IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК с нови отстъпки пред САЩ за ГМО

Днес започва пореден кръг от преговори за Трансатлантическото споразумение за партньорство и инвестиции

11:36 | 25.04.16 г. 13
ЕК с нови отстъпки пред САЩ за ГМО

Под натиска на САЩ Европейската комисия (ЕК) направи нови отстъпки в изискванията си за генно модифицираните култури (ГМО). Става въпрос за отмяната на правно становище, според което трябваше нов вид генетично модифицирани организми да бъдат подложени на изследвания, за да се провери крият ли риск за здравето, както и да се регламентира етикетирането им върху стоки на европейския пазар, включително в България.

Това становище на ЕК обаче е отложено за неясен период от време, пише "Труд". 

Натискът на САЩ и на големите корпорации цели отстраняване на стандарти, които пречат на търговията с американски стоки. В случая става въпрос за изискванията на ЕС за продукти с нови ГМО.
Идеята е да се проправи път на Трансатлантическото споразумение за партньорство и инвестиции (ТПТИ), което предстои да бъде подписано.

Кореспонденция и вътрешни документи на ЕК разкриват интензивното лобиране в ЕС от представители на САЩ за пренебрегване на строгите правила за ГМО, за които се изисква изпитване за безопасност и етикетиране. Това стана ясно след процедури за достъп до обществена информация, поискана в края на 2015 г. от неправителствени организации на Стария континент.

Днес в Ню Йорк започва пореден кръг от преговори за ТПТИ. Срещу секретността на търговското споразумение и срещу риска от занижаване на европейските стандарти за безопасност на храни и стоки, който то носи, в ЕС има подписка и периодично се организират протести. В събота в Хановер близо 30 хил. германци изразиха недоволството си от ТПТИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Офф май ше се ходи по редовно на църква, за да ги тресне некой метеорит това недоразумение Сашш .... незнам кво треа човек да напрай, атомна бомба директно на негроида в тиквундера у Белио дом ли или да го одерат жив на площада неам идея ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още