IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анулирана е днешната среща на високо равнище на ЕС за Гърция*

Очакваше се лидерите на страните членки да се срещнат, за да определят бъдещия курс по гръцкия въпрос

11:15 | 12.07.15 г. 132
Анулирана е днешната среща на високо равнище на ЕС за Гърция*

Анулирана е днешната среща на високо равнище на ЕС за Гърция, предадоха ДПА и АФП. 

Срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС е отменена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Той съобщи, че следобед ще се състои единствено заседание на ръководителите на държавите и правителствата от еврозоната, информира БТА.

По-рано тази седмица бе решено днес да бъде свикан Европейски съвет заради обстановката в Гърция. По думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, всички ръководители в ЕС следваше да вземат отношение, тъй като гръцката криза засяга и страни извън еврозоната, като България и Румъния.

Снощи еврогрупата се провали във взимането на решение за Гърция и отложи заседанието си за по-късно днес.
Еврогрупата засега е силно разединена как да се подходи спрямо Атина - дали да се преговаря по нов спасителен пакет, или да се осигури само хуманитарна помощ.

Държавите в еврозоната са разделени по темата дали да оставят Гърция в общия валутен съюз, или да гласуват за нейното изключване. По неофициална информация единствената държава, която е на неутрално становище, е Австрия.

Еврогрупата е много далече от компромис, предложенията на Гърция не са достатъчни, каза финландският министър на финансите Александер Стуб, цитиран от ТАСС.

"Срещата на високо равнище на ЕС е анулирана, срещата на високо равнище на еврозоната ще започне в 14:00 часа по Гринуич и ще продължи, докато приключим преговорите за Гърция", написа Туск в Туитър.

По-рано неофициално бе разпространен проект на Германия, който предвижда временното замразяване на членството на Гърция в еврозоната.

*Новината е актуализирана в 12.05 ч.

Темата за Гърция може да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 7 rate down comment 2
rover
преди 9 години
Всекиму своетоот Уикипедия, свободната енциклопедияНаправо към: навигация, търсене Всекиму своето, в превод от латинското suum cuique, е положение от римското право и политическата философия.Всекиму своето е принцип, който може да бъде открит още в Древна Гърция. В 4 век пр.н.е. Платон твърди в Държавата, че основен принцип на справедливостта е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 13
Атанасио
преди 9 години
Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/бившият банкер го казва точно ,че трябва в пъти да се увеличи растежа на БВП но умишлено не споменава за лихвата ,че ако е до 0,1% няма проблем Икономическият растеж зависи от крайното търсене а то може да се финансира с кредитиране и разпределение но не може да бъде безкрайно т.е. става въпрос за криза на системата и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group прекрасно обяснява - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ ХВАНАХА СЕ В МРЕЖИТЕ СИ И САМИ СЕ ИЗОБЛИЧИХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 9 години
от сега виждам гапа на даксито на фю4ърсите поне 200 пункта надоле са утре заранта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 17
Vesko94
преди 9 години
Северът имаше много големи ползи от скока в стандарта на Южна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Отидоха в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 16
Атанасио
преди 9 години
Аз защитавам Гърция само за едно - лихва до 0,1% а за останалото ще трябва да си платят защото над 50% сенчеста икономика е много и трябва да се научат ,и отделна тема е ,че всички трябва да платят равномерно и т.н. 36% кредити над 90 дена е проблем - 60млрд. при капит.адекватност 40млрд.Америк.журналист Финиън Кънингъм го каза прекрасно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 19
Vesko94
преди 9 години
А бе дали са баш донори може да поспорим. Не знам къде отидоха немските автомобили, след като стандартът на южняците скочи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
точно така е статията го пише ''Преговорите продължават във формата на еврозоната, е съобщил председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от БТА.'' Ина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 30 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
Какво очакваш да се върти - гласа на популизма ли? Видяхме до къде го докарахме с ОХИ? Или гласа на разума?В момета ЕК могат да бавят топката колкото искат и сами ще си напуснат.А имаш и раздвижване от вчера до днес, така че отнема време да се изчистят нещата. Видяхме популизма на такива като теб дето чакат, Ще ги спаси Путин или Китай, после САЩ натискали протежетата си в ЕС и т.н и т.н кво става нищо близко до реалността а чисти процеси дали ще им кажат ОХИ или ще бавят топката и сами ще излязат след фалит на банкова система е все едно. На референдума казаха НЕ на ЕЗ задълженията си, над 40% от кредите в системата им са необлужени те и ОХИ на банките си казват - какво искаш повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Има разлика дали си нетен донор или нетен получател на средства от ЕС! Нормално е думата на донорите да е по важна, защото в крайна сметка те плащат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още