IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел потвърждава: Ще се справим

Джихадистите искат да подронят готовността ни да приемем хора, изпаднали в беда, но ние няма да се поддадем, заяви германският канцлер

16:16 | 28.07.16 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският федерален канцлер Ангела Меркел осъди насилието от Вюрцбург, Мюнхен и Ансбах и същевременно потвърди емблематичната си фраза от пика на кризата с бежанците миналата година. 

„Преди единадесет месеца не казах, че това ще е лесно, нещо, с което ще се справим между другото“, заяви тя по време на своята ежегодна пресконференция. „Днес, както и тогава, аз съм убедена, че ние можем да се справим с тази историческа задача - става дума за историческо предизвикателство в периода на глобализацията. Ние ще се справим с това предизвикателство“, каза тя, цитирана от DPA.

„Ние ще се придържаме към нашите принципи и ще приютяваме онези, които заслужават", подчерта Меркел. Цивилизованото общество трябва да защитава своите ценности, своя морал, добави канцлерът. 



Тя увери, че Германия ще направи всичко възможно, за да гарантира сигурността, макар че за целта първо е необходим щателен анализ, преди да се определи какви мерки трябва да се вземат.

"За нещастие, трябва да приемем факта, че в Европа са дошли много бойци ислямисти от Сирия", констатира тя.

Меркел изложи план от девет точки за борба срещу тероризма, който трябва да повиши равнището на сигурност в страната. Той включва опростяване на механизмите за депортиране на онези, на които бъде отказано убежище, създаване на "ранна система за предупреждение" за радикализация сред бежанците, използване на редовни войници в антитерористичните операции. Меркел настоя и за приемане на отлаганата отдавна  европейска директива за правата за притежаване на оръжия. 

„Джихадистите искат да подронят готовността ни да приемем хора, изпаднали в беда, но ние няма да се поддадем“, каза още Меркел в Берлин въпреки острите критики срещу нейната политика на отворени врати за бежанците. Канцлерът прекъсна лятната си отпуска, за да даде по-рано традиционната пресконференция по всички национални и световни проблеми, която обикновено се насрочва в края на август.

„Те сеят омраза и страх между културите, виждат само омраза и страх между религиите. Ние сме категорично против това", подчерта още Меркел.

Тя не пропусна да коментира и събитията в Турция след опита за военен преврат. „Нормално е след опит за преврат властите да се борят с това с всички средства. Това, което ме тревожи, е пропорционалността", каза Меркел, наричайки действията на властта "сурови".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Тая птка още не е разбрала, че не джихадистите са и проблема, а именно милионите хора в беда дето ще и се изсипват всяка година и на които няма как да им се помогне. Освен разбира се ако парите не почнат да растат по дърветата. И когато тия милиони разберат че изход няма, ще отворят произволен джихадистки сайт разпалващ омраза, ще прочетат призива да се избиват едисикои и ще последват тоя призив. И няма да сварите да покажете репортажа за поредния атентат, като ще са станали още два подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
panther
преди 7 години
Северна Африка и Близкия Изток баха сравннително стабилни и по-скоро светски държави, макар и диктаторски. Сега са гнойни огнища на тероризъм и ислямистки изстъпления.Косово и Албания също са голям източник на мигранти (макар че рядко се споменават)Подобна е и ситуацията с Украйна. Милионите хора се насочват към Европа която изглежда няма капацитет да се справи. Сигурно има и свестни, но определено болшинството са хора с друга култура, друга религия, много от тях твърде агресивни по европейските стандарти и очевидно много от тях с психчески проблеми (тук нямам предвид откровените психопати ислямисти).Въпрос с намалена трудност - кой разби всичките тези доскоро стабилни държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
deant
преди 7 години
--искат да подронят готовността ни да приемем хора, изпаднали в беда, но ние няма да се поддадем, заяви германският канцлер--Кои сте вие и кои сме ние? Щото ние не искаме вие да ги приемате и да ни ги разпределяте НА НАС! Искай си ги, кани си ги, гледай си ги. Само внимавай като ходиш из тъмните улички ... или в моловете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Nana - G.o.d с Бг Преводhttp://***.vbox7.com/play:eefc48ab
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 5
lozkhris
преди 7 години
Ег.а.ти наглостта !! Изумителна наглост просто !! Наистина не знаем - озверяла ли е, психясала ли е, тотално оглупяла ли е...Тази жена е по-страшна от Хитлер и Сталин взети заедно !!Няма ли кой да я махне от властта?! Тя ще унищожи Европа по-бързо от атомна атака....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
абитуриент
преди 7 години
нема как едновременно да МИСЛИШ КАК ДА НАМЕРИШ ЕФТИНА РАБОТНА РЪКА ЗА КОНЦЕРНИТЕ и СИГУРНОСТ ЗА ХОРАТА.......!!!!????...ше ви БОМБАТ ДО ВТОРО ПРИШЕСТВИЕ......пълно и с радикализирани ОТКАЧАЛКИ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
doba
преди 7 години
Директно копи/пейст от съседната статия:http://***.investor.bg/news/comments/221678/91/2/Пришълецът - AlienПришълците - AliensПришълецът 3 - Alien 3Пришълецът:Завръщането - Alien: ResurrectionПришълецът срещу Хищникът - Alien vs. PredatorПришълецът срещу Хищника: Реквием - Aliens vs. Predator: RequiemМеркел - оставка!Статията няма да коментирам - ******.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
абитуриент
преди 7 години
давай- давай СЪБЕРИ ЦЕЛАТА *** НА КОНТИНЕНТА.....!!!!!????....да ви таковам-таковата на ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
Проблемът в случая е, че това "ние" реално са 10% от гласопадавателите в Германия, защото приблизително толкова са гласували за Меркел. А останалите 90% не включени в това "ние" и абсурдно канцлерът да говори от тяхно име. А редно също така е някой да му дойде на ума, че той е малцинство, а не мнозинство за да взема подобни решения еднолично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още