IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейската борсова драма минава в нов етап*

Dax изгуби 300 пункта наведнъж, инвеститорите са като във влакчета на ужаса, коментира пазарен анализатор

12:36 | 11.02.16 г. 18
Автор - снимка
Създател
Европейската борсова драма минава в нов етап*

Основните индекси на водещите европейски фондови борси не успяха да задържат възходящата си тенденция от закриването вчера и се понижиха в началото на днешната търговия, следвайки спада на повечето азиатски борси днес по-рано, предаде Bloomberg.

Водещият германски индекс DAX загуби цели 300 пункта в сутрешната сесия (3,3%) до от 8708 пункта след отчетения днес пореден спад на котировките на петрола. Най-сериозен срив отчитат акциите на най-голямата германска банка Deutsche Bank, които се сриват с над 6 на сто. Книжата на Commerzbank са надолу с 5,72 на сто. В сряда силен ръст на акциите на двата кредитора помогнаха на германския бенчмарк да приключи сесията на зелено. В понеделник  DAX загуби 3,3 на сто от стойността си, а в във вторник – 1,1 на сто. В сряда бе отчетен ръст от 1,6%. 

В Париж САС 40 се понижи с 1,75 на сто до 3990,33 пункта, минавайки отново под символичния праг от 4000 пункта.

 

Бих искал да кажа на някои мои приятели, че Федералния резерв нямат мандат за конкретно ниво на S&P или DJ. Колкото и ...

Публикувахте от Bisser Manolov в 11 февруари 2016 г.

Лондонският индекс FTSE-100 изгуби 1,16 на сто и спадна до 5606,29 пункта.

"Низходящата спирала на международните фондови пазари продължава да се върти. И дори по-зле - ерозията на курсовете в САЩ, Азия и Европа постоянно се усилва", коментира пред германския Handelsblatt Андреас Пачиорек от CMC Markets.

Изказванията на председателя на Фед Джанет Йелън пред Конгреса за състоянието на икономиката бяха интерпретирани от Wall Street като доказателство за слабост. Паричната политика не следва зададения курс, призна Йелън и подхрани очакванията, че след първото повишение на основните лихви от почти 10 години американската централна банка няма да дава твърде силни обещания.

Инвеститорите предпочитат да залагат на сигурното, поясняват анализатори. Това в случая значи и покупки на държавни облигации на водещи икономики, например бундове. 

„Европейският банков сектор страда и всеки на борсата го усеща. Това натоварва и DAX, но най-вече т. нар. кери трейд и падащите цени на петрола ерозират пазарите", казва Даниел Сауренц от Feingold Research. Той говори за „влакчета на ужаса". „Фондовите пазари са в първия си мечи пазар от фалита на Lehman и финансовата криза".

Секторният банков индекс Stoxx Europe Banks 600 се срива с 6,2 на сто. Акциите на Société Générale във Франция се обезценяват въпреки повишената с 12% печалба през четвъртото тримесечие на 2015 г. Главният ѝ изпълнителен директор Фредерик Удеа се опита да се противопостави на сривовете.

"Цари твърде силна нервност на фона на реалността", поясни той пред CNBC. Някои анализатори се опасяват от банкови трусове, подобни на тези преди осем години, които предизвикаха финансовата криза. Удеа е на друго мнение - "качеството на банковия сектор сега е много по-добро от това през 2008 г."

*Актуално към 12 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 3
sssaaa
преди 8 години
И сападжиите ще паднат поне до 60
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
Влакче на ужасите за борсите, златото пък се качи в кралската карета - изобщо, пълен хаос с транспорта. У нас пък 72 го чакам по един час,а като дойде, му викам - а, бе, я си го наври в ауспуха лъжливия нос на електронния график на спирката така, че на шофьора да му подскочи седалката. В метрото е по-добре, но винаги ме преследва асоциацията с потайностите на подуенския подлез, където по едно време разни депутати свиреха на рунтави саксофони - всеки си има своите страхове, от тях не съм пощаден и аз. Затова ходя предимно пеша с последния борсов бюлетин в ръка, та ако нещо се препъна из кривите плочки, да се подпра на Дау Джоунс, преди Джанет Йелън да е пуснала вибратора и да подплаши лихвите съвсем да се скрият от грозния му шум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 8 години
само Путин може да оправи нещата за няколко минути като натисне коп4ето и арабелите из4езнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Импе ей ти една немска акция с тея нема да припадаш толкова много както с другите - SAP AG. Виж ги как са се държали 2008ма бетон и дивидент имат всичко си имат .... :))http://***.finanzen.net/aktien/SAP-Aktie
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
много си прав и аз така мисля...като гледам ханг сенга ако продължава така след 10 дни ще е на 0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
Императорът
преди 8 години
А за драмата - това вече не е драма, а цирк, изроден в гротеска. Накрая спекулантите ще оберат всичко - както сини китове обират планктоните (това може да стане - както е тръгнало - и на нива около 6 000), а после паникьосаните будали ще гледат тъпо месеци наред и ще се чудят как са могли да си подаряват акциите за без пари.... Ама то през няколко години точно това се случва, защото докато има балами, ще има и кой да ги очесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 3
Императорът
преди 8 години
Добре бе - КОЛКО от компаниите в Дакс добиват петрол? Тия вече ни направиха на маймуни - в годината на маймуняка. Прав е бил Айнщайн за съмнителната безкрайност на вселената и сигурната - на човешката глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
еми слиза малко са, кво да се прай нали не е слязло с 3000 пункта да падне колко още да падне границата е 0 повече не може ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още