IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги и призракът на дефлацията през 2016 г.

Президентът на ЕЦБ няма да се отърве толкова лесно от упоритата ниска инфлация, прогнозира германската телевизия n-tv

20:55 | 21.12.15 г. 13
Марио Драги и призракът на дефлацията през 2016 г.

И през 2016 г. президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги няма да се отърве толкова лесно от упоритата ниска инфлация. Банката разшири програмата си за стимули в началото на декември, но според икономисти, цитирани от германската телевизия n-tv, това няма да е достатъчно, за да гарантира по-стабилен ръст на цените предвид спада при петрола. Още известно време еврозоната няма да достигне целевата инфлация, прогнозира телевизионният канал.

“Затова очакваме през 2016 г. ЕЦБ още веднъж да облекчи паричната си политика”, казва Йорг Кремер, главен икономист в Commerzbank. Повечето анализатори обаче не очакват радикални мерки предвид добрите макроикономически данни напоследък и съпротивата срещу допълнителни стимули от страна на някои членове на управителния съвет.

„По-вероятно е да има още една експанзивна серия, отколкото да се стигне до нормализиране следващата година“, казва Марио Групе, икономист от NordLB. Следващата ключова среща на ЕЦБ е през март. 

Заради започналото затягане на паричната политика в САЩ икономистите очакват еврото да остане под натиск през 2016 г., което е добре дошло за ЕЦБ. „Възможно е допълнително поевтиняване на eврото, което е най-доброто, което може да се случи на ЕЦБ“, казва икономистът Петер Бофингер. Това може да намали натиска над Марио Драги да въвежда нови облекчения, тъй като по-слабото евро ще направи продуктите от еврозоната по-евтини, което пък ще повлияе благоприятно на макроикономическите данни и съответно ще стимулира инфлацията.

Икономистът от LBBW Йенс-Оливер Никлаш обаче посочва негативни последици за Европа от затягането на паричната политика в САЩ. Например повишаването на доходността по дългосрочните европейски държавни облигации ще забави икономическото развитие, а това би било аргумент за ЕЦБ допълнително да облекчи паричната политика.

Йорг Кремер от Commerzbank прогнозира, че през 2016 г. ЕЦБ ще понижи депозитната лихва още повече - до -0,4%. Възможно е и поредно удължаване на действието на програмата след март 2017 г. Икономистът обаче не очаква по-големи стъпки като например увеличаване на месечната сума изкупувани активи.

Според Никлаш цената на петрола е важен фактор за следващите стъпки на ЕЦБ и ако той продължава да поевтинява, фантазиите за допълнителни облекчения много бързо ще се изпарят.

За ЕЦБ ниската цена на петрола има две страни. От една страна, тя стимулира потреблението, защото хората плащат по-ниски сметки за енергия и по-малко за гориво. От друга страна обаче това забавя инфлацията. А именно инфлация от малко под 2% е основна задача на ЕЦБ. В противен случай се появява заплаха от дефлация и опасна спирала от падащи цени, падащи заплати и по-малко инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 8 години
Драги Марио, обичам, когато има дефлация, защото покупателната ми сила расте, без да ми растат приходите и без да плащам повече данъци! :)Дефлация ще има, защото САЩ започват да изтеглят пари и да повишават лихви, но това ще се компенсира, защото Еврото ще се пообезцени! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Банкстерите или не разбират за какво става въпрос или умишлено искат да прикрият следите от престъпленията си които се доказват трудно защото са прикрити под идеологията на неолиберализма ,че ''невидимата ръка'' регулира всичко ????,и затова съм събрал фактите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Казано иначе така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' ,и съм събрал фактите как са откраднати трилиони - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Преповтарям за да има силно гражданско общество което да изисква от политиците да вземат правилните мерки( забрана на офшорки и т.н. регулации и ''данък Тобин'') с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
На стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил всичко ,че може да има и 10% растеж но това е временно т.е. не се решава фундаменталният проблем ,че устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Тези хора болни ли са ?! - '' А именно инфлация от малко под 2% е основна задача на ЕЦБ. В противен случай се появява заплаха от дефлация и опасна спирала от падащи цени, падащи заплати и по-малко инвестиции'' ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ Тоест инфлацията причинява намаляване на потреблението и спад на крайното търсене.Над 51% от проблемите на света идват от лихвата и т.н. финан.спекулации водещи косвено или пряко до войни ,убийства и самоубийства ,и Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199Историята и науката доказа ,че лихвата е зло ,и не съм съгласен с някои изречения в книгиТЕ - http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=200
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Истината е полезна.Тези, които при условия на вековна държавна грешка са с приета вяра в наследена вредна догма, че сегашната парична система е вечна даденост трудно я осъзнават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
stefi
преди 8 години
Колега , що не се изявяваш в "Шок" и "Чук - Чук"добре си се снимАл зад логото на БТА ..но защо го компроментираш ??всеки може да се снима зад това лого срещу 1000 лв.. Понятието Дефлация е произведено плашило...за "учЕните" от 16-те факултета по икономика в БГ !!!Думата е Инфлация..която се управлява с Алчност или със Страх ...като наложат Данък Депозит" ..и Инфлаицята е Факт...Много близо е това Време ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
Иван Митев
преди 8 години
Мнозина очакват президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги да ги спаси от актуални злини. Те са със заблуда. Г-н Марио Драги и ЕЦБ не могат да предотвратят тази лошотия, защото причината не е в тяхна компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
studioaa
преди 8 години
Аз НЕ СЪМ русофил, нито американофоб и не мисля, че ЕС ще фалира някога. Моята концепция за бъдещето му е дезинтеграция изразяваща се в множество държави напускащи първо ЕЗ и в последствие ЕС. Вероятно само Германия, Австрия, Белгия и Люксембург ще останат в ЕС всички останали членки ще са извън него в дългосрочен план. Според мен много по-добра идея би било ЕС да се трансформира в свободна търговска зона с евентуална свобода на движение на работна ръка през границите при нужда от нея. Европейския парламент,съд, комисия, флаг, химн, посолства и всички общи европейски политики трябва да бъдат премахнати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
fri
преди 8 години
чудно ми е какво ще кажат тук американофобите (русофилите) за печатницата на пари в ЕС? и евентоално кога ле ще фалира тая измислена държава?също за Русията да се изкажат по този въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още