IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Меркел: На британците няма да им е лесно

Германският канцлер предупреди „британските ни приятели да не си въобразяват разни неща“ - който иска достъп до пазара, трябва да се съобразява

12:34 | 28.06.16 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел пред Бундестага. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел пред Бундестага. Снимка: Ройтерс

За Великобритания няма да има никакви специални облекчения след излизането ѝ от Европейския съюз, смята германският канцлер Ангела Меркел.

„Британското население се изказа с мнозинство да прекрати членството в Европейския съюз. С голямо съжаление вземаме под внимание това решение", заяви Меркел във вторник в Бундестага, прочитайки изявление на правителството си.

Същевременно тя предупреди „британските ни приятели да не си въобразяват разни неща“. Няма да има нито официални, нито неофициални преговори преди британската официална молба за напускане на ЕС. Няма да има и предварителни разговори за процеса на раздялата, поясни тя.

По думите на Меркел Германия ще гарантира, че преговорите за излизане няма да се водят на принципа на взаимното съжаление и да бъдат смекчени. Който иска да има достъп до единния пазар, би трябвало да се съобразява със съпътстващите задължения. Трябва да е ясно, че има видима разлика между член на ЕС и трета страна извън съюза, заяви още Меркел.

Същевременно тя призова останалите членове на ЕС към решителност. „Сега трябва да гледаме напред и да направим всичко, за да извлечем верните изводи и да вземем накрая правилните нужни решения“, каза още канцлерът.

Според нея всяко предложение, което може да изкара ЕС на 27-те като цялостност от кризата, е добре дошло. „Всяко предложение, което пък засилва желанията за напускане, би имало непредвидими последствия за всички нас. То ще продължи да разделя Европа", каза Меркел в специалната сесия на парламента. Тя ще направи всичко по силите си, за да предотврати това. „Виждам добри шансове да успеем".

В правителствената декларация Меркел обясни и курса, който ще защитава на Срещата на върха, който започва днес. Пет дни след решителния референдум във Великобритания британският премиер Дейвид Камерън ще трябва да информира останалите глави на страните членки за това как си представя излизането на страната си от съюза.

Великобритания и правителствата на Германия, Франция и Италия вероятно ще представляват различни позиции на срещата във вторник. Докато Камерън настоява за повече време, останалите три страни със силни позиции притискат за по-бързо решение и яснота. 

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 11 rate down comment 2
Hahoto
преди 8 години
В коментарите на Шойбле и Меркел и в бързането на останалите страни от ЕС, британците да напусната съюза, се вижда че всички по-скоро се радват, че островитяните напускат и дори са притеснени, да не би да размислят в последния момент. Такава категоричност и дори не малка врата ами дори малко прозорче, като шанс да останат не им дават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 12
DutyFree
преди 8 години
Кразе, болен си !!!! ТОВА Е ИКОНОМИЧЕСКИ СЪЮЗ, НЕ Е СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ, ТАМ ВСИЧКО Е ДЪРЖАВНИ И ТКЗТ, НИЩО ПОВЕЧЕ!!! ПАРТИЯТА *** И НЕЙНИТЕ РОДНИНИ !!! БОЛНА РАБОТА , АКО НЕ ИСКАШ ДА СИ С ГОЛЕМИТЕ И ИКОНОМИЧЕСКИ РАЗВИТИ, БЕГАЙ И СЕ ОПРАВЯЙ САМ.. ТАКА ЧЕ ТИЯ ДЕТО СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ИЗЛИЗАНЕ СА НА НАД 67 ГОДИНИ, ТА ТЕ УТРЕ ЩЕ ИЗМРАТ ПОВЕЧЕТО!!! СУПЕР НЕРЕАЛНО Е ТОВА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 6
DutyFree
преди 8 години
И ТОВА КАК ТИ ЗАГРЯ, МАЛКАТА ГЛАВИЧКА!!??? поредните ви СУПЕР НЕАДЕКВАТНИ КОМЕНТАРИ И ГЛУПОСИТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 14
ing5rov
преди 8 години
Става . Меркел сега ше бере ядове с поляците , дето не я харесват нея и Оланд...пък сетне и с Обамата , дето няма да назначи на високи натовски постове в Европа немци , ами американци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 16
крас
преди 8 години
Мога ли да те поправя?НЕ ПАРТИЙНАТА, А КОМСОМОЛСКАТА СЕКРЕТАРКА МЕРКЕЛ!Какво да се прави. Професионално изкривяване и обремененост с комплекса на великата нация. Скоро "ДОЙЧЕ ЮБЕР АЛЕС" ще се превърне в "ДОЙЧЕ ***"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 21
крас
преди 8 години
МЕРКЕЛ: "..британските ни приятели да не си въобразяват разни неща !!!БРИТАНСКИТЕ ПРИЯТЕЛИ изобщо нищо не си ВЪОБРАЗЯВАТ!!ТЕ ясно заявиха, че започват ДВУСТРАННИ ПРЕГОВОРИ със страните участнички в ЕС , в която ЦЕНТРАЛНИЯ КОМИТЕТ на ЕС няма да участва!!ИЛИ МОЖЕ БИ г-жа МЕРКЕЛ ще наложи и поведението на ПРАВИТЕЛСТВАТА на тези НЕЗАВИСИМИ и СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ в тези ДВУСТРАННИ ПРЕГОВОРИ?!Тази бабича и още няколко бюрократа край нея превърнаха Европа в нов СЪВЕТСКИ СЪЮЗ с ЦК на ЕС, който решава всички въпроси от дължината на презерватива и краставичката , до това коя държава щесъществува и коя не!Ех Меркел , Меркел,НЕ РАЗБРА ЛИ, ЧЕ ИСТОРИЯТА С НОВИЯ ТРЕТИ РАЙХ НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 19
nobel
преди 8 години
Тоя ЕС се оказа една невъобразимо тоталитарна организация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 16
Qino
преди 8 години
На немците няма да им е лесно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 12
Qino
преди 8 години
На немците няма да им е лесно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 19
ing5rov
преди 8 години
Хахаха...никаква милост за изключените от партията , каза партийната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още