IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС затяга правилата за разрешаване на оръжия

Нови закони трябва да затруднят придобиването на оръжия и да направят по-лесно проследяването им

08:55 | 17.11.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз възнамерява да затегне правилата си за разрешаването и употребата на оръжия, заявиха представители на ЕС по повод на извънредна среща на вътрешните министри на държавите членки, която се проведе след терористичните атентати в Париж, предава Ройтерс.

На срещата си в петък министрите ще направят опит да прокарат незабавно нови закони, които да затруднят придобиването на оръжия и да направят по-лесно проследяването им. Сред възможните мерки са маркирането на огнестрелните оръжия със серийни номера и гарантирането, че вече деактивирани оръжия за продажба с колекционерска стойност не могат да бъдат въведени в употреба отново.

Огнестрелните оръжия могат да се деактивират, за да не могат да бъдат използвани, но често вратички в националните законодателства позволят възстановяването на оръжията, които вече са извън употреба.

Натискът за такива мерки е особено силен, след като се оказа, че атентатът срещу редакцията на френското списание Charlie Hebdo е извършен с автомат "Калашников", който е бил обявен извън експлоатация, за да бъде свободно продаван на пазара.

Европейската комисия работи от 2013 г над предложение за приемане на нови правила с общи минимални стандарти в целия ЕС и възнамерява да направи ревизия на съществуващото законодателство за огнестрелните оръжия, „за да се намали правната несигурност, предизвикана от различията в националните легислатури“.

„Дейността по тази тема в момента значително се ускорява", заяви говорител на комисията на пресконференция в понеделник.

Тъй като в Европа оръжия могат да бъдат внасяни от съседни страни, министрите също така ще обсъдят начините за засилване на проверките на външните граници на Шенгенското пространство.

Шенгенските граници вече са подложени на сериозно предизвикателство заради огромния наплив на имигранти от Близкия Изток и Африка.

Освен това европейските държави планират ново споразумение за обмен на информация за пътниците в самолети в европейското пространство. Представители на държавите членки ще проведат преговори по темата днес, за да може да се преодолее блокираното до момента законодателство за позволяване на единна система с данни за пътниците.

Темата може да следите тук

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 0
Bones57
преди 8 години
Мави, пишеш смислени постове по принцип, ама тоя път откровено се излагаш. Някой тук намекна защо не се правят атентати в Швейцария и това е защото всеки един запасняк там държи автомат и гранати вкъщи. А що не се трепят като краварите очевидно е въпрос на култура и ценностна система.Аз личното си оръжие не бих разменил срещу либерастки обещания за защита от държавата, защото когато тя ти потрябва обикновено си на свои разноски. Пазенето от някой друг е в манталитета на овцете, дето цял живот препускат в търсенето на перфектния овчар и накрая винаги свършват на масата.Всъщност за какво ли си губя и времето да обяснявам очевидни неща. Според теб, ако хората в залата са били въоръжени, труповете са щели да бъдат повече??? Може ли да попитам на каква база са тези твои разсъждения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
Miraka
преди 8 години
Естествено, че оръжие не трябва да се носи на масови прояви. Обаче не съм съгласен да ме нападът вкъщи / в офиса / на улицата и единствения ми избор да е да се крия и моля. Оръжието е голяма отговорност, свободата също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Гледай САЩ и преценявай - не е като да си разтегаме хипотези! Всяка седмица някой някъде стреля със законно оръжие, а полицията само тази година е разстреляла почти 1000 човека с оправданието, че са били въоръжени, или поне така са изглеждали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Неее, изобщо не е по-добре! Оръжието е изключително коварно и опасно нещо! Оръжие в къщата задължително привлича като магнит вниманието на децата! Оръжието в дома те кара постоянно да мислиш за него, не усещаш как става част от живота ти! Оръжието има дяволска сила и те кара да му търсиш приложение. Тръгвайки сутринта за работа с пищов под мишницата, ти вече подсъзнателно си приел, че може да ти се наложи да го ползваш. Остава да прецениш кога... всеки според акъла си... В Париж жертвите от терористичния акт за сега са 140, може да нараснат от починали ранени, още 11 в Шарли Ебдо и това е за години назад. Ако хората в залата бяха въоръжени, труповете щяха да са много повече, а ако всеки принципно имаше лично оръжие, всяка година поне по толкова щяха да са жертвите на умишлени и неумишлени инциденти с огнестрелно оръжие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Никой не вади, щото незнае какво ще му извадят отсреща.Иначе да, прав си за концертите.И въпреки това по-добре с оръжие, от колкото на гол ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Хехе... айде сега да пишеме глупости...! хахаха... Верно ли си представяте ситуация, при която 1500 човека отиват на концерт, или 50 хил. на мач, законно въоръжени до зъби, за да се защитават от терористи? Или тръгвам с жената на кръчма и се връщам от стълбите, щото я хващам, че не си е запасала пищова под полата...?В колко терористични акта граждани на САЩ извадиха пушки да се защитеват от терористи? Обаче пък помежду си направо редовно си подкастрят популацията! Америка дава в пъти повече жертви от престрелки между граждани, а често и между деца, отколкото в постоянните войни, които води!Не пишете глупости, момчета и момичета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Мдаа, и кеша и кеша... щото с него се купуват оръжия и наркотици..Хора в света управлява мафия :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Прах в очите, то в цяла Европа сигурно има по-малко убити от огнестрелно оръжие, отколкото в САЩ, а и тия стрелят с калашници, голяма работа, че спрели да продават пистолети. Утре да забранят и бензина, той е в основата на всеки умишлен палеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Трябва много ясно да се дефинира какво означава "терорист", защото днес ни взимат оръжията, а утре може за един торент или за една пропусната вноска в социалната или здравната система да станеш "терорист"... или пък ако протестираш пред парламента за ОСТАВКА или пък просто не си симпатичен на "КОЙ" ...Веднъж терорист... завинаги терорист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Miraka
преди 8 години
Баси идиотщината! Трябва точно в обратната посока да се върви. Ако хората в Париж си носеха личното оръжие, едва ли щяха да ги разстрелват като пилци без да има какво да направят, освен да се крият и молят. Всеки свободен човек трябва да има право на оръжие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още