IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Independent: След сделката със САЩ Русия ще си върне статута на суперсила

"Ислямска държава" губи сили през последните месеци, сочи коментар на британското издание

08:43 | 15.09.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Въздушна атака над сирийския град Даил. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Въздушна атака над сирийския град Даил. Снимка: архив Ройтерс

След споразумението със САЩ за Сирия Русия отново може да си върне ролята на суперсила, загубена след разпада на СССР, пише в свой коментар британското издание Independent.

Ако огънят в Сирия бъде прекратен в продължение на седем поредни дни и ООН успее да достави хуманитарна помощ на нуждаещите се, двете страни ще изградят център, който ще организира съвместните удари по цели на „Ислямска държава“ и сирийския клон на Ал-Кайда – Джабхат ан-Нусра.

Идеята да се изготви планирането и провеждането на операция, която може да се превърне в продължителна въздушна операция в Сирия. Вероятно това е и най-важният аспект на постигнатото в Женева споразумение. А ако тези планове проработят, Москва ще си върне статута на суперсила, поне в Близкия изток.

Със споразумението си Русия и САЩ ще отворят общ фронт в борбата с тероризма. Но все още е трудно да се прецени дали то ще проработи. Плановете например съдържат една голяма въпросителна. Досегашните въздушни удари, извършвани от САЩ и от Русия имаха успех и отслабиха терористичните групировки в страната. Трябва обаче и сухопътна операция, която да обхване всички цели. Именно това не е много ясно – кой ще осигури сухопътната операция, която да подкрепи масираните въздушни удари, пише още Independent.

„Ислямска държава“ започна да губи позиции – през май 2015 година групировката извоюва своите последни големи победи – градовете Палмира в Сирия и Рамади в Ирак, а след това изпусна контрола и над двата града.

Нещо повече организацията беше изтласкана и от Фалуджа, който контролираше повече от две години. Иракската армия, подкрепена от въздушните сили на САЩ, успяха да изгонят „Ислямска държава“ от града. Организацията вече няма достъп до външния свят, след като и турската армия затвори цялата граница със Сирия.

Но всичко това все още не означава, че „Ислямска държава“ е победена, защото има много организирани бойци, които могат да оказват натиск с терористични удари по света.

Организацията вече показва признаци на нервност и започна да затваря известните си центрове за обучение, най-малкото, защото част от тях са цели на водените от САЩ въздушни удари.

Това, което Independent наблюдава обаче е и че финансовите ресурси на „Ислямска държава“ започват да намаляват – не са били изплатени заплатите за военните и сътрудниците на организацията през миналата седмица. За това свидетелства източник на британското издание в иракския град Мосул. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"...Може и некой лев да изкараш, вместо да се абиш тука... ;)"Нищо нема да иСкара...драпа си макарите цял ден щото е охрана на паркинг , пък вечер си пробва ентелекта тука и си плющи сам плюсове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Петърчо, пиле, искаш ли, както казваше омбутсМая, да караме по процедурата - първо да ни светнеш, каква беше целта на руснаците, когато се намесиха пряко в Сирия? Щот това като ни се изясни, дет се вика, после секи може и сам да си сметне постигнали ли са я *** и целта руснаците, или не са... и тогава ше се види кой въртоглав, кой съвсембезглав... А? хихи... Щот аз помня как световните медии отбелязаха какво си писал в началото на войната - тогава не те ли номинираха за Пулицър?Тааа, чий го ръчкат руснаците у Сирия, питаме ние, а ти отговаряш:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 7 години
Ти да не си въртоглав? Още в началото на войната писах, че руснаците няма да постигнат резултат, защото е невъзможно. Не може 4 млн алевити с помощници 2 млн християни да командорят 14-15 млн сунити. Без последните да имат право на политически партии, които да участват в избори, без да могат да заемат длъжността на обикновен чиновник и тн ит. С Асад е свършено. Да си цепи там 2-3 провинции и да остави останалите да си гледат живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 7 години
А ти *** да кажеш на Кери и шефа му, че руснаците нищо не правят в Сирия, а само рисуват нули по песъка в пустинята - ше ги облекчиш хората, ше помогнеш и на демократите за изборите, щот това споразумение е голема черна точка за техния сегашен президент и агитатор за оная с катетъра и пневмонията. Разкажи им на янките какви сдухляци са руснаците, а те после знаят какво да направят. Може и некой лев да изкараш, вместо да се абиш тука... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 7 години
"...Русия отново може да си върне ролята на суперсила..."Ако Русия вече не беше суперсила, първо - нямаше сега да е в Сирия, а да храни американски войски на своя територия още след конфликта с Грузия, и второ - никой нямаше да си губи времето да й се моли да не поддържа Асад, да води преговори и пазарлъци вече две години като с равен и накрая да сключва споразумения за съвместни действия. И Иран си пъха гагата в Сирия и праща свои военни, ама никой не говори с него за Сирия. И отдавна Израел да беше го направил на дупка, ако не беше Русия зад него...Та... май Русия никога не е преставала да бъде суперсила, освен в сънищата и бляновете на разни лемури, които просто сега се събуждат... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 7 години
Една година бомбардира и какво? Резултатът е една голяма нула! Нищо. Едни 12% по-малко територия за ислямистите. Да продължават. За тази година военният им бюджет е с 6% надолу. А следващата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още