IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефчович: Трябва да бъде изяснена търговската страна на "Турски поток"

Бихме искали всяка европейска страна да има голяма енергийна сигурност, тоест достъп до поне три различни източника на газ, твърди еврокомисарят

08:54 | 12.06.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Проектът за газопровода "Турски поток" трябва да бъде обсъден на допълнителни консултации за изясняване на търговския му елемент. Това заяви снощи еврокомисарят по енергийния съюз Марош Шефчович, в интервю за сръбската телевизия РТС, цитиран от БТА.

Трябва още да разговаряме за "Турски поток", тъй като и досега имаме информация за него само от пресконференции. Трябва да знаем как той ще повлияе цялостната енергийна сигурност в Европа, дали ще се спазва европейското законодателство, каза той.

Еврокомисарят отбеляза, че изграждането на този газопровод ще засегне и Украйна.

"Сегашният газопровод (през Украйна) трябва да бъде запазен. Там имаме газопроводи, които се използват от десетилетия, дори в периода на Студената война. Така че трябва да обсъдим "Турски поток" в конструктивна атмосфера, за да разберем търговската страна на проекта и да видим как той е се впише в стратегията за енергиен съюз“, подчерта Шефчович.

„Бихме искали всяка европейска страна да има голяма енергийна сигурност, а това означава достъп до поне три различни източника на газ. По този начин се засилва конкуренцията, което влияе положително на цената, и енергийната безопасност се повишава, допълни еврокомисарят.

Европейската комисия работи с руските партньори много интензивно, особено по въпроса за тристранните преговори с Украйна и "зимния пакет", отбеляза той. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
На мен пък лично нещо не ми е ясно, какво точно го касае Шефчович и ЕК проект като Турски поток? Той затова е "Турски", защото касае Турция и няма никакво отношение към лемури като горния господин, барабар с всичките му пакети!Искали ежнергийна сигурност и поне три източника на газ - еми ето ви поне един източник на турската граница. Ако искате, търсете още два. Ако искате, не го бройте и продължавайте да търсите още три.Аз не мога да разбера защо Турски поток продължава да се коментира в ЕС и даже да си приписват разни кратуни някакви правомощия по него?! Турски поток свършва в Турция и само руснаците и турците могат да се занимават с "търговската страна" и с нетърговската страна на този проект!Шефчович по-добре да погледне защо връзката между Гърция и България пак отиде в джаза! Една жена ми каза, щото нямало в близките 10 - 15 години какво да тече по нея и за кинтите, предвидени за строежа сега имало по-важни и неотложни нужди, особено в Гърция... хехе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Стефчо
преди 9 години
Абе, ако ЕС не беше по прашки и на къса каишка към САЩ щеше да има такива потоци каквито ЕС иска, а не каквито Чичо ти Сам нахлузва на Европа. И други мизерии да има - това с патоците е само началото.А Орбан е всичко това, което наш Плевньо не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Arr
преди 9 години
Много ясно третия енергиян пакет не се прилага над Танап , много ясно че като го видя това Путин разбра че става въпрос за двоен стандарт , различен подход към различни газопроводи от страна на ЕС това е въпрос на лоби, англичаните искат да проват азерския газ чрез танап и много ясно че имат по голяма тежест в Брюксел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Причината не е само в ЕС. Много пъти беше казано - защо Путин не поиска официално изключение от европравилата за Южен Поток както поиска за Северен Поток. Официалните изявления на на няколко лица от ЕК бяха, че ако го направи ще го получи.Аз си мисля, че Путин не го прави, защото ЕС няма намерение да му дава отстъпки без да иска компромиси от Русия по ситуацията в Украйна, нещо, в което Русия вече няма накъде да отстъпва.А за Орбан наблюдаваме какво той ще направи за Унгария, само че все си мисля, че ще е по-близо до аналогия с "успеха" на Милошевич за Велика Сърбия отколкото нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
Invcom
преди 9 години
Мръсни евро ла*нари значи за Южен Поток имаше проблем, а сега за Турски Поток няма проблем така ли ?? "Бихме искали всяка европейска страна да има голяма енергийна сигурност" ... Ако може нали ??? И аз бих искал в България да имаше политици като Орбан ама вместо това има политици като Боко на каишка на ЦРУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още