IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската корпоративна главоблъсканица

Заради отрицателните лихви финансовите мениджъри не получават доходност по свободните си парични средства, които не знаят как да използват по-добре

16:30 | 06.06.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Животът за компаниите в Европа се обърна с главата надолу. Също като физическите лица финансовите мениджъри на корпорациите са свикнали да плащат, когато искат да заемат парични средства, и да бъдат възнаграждавани за това, че трупат спестявания, пише Financial Times.

Но това вече не е така. Компаниите, особено големите, сега могат да заемат при исторически ниски лихвени проценти. Но пестенето никога не е носило толкова ниска доходност.

Някои банки дори наложиха отрицателни лихвени проценти по депозити, т.е. таксуват корпоративните клиенти за това, че си държат спестяванята при тях. В понеделник HSBC се превърна в поредната банка, която въвежда налог върху парите, държани в кошница от европейски валути.

„Сега финансовите мениджъри трябва да задават въпроса дали има смисъл да държат значително количество пари в балансите си, когато не получават възнаграждение за това“, коментира управляващият директор в звеното за корпоративно финансиране в рейтинговата агенция Moody’s за региона на Европа, Близкия изток и Африка.

В Европа в частност ниските или отрицателните лихвени проценти пораждат допълнителни опасения. Компаниите не харчат паричните си средства вече няколко години и то в момент, в който инвестициите са крайно необходими, за да задвижат слабия растеж.

Въпреки това дори и при лихвени проценти на текущите нива ръководителите на компаниите и техните инвеститори се намират в ситуация а ла „Параграф 22“ – държат много пари в балансите си, които не им носят почти никаква възвръщаемост, но са объркани как да ги използват по-добре.

Сред европейските компании тази главоблъсканица е широко разпространена за разлика от САЩ, където големите парични запаси са концентрирани в няколко компании или сектори. Паричните резерви на европейските нефинансови компании бяха повече от 1 трлн. евро преди година – с 40% повече спрямо 2008 г. Анализаторите вярват, че оттогава има минимално понижение.

В някои сектори, измежду които телекомите и комуналните дружества, ниските или отрицателните реални лихвени проценти се оказаха от голяма полза.

Докато редица компании в тези индустрии са все още високо задлъжнели, ниските лихви направиха възможно по-евтиното рефинансиране и много често при по-дълги срокове, с което намаляват общите разходи по обслужване на дълга.

Дългът, емитиран от европейските компании в индекса, следящ представянето на корпоративните облигации - IBOXX EUR, носи среден купон, или фиксирано лихвено плащане, в размер на 3%.

Но средната лихва по тези облигации, закупени на пазара, е 1,1%. Това предполага, че разходите на компаниите за лихви ще бъдат понижени още.

Въпреки че управлението на дълговете може и да е станало по-лесно, това е само едната страна на монетата.

След като HSBC и германската Commerzbank вече дават отрицателни лихви по депозитите, а положителните лихви са на исторически ниски нива, нито една компания не печели значителна доходност по паричните си средства. Това е ситуация, която увеличава безпокойството сред инвеститорите.

Ръководителят на звеното за корпоративни анализи в рейтинговата агенция Standard & Poor’s Пол Уотърс коментира, че, докато компаниите в Европа оперират в среда на ниски лихви вече няколко години, то ходове от рода на този на Commerzbank е целенасочен. Според анализатора ходът стимулира акционерите да провокират мениджърите с въпроса защо не инвестират свободните си парични средства по-добре.

През последните месеци са налице доказателства, че инвеститорите притискат компаниите да обяснят какво ще правят със свободните си парични средства.

Например, френският собственик на Universal Music Group и Canal Plus - Vivendi, трябваше да увеличи дивидентните плащания след натиск от активен американски инвеститор, за да се разпореди с паричните си средства за 15 млрд. евро.

Vivendi може би ще бъде първата от редица компании, които ще бъдат притиснати да адаптират политиките си. В САЩ обратните изкупувания на акции и плащането на дивиденти се покачиха рязко в навечерието на финансовата криза, тъй като компаниите искаха да осигурят подкрепа за цените на акциите си, като обещаваха доходи в момент, в който не можеха да гарантират растеж.

Въпреки че ръстът на дивидентите в Европа изостава значително от този в САЩ, са налице сигнали, че това започва да се променя.

Според S&P дивидентите и обратните покупки на акции от европейските компании, притежаващи инвестиционен рейтинг, са нараснали до над 250 млрд. евро през 2014 г. Това е близо до пика от 2007 г. и с над 100 млрд. евро повече от най-тежките години на финансовата криза.

Използването на свободния кеш за сливания и придобивания също може да спомогне за укротяването на инвеститорите, имайки предвид подобряващото се инвеститорско доверие към сключването на сделки.

Goldman Sachs разкрива, че компаниите, извършили придобивания през 2011 и 2012 г. получиха наказание, съдейки по представянето на техните акции. Но от банката посочват, че през последните две години пазарната реакция се е променила.

И дори да е така активността на пазара на сливания и придобивания, имаща за цел европейски компании, все още е под нивата, характерни за 2005 г.

И въпреки че все повече средства могат да бъдат използвани за обратни изкупувания на акции, увеличение на дивидентите или сключване на сделки, все още няма много доказателства, че те ще бъдат насочени за инвестиции – ключов двигател за бъдещия растеж на Европа. Капиталовите разходи остават анемични.

Налице е още един неочакван ефект от ниските лихвени проценти, който засяга както компаниите, така и акционерите.

„Истинската опасност е, че отрицателните реални лихвени проценти подкрепят активите и инвестициите, които иначе се провалят в среда на по-нормални лихвени проценти“, посочват от Goldman Sachs. „В края на краищата те правят трудна точната оценка на стойността на активите.“

Подобна заплаха може да доведе до създаването на поколение от „зомби“ компании в Европа, предотвратяващи изкореняването на свръхпредлагането от икономиката на региона.

Това, в комбинация с липсата на корпоративни инвестиции, поражда рискове в дългосрочен план.

„Екстремно ниските лихвени проценти и дори отрицателната доходност могат да обезкуражат инвеститорите дори още повече от поемането на рискове заради липса на рентабилност, което да доведе до по-слаба експанзия и създаване на растеж“, предупреждават от S&P.

В момента компаниите може и да се радват на изобилието от евтини пари в Европа, но са налице доста опасности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 14 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
Едва 74% от анкетираните са посочили, че Земята се върти около Слънцето. - http://geograf.bg/bg/articles/15-%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82/55-%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8%20%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B8%20%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%86%20%D0%BD%D0%B5%20%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5,%20%D1%87%D0%B5%20%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0%20%D1%81%D0%B5%20%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B8%20%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%20%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE#sthash.Fk4Swj6Q.dpuf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
едно и също е защото става въпрос за геология и т.н. строги физични и химични закони - няма гледна точка както при таблиците за смятане и това ,че повечето хора не го знаят неозначава ,че Земята е плоска и слънцето се върти около нея.Не зомбирам а казвам фактите(истината) и при икономиката и финансите тъй като не са точни науки е малко по-сложно за обяснение но не и като решения но аз не мога да заповядам на парламентите на САЩ и ЕС да вземат правилните мерки и затова повтарям с цел повече хора да са информирани а те да информират още като геометрична прогресия за да има СИЛНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО което да следи и натиска 3-те държ.власти да вземат правилните мерки - ''Съединението прави силата''Това за мнението - с какво преча ?! на хората да си казват мнението като не се забравя ,че не може да има гледна точка за строги физични и химични закони ,и се сетих сега ,че в САЩ 18% незнаят ,че Земята се върти около слънцето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
ФАКТИ - http://***.greentech.bg/archives/28459 ПОДРОБНО - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485Ведно изречение УСТОЙЧЕВО РАЗВИТИЕ - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 3
khao
преди 9 години
Танасе... и водата ли свърши след петрола :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 2
ing5rov
преди 9 години
Слушай сега , Атанасио ...нагазил си навсякъде...едно и също навсякъде...абе стига зомбира хората , бе ...нека всеки да може да си каже мнението, а ти си като вирус ...стига бе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
продължение на коментар 5 за да се разбере изречението - УСТОЙЧЕВО РАЗВИТИЕ - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКА трябва да се почне с колко колко вода има на Земята - http://***.greentech.bg/archives/28459 и съм описал - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
Демокрацията е правила еднакви за всички и суверена(гражданите) да кажат с референдум какви да са основните политики на държавата след като се обясни подробно всичко Гражданите казват например за тавана на печалбите и заплатите - например максималната заплата да не надвишава 10 пъти средната за държавата както в Швейцария имаше референдум след като се обясни подробно какво значи таван защото 75% като Франция не е достатъчно и това не е завинаги защото в Новия Завет пише 50% данъци СУВЕРЕНА да каже за забраната на офшорките ,данък лукс и т.н.Като цяло неща не може да се решават на парче и трябва на световно ниво ''кръгли маси'' в ООН и смяна на ''системата''УСТОЙЧЕВО РАЗВИТИЕ - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
Как централните банки причиняват неравенство в доходите - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.''Казано иначе инфлацията е вид кражба - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Добре казано - ''БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete - статията е добра но има и друг изход от дълговата криза и това е лихва до 0,1% за столетия и преразпределение защото инфлацията е кражба и пак води до преразпределение Банкстерите и т.н. финан.спекуланти откраднаха парите а сега искат всички да платят и затова данък лукс и т.н. ДЕМОКРАЦИЯ - суверена да каже за основните политики след като се обясни подробно - данък лукс и таван на печалбите и заплатите - в Англия е имало 100% данък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 4
Атанасио
преди 9 години
Колкото до отрицателните лихви е нормално щом нямат идеи в какво да инвестират макар ,че елементарно - енерг.ефективност и независимост(ВЕИ) и като за начало в ел.колите защото свършва петрола Бъдещето е ясно защото става въпрос за науки от геология(колко петрол има) до 1-2-3 закон на термодинамиката Проблема е ,че няма как да се стимулира крайното търсене от което да се раздвижи икономиката тоест има два начина :1) кредитиране на всяко стъпало и добре е обяснено - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/2) остава преразпределение като се започва с забрана на офшорките и т.н. регулации и ''данък Тобин''Оня ден излезе факта ,че 25% от работниците взимат 2 долара на ден ?! - какво крайно търсене да има с тези пари ???Чакам да ми дадат кредит с 0% лихва за да си купя ел.кола и т.н.От където и да го погледна все стигам до - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 най-доброто за справяне с катастрофите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
Атанасио
преди 9 години
Нуриел Рубини, Нобелов лауреат по икономика, в The Project Syndicate - ''Тази комбинация от макроликвидност и пазарна липса на ликвидност е бомба със закъснител. Досега тя доведе само до по-волатилна търговия. Но с течение на времето, колкото повече пари наливат във финансовата система централните банки, потискайки волатилността в краткосрочен план, толкова по-вероятно ще става възникването на пазарни балони и несигурност в дългосрочен.Това е парадоксалният резултат от политическата реакция на финансовата криза. Макроликвидността подхранва пикове и балони на цените на активите, но недостатъчната пазарна ликвидност в крайна сметка ще предизвика срив и колапс.'' - http://darikfinance.bg/***/115311#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още