IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облаците над Гърция отново се смрачават

Международните институции очакват дефицит в бюджета на страната за догодина и очакват мерки за покриването му

13:26 | 31.10.16 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Кредиторите на Гърция виждат дупки в бюджета на Гърция за следващата година и натискат за нови ограничения, съобщава гръцкото издание „Катимерини“, позовавайки се на свои източници. Според оценките дефицитът в бюджета ще бъде между 0,15% и 0,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Според финансовото министерство на страната обаче дефицит в бюджета за догодина няма да има. „Дупките“, които кредиторите визират, ще бъдат „попълнени“ от очакваните по-големи приходи. Затова и няма да бъдат нужни нови съкращения на разходите в размер на поне 360 млн. евро, смятат властите.  

Международните кредитори на Атина предлагат свиване на социални придобивки и увеличаване на данъците, за да бъдат избегнати дефицити в бюджетите за 2017 година и 2018 година, посочва още изданието.

Разговорите за бюджетната политика между правителството и кредиторите всъщност тепърва започват. Планирано е темата да бъде повдигната на 14 ноември, когато мисиите на международните институции, отпуснати заеми на Гърция, се завърнат в Атина.

Гърция финализира първия преглед по спасителната програма, подписана през лятото на 2015 година. Страната успя да изпълни всички очаквания на кредиторите и получи и всички обещани средства по програмата.

Сега обаче следва втори преглед, в който са включени и очаквани от кредиторите промени по отношение на социалното осигуряване и пенсионната система в Гърция. Правителството се надява и да започне разговорите за опрощаване на част от дълговете.  

Иначе Гърция не предвижда четвърти спасителен пакет, обяви гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис, изтъквайки, че дълговият пролем е "голяма тежест за страната", съобщава DPA, цитирана от БТА. 

"Споразумението, което подписахме с кредиторите, не предвижда нова програма", уверява Драгасакис пред националната телевиция ЕРТ, подчертавайки, че винаги ще има някои, които да говорят за четвърти и пети спасителен пакет.

По думите му правителството е напът да постигне споразумение за дълга. Янис Драгасакис изрази надежда, че консултациите, които правителството води за уреждане на дълговия проблем, ще бъдат успешни. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 23 rate down comment 16
ing5rov
преди 7 години
Виж сега , аз първи ше почерпя ако немскофренскохоландския паяк тоя път пие една студена вода !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 15
SS-23
преди 7 години
винаги има "първи път" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
Мхм...досега няма такъв случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 18
SS-23
преди 7 години
Да отрови паяка ... умирайки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Какво според тебе, е бъдещето на мухата в паяжината ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 40
SS-23
преди 7 години
Облаците над Гърция отново се смрачаватМеждународните институции очакват дефицит в бюджета на страната за догодина и очакват мерки за покриването му----Какво още искате от клетите гърци ве, ******** ви лихварска ?!? Искате да им изкупите на безценица земята и материалната база ли? И после гърчетата да ви работят ли? А дали няма да предпочетат да изпотрошат продаденото, вместо да ви слугуват ...? Това не са ви българчетата - еничари ... това е Византия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още