IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Еврото е много повече от една валута

В дългосрочен план Германия ще е добре само ако е добре Европа, и то цяла Европа, подчерта германският канцлер

13:25 | 17.07.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел:&nbsp;Европа преживя дни, чийто драматизъм едва ли може да бъде надминат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел: Европа преживя дни, чийто драматизъм едва ли може да бъде надминат. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер рядко използва силни думи, но в петък направи точно това. По време на специалната сесия на Бундестага Ангела Меркел призова германските депутати да влязат в ролята на гърците.

Човек трябва "само за миг" да си представи, че в Германия пенсионерите отчаяно се опитват да получат парите си. Меркел предупреди за "хаос и насилие" в гръцките градове, ако Европейската общност остави Гърция в беда. „В дългосрочен план Германия ще е добре само ако е добре Европа. И то цяла Европа", подчерта канцлерът.

Необичайно ясно тя описа мнението си за трилъра около Гърция от последните седмици. По думите ѝ той се състои от референдум, опашки пред банкомати, протести, 17-часови преговори, споразумение в последния момент и инфарктно гласуване в парламента в Атина.

"Изобщо не може да има съмнение: резултатът в понеделник бе тежък", каза тя пред депутатите, като добави, че ще бъде тежък и за останалите 18 членки на еврозоната, които сега трябва да намерят към 86 млрд. евро за евентуален нов тригодишен спасителен пакет. Меркел отбеляза, че би било "напълно безотговорно", ако поне не се направи опит за осъществяване на тази помощ. 

"Знам, че мнозина изпитват съмнения и опасения, ще има ли успех, ще могат ли гърците да преодолеят всичко", каза канцлерът. Но "Европа трябва да излезе от тази криза по-силна, отколкото бе в началото", добави тя. 

„Европа преживя дни, чийто драматизъм едва ли може да бъде надминат“, заяви Меркел в началото на специалното заседание. „Дни, които никога не бях изживяла и аз“, поясни канцлерът. Очаква се до обяд местно време депутатите да дадат „зелена светлина“ за преговорите за спасителната програма. Очаква се и значително мнозинство въпреки нарастващата съпротива в редиците на управляващата коалиция.

Почти 20 минути продължи пламенната реч на канцлера, която искаше да демонстрира решителност и единен курс. Ние знаем какво искаме и дори сме единни – това бе сигналът, който трябваше да излъчи речта ѝ, пише Der Spiegel.

“Макар да има големи разлики, ние се ангажираме да се гарантира, че Гърция може да остане част от еврозоната", каза Меркел. Тя заяви, че "Европа е съдбовна общност, свързана не само с еврото". 

Междувременно и самото правителство вече било единно, че възможността за временно излизане на Гърция от еврозоната не е на дневен ред. „Нито Гърция, нито останалите страни от еврозоната бяха готови за това. Затова не можеше да поемем по този път“, заяви Меркел. Въпреки това тя не пропусна да похвали усилията, положени в преговорите от нейния финансов министър Волфганг Шойбле. Който получи дълги аплодисменти.

Реалността обаче е по-малко хармонична. В голямата коалиция е налице открит спор за курса на Германия спрямо Гърция. През уикенда Шойбле представи изненадващо документ за временен Grexit и последващо преструктуриране на дълга. Дори и след принципното споразумение за нова помощ за Гърция Шойбле продължи и в четвъртък да прокарва своята идея за "временен Grexit", припомня Der Spiegel. 

Вярвате ли в успеха на спасителната програма за Гърция?

Да, защото този път на страната ще се наложи да приложи тежки реформи
Не, подобно на предишните програми и тази няма да промени нищо
Нямам мнение
Общо 2468 гласа

За Меркел този петък e извънреден и по друга причина. Днес тя празнува 61-вия си рожден ден и получи в пленарна зала огромен букет от вицеканцлера Зигмар Габриел (SPD). В навечерието на петъка в продължение на пет часа Меркел заедно с групата си обсъждаше темата за Гърция. Всички депутати получиха документите за Гърция от федералното правителство с няколко предложения и варианти в четвъртък следобед. В продължение на месеци обаче редица от народните представители чуват в своите избирателни райони гнева на избирателите си, които виждат в Гърция една „каца без дъно“. Затова и Меркел днес имаше нужда от по-силни думи.

По-рано в петък тя участваше в паметна церемония за смъртта на политика от CDU Филип Мисфелдер. Възпоменателната реч от председателя на Бундестага Норберт Ламерт със сигурност успя да докосне много парламентаристи.

След края на преговорите германските депутати ще трябва отново да гласуват, преди спасителната програма да влезе в сила – вероятно това ще се случи след четири седмици. 

Новините за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Меркел да им обясни как немски и френски банки са дали кредити за около 140млрд.евро на Гърция и как тези кредити са станали държавен дълг на Гърция ЛИЦЕМЕРИ = ПОЛИТИЦИ Аз изследвам принципно нещата и извода е ,че сегашната финан.система е основана на грешни основи и заради лихварството трябва непрекъснат растеж а това е невъзможно и проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН също го каза - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsПовече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още