IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция: Нуждаем се от сделка до края на месеца

ЕК не потвърди информацията, че председателят й Жан-Клод Юнкер работи върху смекчаване на икономическите реформи, изисквани от Атина

19:39 | 18.05.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция: Нуждаем се от сделка до края на месеца

Гърция заяви, че иска да постигне споразумение за заем с международните си кредитори до края на този месец, съобщава ВВС.

След като страната изглежда е близо до изчерпване на парите в брой, говорителят на правителството Габриел Сакеларидис каза, че сделка е "нужна незабавно". "Постигането на споразумение е необходимо веднага, затова ние говорим за края на май, за да се разрешат тези критични проблеми с ликвидността", каза той.

Според информациия на Ройтерс Гърция е станала „по-конструктивна“ в разговорите с кредиторите. Междувременно писмо от гръцките власти до МВФ разкри, че през миналата седмица Гърция е била близо да пропусне на плащане на 750 млн. евро.

Гърция трябва да извърши плащане в размер на 1,5 млрд. евро към Международния валутен фонд (МВФ) на 5 юни. Миналата седмица правителството посегна на своите резерви във Фонда, за да му плати 750 млн. лихви по съществуващи заеми. 

Същевременно Европейската комисия отказа да потвърди информации в гръцкия вестник Вима, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер работи върху смекчаване на икономическите реформи, с които гръцкото правителство може да се съгласи, и отпускане на следващия транш от спасителната помощ.

Вестникът твърди, че смекченото предложение към Атина изисква по-малко реформи и по-ниска цел за първичен бюджетен излишък от сегашните 3% от БВП.

"Не мога да потвърдя тези информации. Не съм запознат с такова предложение. Работи се по посока всеобхватно споразумение", заяви в Twitter говорителката на Комисията Аника Брайдхардт. 

Гръцкото правителство, ЕС и МВФ са в преговори от четири месеца относно икономическите реформи, които според МВФ и ЕС трябва да бъдат извършени преди последният транш (7,2 млрд. долара) от спасителната помощ за страната да бъде освободен. 

Безизходицата в преговорите създаде опасения, че Гърция ще изчерпи парите си в брой. Проблемите, които се смята, че трябва да бъдат решени, включват реформа на пенсионната система, дерегулация на пазара на труда, както и въпроса с повторното наемане на 4000 бивши държавни служители.

Гърция е изправена пред натоварен погасителен график през следващите месеци, а също така трябва да продължи да плаща заплати и пенсии.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Шинас приветства ангажимента на гръцкото правителство да доведе преговорите до приключване, но каза, че "е необходимо повече време и усилия, за да се преодолеят различията в останалите отворени въпроси в преговорите". "Конструктивни контакти са в ход и е постигнат напредък, макар и все още с бавни темпове", добави той.

Шинас призна, Гърция е вероятно да бъде една от основните теми на разговор на европейската среща на Източното партньорство тази седмица в латвийската столица Рига. Той добави обаче, че каквото и да се случи не може да има "заместител на необходимостта от преодоляване на пропуските за последните останали въпроси, които се обсъждат".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 28 rate down comment 2
Ironhorse
преди 9 години
Опитвам се да спазвам едно правило, което ми го каза немски бизнесмен.Когато дойдат социалисти, те повишават дефицита, теглят кредити и ги дават на избирателите си - най-общо казано. Но избирателите пари в ръцете си недържат и за това по това време се стремим да продавам много повече, за да изсмучен излетите пари в работници и социално слаби.Когато дойдат десните на власт, те ограничават харчовете и насочват пари към инвестиции в големи инфраструктурни проекти. Тогава свиваме работническия персонал и наливаме пари в развойна дейност-иновации.Не можах да му обясня, че тук в България няма леви, няма десни. Има само популисти-крадци. Едните крадат по-малко от другите де, и водят що годе разумна фискална политика Това е предимството им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 4
Ironhorse
преди 9 години
Продължаваме официално да се обяви настъпването на най-чаканото кредитно събитие в световната история - фалита на Гърция.Аз прекратих всички авансово давани пари и/или услуги за гръцки и италиански фирми. Предпочитам да намаля малко темпото (10 %), но да спя добре и да мисля за нови проекти, а не да се разправям с длъжници, не дай Боже измамници.Независимо какъв ще е изходът от този водевил, ние умните, финансово грамотни и разумни хора ще спечелим.Ако ЕЗ реши да дава още пари на гърците, тяхна воля, част от тези пари ще дойдат при нас, най-малкото защото всички съзнават че се отлага неизбежното. Никой не иска да остане с лалета в ръцете, а да е дал за тях цялото си състояние. Капиталът търси сигурност и спокойствие.Спрямо Гърция, смешно ми е, но ние сме по добра дестинация.Ако пък решат да ги оставят да се оправят сами и да им спрат кредитите, пак е добре. Бизнеси ще се изнасят към България на табуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 3
Svetoslav_Aladinov
преди 9 години
Нека им натрият носа на елините! Все от високо са свикнали да гледат, все другите по-глупави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
shpono
преди 9 години
А от пари нуждаете ли се ?!? хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 15
rover
преди 9 години
Този форум е за хора с пари. Ако имаш лоши финанси, твоето място не е тук. Не реви, не проси, а отивай да работиш.Ние нямаме проблем с парите, за разлика от вас.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
МВФ иска нови 3 милиарда икономии до края на годината . Това е по 500 милиона на месец . Ако ги спестяват само от заплати и пенсии трябва средно да ги намалят с около 25% . Ако има защитен минимум за останалите ще е 30-40%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 13
абитуриент
преди 9 години
на Гьрците дават а ние едвам свързваме двата края.......*** съюза......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още