IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво може да се очаква след терористичните атаки в Париж

Събитията във френската столица вероятно ще засилят позициите на тези, които призовават за спиране на потока от мигранти и за затваряне на граници

19:25 | 14.11.15 г. 20
Какво може да се очаква след терористичните атаки в Париж

Терористичните атаки във Франция са шокиращо, но наред с това и не съвсем неочаквано събитие - много жители на Франция и други европейски страни са отивали в Сирия, за да попълнят редиците на екстремистите, отбелязват анализаторите на американската частна разузнавателно-аналитична компания Stratfor. Те са направили прогноза за възможните вътрешно- и външнополитически последствия от терористичните атаки в Париж, цитирана от РИА "Новости" и БТА.

Нападението срещу редакцията на сп. Charlie Hebdo показа, че съществува непрестанна заплаха от терористични атаки в Европа и сега е много важно да бъде определен източникът им: дали са "домашни", или терористите са се обучавали и са получавали помощ от чужбина.

"Притокът на бежанци в Европа от страни като Сирия повишава вероятността от проникване на представители на джихадистки групировки в миграционния поток с цел организиране на терористични атаки на европейска територия", пише Stratfor.

Безспорно е, че ще има политически последствия на парижките атентати, добавят аналитиците. След пет дни единственият самолетоносач на Франция "Шарл дьо Гол" трябва да се отправи към Персийския залив за борба с "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, от края на септември там се извършват въздушни удари на френската бойна авиация.

"От политическа гледна точка терористичните атаки са напомняне за отколешни етнически противоречия във Франция", отбелязва Stratfor. През последните месеци цялото внимание по този въпрос беше фокусирано върху съседна Германия - голямото количество мигранти пристигаше в страната от юг и изток и малцина от тях се отправяха по-нататък, към Франция.

Париж не вземаше особено участие и в решаването на миграционната криза, макар че представители на Франция присъстваха на срещите, посветени на този въпрос, и като цяло поддържаха идеята на Германия за разпределение на бежанците по цяла Европа.

Може да се очаква, че събитията във френската столица ще засилят позициите на тези, които призовават за спиране на потока от мигранти и за затваряне на границите в страни като Германия и Швеция, а също в голяма част от държавите в Централна и Източна Европа.

Вероятно е да се повиши рейтингът на Марин льо Пен и нейния крайнодесен Национален фронт, пише Stratfor. Льо Пен не бе особено активна след нападенията срещу Charlie Hebdo през януари, въпреки това популярността на нейната партия нарасна заради антимигрантската платформа на движението. Тогава за кратко се покачи и рейтингът на президента Франсоа Оланд, което бе свързано с реакцията му на събитията. Повторение на тази тенденция обаче не бива да се очаква - за гражданите на страната ще е актуален въпросът дали действат антитерористичните мерки, предприети тази година.

Лидерът на френските републиканци, бившият президент на страната Никола Саркози е известен с твърдата си позиция по въпросите на сигурността - той се изказа на тази тема миналата седмица. След атентатите в Париж избирателите могат да подкрепят именно него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 7
deant
преди 8 години
Имам един много интересен въпрос. Как така, снощи става атентат, а днес вече има инструмент вграден във Фейса да си промениш снимката? Фейса никога не правят толкова бързи нововъведения. Как така всяка важна сграда е осветена във френските цветове тази вечер? Значи много ни е трудно да се организираме за всякакви други неща, но да осветим примерно НДК много бързо се организирахме? Меко казана странно??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 10
michaelis15
преди 8 години
Затварят се всички американски посолства, забраняват се всички НПО организации, затварят американските бази в Европа, махат го това НАТО или поне Американците и Англичаните от него, всички джадаи вън от Европата от къде са дошли, санкции за Сашови и повече такива атентати и глупости няма да има - гаранте 98% !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
mrynmryn
преди 8 години
От ЕС? Вероятно нищо, ако затворят границите, ще ги обвинят, че нарушавали свободата на хората, отделни държави ще си я карат както преди (ние сме в това число, бой, подкупи, тараш на бежанците), а големите ще си блъскат главите как я докараха до тук и какво трябва да направят, че хем "вълка да е сит и агнето цяло".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Така е според технологията 11.09 ....след атентата бегом към близлия изток !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
0pk
преди 8 години
Как какво? Нови терористични атаки и в другите градове по целия ЕС. Каквото си посял такова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още