IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Не оставихме Гърция в еврозоната, за да я изоставим в хаоса с бежанците

Германия започва да обръща курса и може и да подкрепи смекчаване на условията по спасителната програма за страната

12:11 | 29.02.16 г. 32
Меркел: Не оставихме Гърция в еврозоната, за да я изоставим в хаоса с бежанците

"Не оставихме Гърция в еврозоната, само за да я изоставим сега с многобройните й проблеми". Това коментира германският канцлер Ангела Меркел в интервю за обществената германска телевизия ARD по повод хаоса с бежанската криза в южната ни съседка.

Според германския канцлер Атина се нуждае от европейската подкрепа, за да се справи с мигрантската вълна и ще направи всичко по силите си, за да остави границите отворени.

Борбата на Меркел всъщност е насочена към опазването на ЕС в неговата цялост, допълва Bloomberg. От фрагментацията на Съюза сериозно ще пострада германската икономика. Затова и страната ще се опита да опази целостта му.

Намек в тази насока направи и финансовият министър Волфганг Шойбле, коментирайки, че Германия може да се съгласи със смекчаване на условията по третата спасителна програма на страната. Шойбле беше един от най-яростните критици на гръцките власти и през миналото лято работеше активно за временното замразяване на членството на Гърция в еврозоната. 

Темата за бежанците ще бъде отново обсъдена по време на среща на лидерите на ЕС и на Турция в Брюксел, насрочена за 7 март. В ход вече е и операцията на НАТО срещу нелегалния трафик на хора в Егейско море.

Очакванията на гръцкия министър на миграцията Янис Музалас са, че тя значително ще намали потока от мигранти към страната – с около 70%, пише в. „Катимерини“. Затворените граници обаче ще оставят в „капана на Гърция“ около 70 хил. бежанци още в рамките на следващите няколко седмици.

Междувременно в Атина отново пристигна техническия преговорен екип на „четворката“ кредитори на страната. Преговорите обаче буксуват, а въпреки заявките правителството на Алексис Ципрас още не е внесло официално и предложението си за пенсионна реформа, което по предварителни очаквания дори трябваше вече да е гласувано от парламента. 

Гръцките власти на няколко пъти вече намекнаха, че ще поискат известно облекчаване на условията заради бежанската вълна, която вече предизвиква и сериозни разходи за хазната. Според някои изчисления Гърция ще похарчи около 500 млн. евро за решаване на проблема през тази година. А ако границите по Балканския маршрут бъдат затворени – необходимата сума ще бъде поне 600 млн. евро.

Според Международния валутен фонд обаче става въпрос за разходи в размер от не повече от 250 – 300 млн. евро.

Гърция вече е поискала и помощ от европейските си партньори, за да се справи с кризата в момента, стана ясно още от думите на Янис Музалас. Каква точно е тя и в какъв размер, той не уточни. Официално гръцкото правителство обаче коментира пред Ройтерс, че са поискали допълнително палатки, спални чували и транспортни средства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 8 години
Той и Хитлер така е мислел, затва е окупирал Франция или по модерно му - влязъл е там да си съжителства с французите и те съответно са били много доволни спокойни. Човека khao не е разбрал едно нещо за европа. Всички сме европейци, но все пак да не забравяме, че някои са германци, други французи, трети британци... И докато за нас като българи ни е срам да сме българи и се бием в гърдите, че сме европейци - всички останали са първо германци и французи и чак после европейци. Защото тях не ги е срам като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 8 години
На това се вика Гьонсуратлък. Имам чувството, че Бойко ги е заразил с тази страшна болест с тези чести ходения до там. ВСИЧКИТЕ западни изявени политици се принизиха на нивото на българските - празни приказки и никакви действия, оправдани с още празни приказки... Да ни е честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 8 години
точно пък ти само вода можеш да ми носиш, и не ме обвинявай за ограничения си мозък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
"Франция и Германия са един и същ народ, но възпитани като две различни националности..." Пхахаха...!! Бех решил да не се занимавам с тебе, ама ти май верно поверва на Нобъл, па после и сам си поверва и като секи двуизмерен интелект, почесан зад ухото, забрави къде да спреш... Давай да видим какво още ще измислиш... хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 20 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Меркел, а нещо за България?Или тя няма значение.Изкуфяла стара чанта такава. А едно време бях един от поддръжниците ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 8 години
Няма как да имаш такъв съюз без социализъм----има и точно начина е без социализъм, начини винаги има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 8 години
тоест ти си потвърдил това дето казвам и аз :)иначе викаш големите съюзи за преходни .... че кое на този свят не е преходно ?просто като има съюз, трябва да е съюз.. справка САЩ, антисправка Югославия.за мулти-културизма съм съгласен че е пречка (както казах в компромисите са проблема), но Европейските държави не сме много далеч по култура един от друг....Въпрос на възпитание на националната принадлежност ... Франция и Германия са един и същ народ, но възпитани като две различни националности, ние и макетата също.... просто е време да станем всичките европейци.Обясни ми как се е създала първата Българска държава при положение че тукашната територия е била съставена от различни етноси и култури ? ... що ли не са си пречили, а ?Не и между народи с враждуващи религии.Това с войната си го заври в кремълските опорни точки, по голяма глупост не съм чувал. 15-16 век минаха в Европа отдавна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
"Bъдещето е в ЕС, но не и с компромиси"Пичага, ти живееш в някаква страшна химера :-DЧак ми става мило, как може да има такива наивни човечета..Няма как да имаш такъв съюз без социализъм. Няма и как да оцелее със социализъм. Няма и как бъдещето да е в ЕС, защото подобни големи съюзи са преходни. Те идват, преминават и си заминават, особено ако са между толкова разнокултурни народи.. Т.е. колкото повече мулти-култи, толкова по-кратък е живота на съюза.Т.е. за да ти се изясни съвсем - бъдещето е в съюзи между народи с по-хомогенна култура, а не между такива с разлики в заплатите от порядъци.Не и между народи с враждуващи религии.Така, че *** го ти тва за бъдещето на ЕС. Няма вече ЕС, има територия с постоянно-временен граничен режим :-)))Дотук беше със мултикултито и свободата на движение на хора, стоки и капитали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 8 години
Освен ако не приемем, че им отпускат спасителни програми за наказание.--------------------------точно спасителната помощ е квалифицирам като изключение и особенно часта дето им дават срещу реформи, а те не ги правят .... но ЕС пак им дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 8 години
определено не ги спазват, но не ме разбирай грешно и другите не ги спазват съвсем, плюс това има и правила дето определено облагодетелстват едни за сметка на други ... и докато всичко вървеше добре и имаше икономически бум до 2008 нямаше проблем, обаче точно в момента на криза се усещат тези неща, защото тогава има среда за популисти и демагози които допълнително усилват значението на проблема ... и хората лесно се подвеждат. С живота на кредит, една година криза ти еаааа мамата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още