IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: ЕЦБ ще действа, ако пазарните сътресения застрашат икономиката

Следващото заседание на ЕЦБ е на 10 март, а ръстът на потребителските цени е далеч под целевото ниво от 2%

19:07 | 15.02.16 г. 13
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка ще предприеме всички мерки, за да гарантира, че паричната й политика ще достигне до реалната икономика, ако тя бъде застрашена от сътресенията на финансовите пазари. Това заяви председателят на институцията Марио Драги по време на изказване пред комисията по въпросите на икономическата и паричната политика в Европарламента в Брюксел.

„В светлината на скорошните сътресения на финансовите пазари ще анализираме доколко импулсите на нашата парична политика се предават към финансовата система и най-вече към банките“, каза Драги, цитиран от Bloomberg. Освен това ЕЦБ ще разгледа влиянието на подновеното поевтиняване в цените на енергията и „ако тези два фактора крият рискове за ценовата стабилност, няма да се поколебаем да действаме“, допълни той. 

Следващото заседание на ЕЦБ е на 10 март, а ръстът на потребителските цени е далеч под целевото ниво от 2%. Освен това разпродажбите на фондовите пазари, при това предимно на акции на банки заплашват да попречат на крехкото възстановяване в кредитирането, посочва Bloomberg.

„Необходимо е да се продължи процесът по балансиране, за да се гарантира устойчив ръст в краткосрочен план. Това може и да създаде насрещни ветрове в краткосрочен план, което ще изисква внимателен мониторинг на свързаните рискове“, каза Драги.

„За спада в цените на акциите допринесоха схващанията, че банките трябва да направят повече, за да приспособят бизнес модела си към среда на по-нисък ръст и по-ниски лихвени проценти, както и към по-затегната регулаторна рамка“, допълни президентът на ЕЦБ.

„Все пак трябва да признаем, че реформите в регулациите от началото на кризата положиха основите на устойчив ръст в издръжливостта не само на отделните институции, но и на финансовата система като цяло“, казва още той.

По думите на Драги банките в еврозоната са добре позиционирани, за да намалят необслужваните кредити през следващите няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Но какво всъщност представлява инфлацията? Както обяснява бащата на икономическата наука Ришар дьо Кантийон(а не Адам Смит), инфлацията е изкуствено и неправомерно преразпределение на богатство, посредством навлизане на създадени пари от нищото, като първите, които ги получат се облагодетелстват за сметка на по-отдалечените по веригата. Инфлацията неминуемо води до преразпределение на покупателна способност към първите, получили новите пари и трупащи активи при моментните ценови равнища. Освен това имаме раздуване на стойността на финансовите активи и изкуствена експанзия на кредита неустойчиво и опасно положение, което неизменно завършва с крах - http://brain-workshop.org/deflaciyata-bich-ili-blago-2/За да няма крах се взимат правилните мерки - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още