IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново напрежение между Турция и Русия

Анкара твърди, че руски „Су-34 е нарушил въздушното ѝ пространство, Москва отрича

19:21 | 31.01.16 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ново напрежение между Турция и Русия

Повишена „оранжева“ степен на тревога беше обявена в авиобазите на военновъздушните сили на Турция, съобщи Anadolu Agency.

Според източници повишеното ниво на тревога във въздушните бази предполага „пълна готовност за всичко“ и незабавен отговор на пилотите в случай на заплаха, без да е необходимо съгласуване с командването.

По-рано през деня Пентагонът потвърди твърдението на Анкара за предполагаемо нарушение на турското въздушно пространство от страна на руски военен самолет. Американските военни призовават Русия и Турция да преговарят и да вземат мерки за предотвратяване на ескалацията на напрежението, предаде РИА Новости, като се позова на говорителя на Пентагона Марк Райт.

Късно в събота турското външно министерство заяви, че Су-34 на руските ВВС е нарушил въздушното пространство на Турция в петък в 11,46 часа. 



Анкара призова Москва да уважава териториите на страната и заяви, че отговорността за „нежелателни последствия“ ще падне изцяло върху Русия. Министерството на външните работи на Турция заяви, че нарушаването на турското въздушно пространство от страна на руски бомбардировач Су-34 говори за това, че действията на Русия са насочени към ескалация на напрежението в отношенията между двете страни.

„Су-34, принадлежащ на Русия, е нарушил турското въздушно пространство в 11.46 часа местно време в петък. Това нарушение е явно потвърждение, че действията на Русия са насочени към ескалация на проблема“ , се посочва в изявление на турското външно министерство Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия, че ще „понесе последствия“ за новото нарушение на въздушното пространство на страната.

От своя страна говорителят на руското Министерството на отбраната - генерал-майор Игор Конашенков каза, че такова нарушение не е имало, а твърденията на турската страна са „неоснователна пропаганда“.

Генералният секретар на НАТО призова Русия за пълно зачитане на въздушното пространство на Алианса. Това се посочва в официално заявление, публикувано на интернет страницата на военната организация.

От своя страна, говорителят на руското Министерството на отбраната - генерал-майор Игор Конашенков каза, че такова нарушение не е имало, а твърденията на турската страна са „неоснователна пропаганда“. 

По принцип в турската военна авиация има система от 4 степени на тревога - бяла, жълта, оранжева и червена. Оранжевата означава, че има опасност от конфликт и пилотите трябва да са в готовност да отблъснат атака, а „червената“ степен се задейства, когато има голяма вероятност от избухване на война.

Сегашното напрежение е поредна стъпка в ожесточения спор между двете страни, особено от края на ноември 2015 г., когато Турция свали руски СУ над своя територия. Още в първите часове след новината от тогава за сваления от турски ВВС руски бомбардировач Су-24 руският президент Владимир Путин предупреди, че това ще има сериозни последствия за руско-турските отношения.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 25 rate down comment 10
Сините камъни
преди 8 години
И, какво ще последва от това? Война, от която ще се облажи Кой?.... Тия, дето са 5 на 100 от населението а папат за 50%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 7
Сините камъни
преди 8 години
Все едно да се свали самолет, няма значение какъв, за идеята, но да се свали самолета над България, а останките му да се окажат в Турция.... нещо такова ми звучи......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 25
Стоян Петров
преди 8 години
Ердоган заповядал да чакат наряда на Ферхонде. Тя свали Су-24, ще свали и Су-34.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
Свалете и тоя ве кво ..... па да видиме какво ше стане .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 12
абитуриент
преди 8 години
свали руски СУ над своя територия.........!!!!????.......БОЙЧО.......с цялото ми УВаЖЕНИЕ нещо свалено на твоя територия , ПАДА НА ТВОЯ ТЕРИТОРИЯ......!!!!????.....с РУСКИЯ СУ нещата не СТОЯТ ТАКА....... ВЭПРОСА Е СПОРЕН.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
"... когато Турция свали руски СУ над своя територия "Бойчо , попрочитайте от време на време статиите си...на тая бая работи са за корекция !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 9
абитуриент
преди 8 години
газ до ламарината ....ПУТИН има да ви ВРЪЩА......що не се пробвате да свалите още НЕЩО.....????!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 7
tisia
преди 8 години
....Латакия,един от последните градове ползван от турските наемници в Сирия е превзет от правителствената армия.Остава още един град (Халеб) и границата на Сирия с Турция ще е под контрола на правителствените войски. Ердоган е в паника и се чуди ,какво да прави.Скоро ще дойде и неговият ред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 16
khao
преди 8 години
айде почвайте ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още