IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имаше ли смисъл гръцкият дипломатически театър?

Ципрас е готов да приеме мерки, които са по-сериозни от предложените преди две седмици от кредиторите

17:48 | 11.07.15 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отчасти трагедия, отчасти фарс. Липса на щастлив край. Финалните етапи на гръцката драма започват, коментира Guardian.

Трагедията обаче е, че не се вижда краят на страданията на гръцкия народ. Икономиката на страната се сви с 25% през последните пет години и отново навлезе в рецесия, когато банките затвориха вратите си преди две седмици.

Щетите в следствие на бързото спускане на безпаричната икономика ще бъдат дълбоки и продължителни. Ще отнеме месеци, ако не и години, да се преодолеят последствията, дори ако се целят политики към стимулиране на растежа.

Това обаче, за съжаление, не е така. Гърция е изправена пред нова вълна от строги икономии – увеличение на данък добавена стойност (ДДС), съкращения на заплатите в публичния сектор, не толкова щедри пенсии, която ще сложат спирачки на дейността. Този подход бе прилаган на няколко пъти през последните пет години и многократно се провали. И ще се провали отново.

Гърция е като Сизиф, царят на Коринт, който според легендата разгневил боговете и бил осъден да бута огромна скала до върха на планина. Но точно когато Сизиф доближавал върха, скалата се изплъзвала от ръцете му и се връщала обратно до подножието на планината, а той трябвало да започне отначало.

Алексис Ципрас също разгневи боговете, в случая Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) и повечето от останалите 18 страни членки на еврозоната. Неговото наказание за петмесечното му неподчинение ще замести скалата пред Гърция с още по-голяма.

И именно тук трагедията се превръща във фарс. Условията, които Ципрас сега е готов да приеме, са всъщност по-строги от тези, които отхвърли преди две седмици. Това е моментът в Брюксел, когато гръцкият министър-председател изуми останалата част от Европа, предложи условията на референдум.

Ходът беше смел, дори безразсъден. ЕЦБ сложи ограничение на спешната си помощ за гръцките банки. Бяха въведени лимити от 60 евро на ден за теглене от банкомати. Докато икономиката спираше, всеки европейски лидер предупреджаваше, че отрицателен вот на референдума, който ще отхвърли пакета от строги мерки, е реално вот за напускане на еврозоната.

И въпреки всичко гласувалите с „не“ в Гърция спечелиха, и то с голяма преднина. Ципрас поиска мандат и го получи. Но ако преди това бе смятал, че това ще накара кредиторите да предложат отстъпки, в последствие се оказа, че сериозно греши. Изборът, пред който се изправи правителството му през тази седмица, беше рязък: предайте си или напуснете еврозоната. Ципрас избра да издигне бяло знаме над Партенона.

Гърците днес ще попитат какъв бе смисълът от последния месец дипломатически театър – безкрайните срещи, агресивната реторика, напускането след последната оферта и свикването на референдум. Отговорът е: по-малък от никакъв. На гръцката икономика бе нанесена неописуема вреда без абсолютна никаква цел. Ципрас е по-слаб в резултат на събитията от последните две седмици и ще трябва да плати висока политическа цена.

Какво ще се случи сега? На теория има шанс еврогрупата – финансовите министри от еврозоната, да заяви, че гръцката капитулация все още не е достатъчно унизителна. Те може да поискат допълнителни наказателни мерки преди да препоръчат на Гърция да ѝ бъде позволено да остане част от клуба.

Това обаче няма да се случи. Има твърде голям политически натиск, както вътрешен, така и външен, за запазване на еврото непокътнато. Гърция може да представлява само малка част от европейската икономика, но излизането ѝ от еврозоната ще символизира провала на проекта за единна валута и ще създаде прецедент. САЩ притискат Ангела Меркел и Франсоа Оланд да гарантират, че Grexit няма да има.

Гърция ще получи и известно облекчаване на дълга. Причината обаче не е, защото кредиторите смятат, че дължат нещо на Ципрас. Напротив, той унищожи по-голямата част от добрата воля, която преди съществуваше. На всички е ясно обаче, че дългът на Гърция става все по-неустойчив. Дълговете вече съставляват 175% от брутния вътрешен продукт (БВП), а икономиката върви назад. Затварянето на банките за две седмици прави нещата още по-лоши. Дори най-големите поддръжници на твърдата политика в Германия признават, че нещо трябва да се направи.

Облекчаването на дълга обаче вероятно няма да бъде толкова щедро, че да се отрази сериозно. Гърция ще остане в еврозоната, но данъчните увеличения и намаляването на заплатите няма да предоставят обещаното икономическо възстановяване. Трети спасителен пакет няма да бъде толкова успешен колкото предишните два. Когато започне следващия епизод от кризата, тъй като такъв ще има, гърците ще погледнат назад към момента, в който правителството можеше да избере между строгите икономии и еврото и ще се замислят дали то направи правилния избор.

Всичко за кризата в Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 9 години
Feel free да се преселиш там, след като толкова много ти харесва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
rover
преди 9 години
ше ми ходи без вратовръзка, а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
driverf1
преди 9 години
.....а,така.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 3
smart-ass
преди 9 години
"Имаше ли смисъл гръцкият дипломатически театър?" За радост имаше! Той подсети Европа, че трябва и тя да напомни на вироглавите гърци, че когато в Европа е кипял "Ренесансът на изкуството, откритията и апогеят на театрото", тогава Гърция е била още по турско. С други думи Европа се накани и тя да играе театрални постановки на Ципурко - дедо Шойбле искал 5 годишен "Грекзит", даже и сегашните предложения му се стрували слабички, сега пък станала очевидна и липсата на доверие, финландското правителство щяло да падне ако Финландия кажела "да" на нова програма за спасяване. Усещате ли как вече наистина Европа унижава Гърция с нейните трикове на карти и блъфове. Ха сега Ципурко да прави совалки към Москва?! Файда йок! Ще подвие опашка още и още ще предлага и пак ще скалъпва планове как да лъже гръка. А немския дядка много ми пълни сърцето. А Ципурко, този гръцки Андрешко май ще си намери този път майстора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 9 години
А ? Има още по добри места за живеене - Африка , Азия и т.н. апетитни дестинации са фриииии за недоволните от Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 9 години
1.Питроффффф , ко викаш - да питаме кредитополучателя дали иска да си върне дълга ? Бравас , мнооооо умно .2.Кредитора с радост да предоставя нови заеми въпреки че шанса да си върне кинтите тоже е нулеффффффф .Сорка батка , света не е устроен тъй !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
SS-23
преди 9 години
Изборът, пред който се изправи правителството му през тази седмица, беше рязък: предайте си или напуснете еврозоната. Ципрас избра да издигне бяло знаме над Партенона---ето това беше грешката на простата Ципура! Трябваше он пролетта да си подготви пресите за драхмата, да провде рефередум (за или против еврозоната) и сега вече, като нещат да опрощават - вади среден пръст - омразен дълг - драхма - нова начало!И да видиш ако беше играл твърдо (но се беше подготвил предварително) - сега очилатият масон щеше са де целува дедовия на Ципурата... щото щеше да загуби всичко, което е бил дал! Ципурата обаче излезе просто момче... не му стигнаха топките до края!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Не става дума за изнудване от позицията на силата , а за нови параметри на сделката . Връщане към предложението означава - 7 милиарда за няколко месеца и точка . Ако става въпрос за нова програма от 35 М трябва драстични реформи , а при 50 - 80 вече сделката е неизгодна , защото Гърция няма какво да предложи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 2
Патриарх
преди 9 години
Демултиплицирането на дохода ще е факт (а то вече е... ), високите данъци може да доведат до аутсорсинг, същевременно влошаващите се условия ще увеличат емиграцията. Може да се снижи раждаемостта. Пари няма да има за всичко както е било досега. При това населението застарява и ще има още проблеми. Варианта Гърция да се доближи до стандарта на живот в България е много възможен в дългосрочен период. Може и да наблюдаваме отново протести от страна на гръцкия народ, само че вече няма да има какво да му се предложи, за да се укроти и ще трябва да понесе всичко, което управниците му са оплескали. А каквито са долу, такива са и горе. Така че гръцкият народ трябва да вини себе си. Управниците са излезли все пак от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 2
Патриарх
преди 9 години
Ще им опростят точно толкова, колко са разходите за въоражаване от дълговете, с които са стимулирали немската и френската икономики (от които вземат дълговете), закупувайки от тях оръжие като подводници, ракети, бойни джипове и т.н., за да се укрепят границите на ЕС (за да си укрепи ЕС границите). Гърция е най-големият пазар за оръжие на Германия на стария континент. При това тя купува оръжия и от САЩ и от други страни. Като относителния дял на разходите на Гърция за оръжия от САЩ са най-големи. От 1974г. след инвазията на Турция в Кипър до днес имаме 216 млрд. разходени за оръжие. А от 2002г. до 2011г. само има 85-90 млрд. Това им изигра много лоша шега. При дълг от 300-350 млрд. това не е никак малка сума. А останалото ще си го платят, след като не са си направили сметката по-рано. И ако не могат да го платят, ще им го опростят, дотолкова, дотолкото да могат да плащат, само и само да изцедят максимума от тях. И при всички положения за Гърция предстои един 15-, 20-годишен тежък перио
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още