IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Китай може да се окаже проблем за еврозоната?

Заради силната обвързаност с втората най-голяма икономика в света Германия може да се окаже източник на натиск върху икономиката на еврозоната, според експерти

12:10 | 05.09.15 г. 44
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един от най-добрите независими икономически съветници предупреждава, че китайското правителство губи контрол над икономиката си след седмиците на силна волатилност на финансовите пазари, съобщава CNBC.

Движенията на финансовите пазари са сериозна грижа за най-голямата икономика в еврозоната и за валутния блок като цяло предвид огромната икономическа тежест на Китай, казва Ларс Фелд, един от германските „мъдреци“ - държавно назначена комисия от академици с висок профил.

„Дълбоко загрижен съм за ситуацията в Китай. Тя е много по-важен проблем отколкото Гърция за еврозоната в момента, защото когато видите тази трансформация на китайската икономика, либерализацията в няколко насоки и степента, в която тя се реализира, то правителството губи контрол над икономиката“, коментира Фелд, който е професор по икономическа политика в университета във Фрайбург

„Ще бъде много по-трудно да неутрализираме негативните ефекти. Това със сигурност ще се отрази на германската икономика“, прогнозира той.

Германия е на огневата линия най-вече заради високия обем на износ и търговски връзки с Китай, отбелязва медията.

Фелд не е единственият, който изразява опасения за влиянието на забавянето на Китай. Рейтинговата агенция Fitch също предупреди, че инвеститорите трябва да очакват още волатилност и намаляване на очакванията за растеж.

„При един сценарий за постепенно ребалансиране темпът на растеж ще намалее постепенно средно до около 5% между 2016 и 2020 г. Fitch очаква още повече волатилност заради новото нормално състояние, изразено с по-бавен растеж, както по отношение на реалната икономическа активност, така и на финансовите пазари“, посочват анализатори от рейтинговата агенция.

Около 40% от германската икономика се формира от износ, според Матю Бийзли, мениджър в Henderson Global Investors. Една десета от него отива за Китай.

„Имате няколко процентни пункта (от ръста на БВП в еврозоната - б.ред.), които са задвижвани от Китай. Германия ще допринесе с около една трета за икономическия растеж в еврозоната, който се надяваме да бъде 1,5%. Затова ако забележим влияние в следствие на по-слаб износ върху германската икономика заради Китай, това несъмнено ще се отрази неблагоприятно и на БВП на еврозоната“, заключава Бийзли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 10
Nikola666
преди 8 години
"мда не е втората, а е първата вече" Това да не ти е митинг на БСП да гордо развяваш лъжи?Разбирам АвтоВАЗ да отвори завод за двигатели за Лада в Германия, да сте горди с постиженията на незнам си какви ви са падат. А то обратното. Смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
"Открытие калужского конвейера совпало с другим заметным событием этого сегмента экономики. В Казани накануне запущена линия Ford Sollers. Масштабы чуть скромнее ежегодно выпускать чуть более ста тысяч моторов. Однако компания тоже хочет выйти на новый виток партнерства с отечественным производителем."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
"А вот японцы поступили по-своему. Будущее совместное производство Mazda и Sollers ориентировано на экспорт. Предприятие запустят в течение двух лет. Санкционная политика Евросоюза не устояла перед привлекательностью российского рынка. Западные компании включаются в игру за покупателя"http://***.vesti.ru/doc.html?id=2660598
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 10
georgi_shum
преди 8 години
Хаха баце ,я виж кво правят китайчетата http://top.rbc.ru/politics/05/09/2015/55ea54fd9a7947a96119c12dЭта проблема неожиданно всплывает в двусторонних отношениях. Иногда наши китайские партнеры подходят излишне тщательно к соблюдению санкций. Мы испытываем серьезные проблемы с осуществлением платежей и расчетами через китайские банки. То, что раньше происходило за полдня, сейчас может занимать до двух недель, сказал ТитовОн также отметил, что механизм свопирования рубль-юань остается в значительной степени только на бумаге и пользоваться им полноценно не получается.Хаха баце и китайците спазват санкции бре???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
"Заради силната обвързаност с втората най-голяма икономика в света Германия може да се окаже източник на натиск върху икономиката на еврозоната, според експерти"==Хайде сега подробности! Карайте, намаляването на износа ни на домати няма да се отрази кой знае колко на БГ БВП-то, ! :))))) Важни са идеалите както казва наШ мъШ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
Там инвестират германците и то в производство на двигатели а не на тапицерии и части както в европейска България. Всъщност там имат затворен кръг при автомобилостроенето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
5 сентября 201511:34 Павел МельникСанкции ЕС неэффективны: ведущие автоконцерны наращивают присутствие в России........Локализация производства как способ защиты от внешних факторов. Volkswagen наращивает присутствие в России. В Калуге состоялось открытие завода по выпуску двигателей для автомобилей. На мероприятии в числе гостей присутствовал премьер-министр Дмитрий Медведев."http://***.vesti.ru/doc.html?id=2660598
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 21
michaelis12
преди 8 години
На кривата ракета и космоса и пречи ... и китайското правителство щяло да изгуби контрол .... пхахаххахх оффф *** *** с циркаджиите от фашингтон тръгнали да дават акъл на партията ......Къде летите ве ей ньемцьй по-добре глейте са да се опрайте първо с бежанците, па после се тревожете на най-голямата икономика в света (мда не е втората, а е първата вече)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още