IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вади Украйна и Турция от газовата игра

С проект като "Северен поток" 2 Турция изпуска възможността да се превърне във важен енергиен хъб

10:32 | 07.09.15 г. 44
Русия вади Украйна и Турция от газовата игра

В рамките на Източния икономически форум Русия подписа споразумение за изграждането на „Северен поток” 2 и това може да извади от „газовата игра” Украйна, Турция и Азербайджан, пише в свой анализ руската информационна агенция Regnum.

За новия газопровод се заговори още по време на икономическия форум в Санкт Петербург и той е не просто техническо решение, допълва изданието. Идеята за изграждането на нов газопровод, свързващ Русия и Германия по дъното на Балтийско море, съдържа политическа и геополитическа окраска.

От години Москва заявява намерението си да заобиколи Украйна като транзитна страна на газа за Европа. Един от плановете в тази насока – „Южен поток”, беше блокиран от Европейската комисия чрез България. Наследникът му – „Турски поток”, също е напът да се провали.

С идеята за „Турски поток” Русия предложи на Турция да стане един от водещите енергийни хъбове в Близкия изток. Анкара обаче не се възползва, водена от „романтични геополитически представи”, а вместо това трябваше да оцени ситуацията по-реалистично, пише още Regnum.

Припомняме, че Турция поиска не просто да е транзитен център на руски газ за Югоизточна Европа, но и да участва наравно с „Газпром” при търговията на суровината. Така, въпреки че руският газов гигант беше готов да започне строителството на газопровода още през май, досега работата по проекта така и не е започнала.

В същото време дестабилизацията в Близкия изток, ако не спира плановете на Азербайджан да изгради газопровод от Каспийско море до Европа – първата стъпка е Трансанадолският газопровод (TANAP), която минава през Турция, то поне ще ги затрудни силно, допълва руската агенция.

В "Северен поток" 2 главен акционер е „Газпром”, който ще държи 51% от капитала на новия проект. Останалите дялове си делят E. On, Shell, OMV и BASF(Wintershall) - с по 10%, както и френската Engie, бившата GdF Suez, която ще държи останалите 9%.

Москва вече показва и известни признаци, че ще спазва Третия либерализационен пакет на ЕС в енергетиката – в началото на август обяви търг за покупка на свободен капацитет по удължението на „Северен поток” – Opal, за зимния сезон.

Това беше една от спънките за реализацията на „Южен поток” – Русия отказваше категорично да се съобрази с правилата на ЕС в областта, настоявайки, че това е международен проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 21 rate down comment 14
michaelis12
преди 8 години
за Укрия те тъй или иначе ше го изпампурат, тва беше ясно от самото начало, ааа за Туреция ненам да се опраа всеки как може .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още