IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев пред FAZ: Гърция трябва да изплати дълговете си

И в понеделник може да няма решение за Гърция, предупреди председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум

14:01 | 08.05.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев пред FAZ: Гърция трябва да изплати дълговете си

България настоява нейната съседка Гърция да изпълни своите задължения за плащанията и да подобри бюджетните си показатели, пише германският вестник FAZ.

"Важно е страната да започне да икономисва и най-накрая да започне обещаните реформи“, заявява българският президент Росен Плевнелиев в интервю за изданието.

„Който получава заеми, ще трябва също така да ги връща“, призовава държавният глава. „В противен случай Атина дава опустошителен пример за частните домакинства, фирмите, но и за другите правителства: че човек може да харчи пари безотговорно, без да се налага да отговаря за това“.

За разлика от президента на Германия Йоахим Гаук Плевнелиев не показва разбиране, че Гърция има право на репарации за претърпяна по време на Втората световна война несправедливост. „Ние вярваме, че този подход не е правилен, темата отдавна е уредена", казва Плевнелиев пред FAZ. Той също така предупреждава, че Европа обръща твърде малко внимание на Балканите и оставя региона да бъде завладян от руското влияние.

По думите му има риск политиката на Москва да се наложи над волята на хората в Югоизточна Европа и да предизвика "нова нестабилност". За да направи региона по-малко зависим от руските доставки на суровини, ЕС трябва да създаде местен енергиен пазар на Балканите, предлага Плевнелиев. „Газът не трябва да бъде оръжие, а само стока". 

Заседанието на министрите на финансите от еврозоната в понеделник няма да бъде решаващо за Гърция, макар че вече е постигнат напредък. Това заяви в Рим председателят на  Еврогрупата Йерун Диселблум, цитиран от Ройтерс.

"Необходимо е повече време", обясни пред журналисти министърът на финансите на Холандия след среща с италианския си колега Пиер Карло Падоан.

"Трудно е да се предвиди изходът от срещата на Еврогрупата в понеделник, но се надявам, че ще постигнем споразумение в разумни срокове", изтъкна от своя страна Падоан.

Запитан за възможността за преструктуриране на гръцкия дълг, Диселблум обясни, че облекчаване на този дълг, но не и отписване, е "ангажимент, обещание", дадено на Гърция през ноември 2012 година и че то "все още е валидно", при условие че Атина изпълни всичките си ангажименти.

Евентуално облекчаване на гръцкия дълг може да се изрази примерно в преструктуриране на падежите или в размяна на облигации, посочва по-рано Диселблум в интервю за вчерашния брой на Monde.

"Отписването" би било по-радикална инициатива, която ще принуди кредиторите на Гърция, сред които са европейските страни, Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ), да впишат загуби в своите баланси - което европейците засега не желаят.

"Дискусията за облекчаването на дълга не е табу.  Единственото нещо, което е невъзможно политически, е отписване  на номиналната стойност (около 320 милиарда евро)", отбеляза Диселблум.

Междувременно в Гърция избухна скандал заради възможно политическо назначение с връзки. Гиоргос Ципрас бе назначен за генерален секретар за международни икономически отношения в гръцкото външно министерство, става ясно от обява в местния Държавен вестник. Приликата в имената не е случайна – Гиоргос е братовчед на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Според редица опозиционери това е само върхът на сладоледа. Консервативният депутат Милтиадас Варвицитис представи в парламента дълъг списък с подобни назначения, предава DPA. В него има съпрузи, братя и сестри, деца и партийни ветерани, които заемат висши държавни постове. 

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 4
VicKing
преди 9 години
Ама този си *** като муха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 3
ert
преди 9 години
А какво казва г-н Плевнелиев за живота на нашите съседи гърците и за нашия си мизерен живот? Казва ли кога ние, стабилитетните българи, ще стигнем пропадналите и фалирали гърци като стандарт на живот?Все пак г-н Плевнелиев е наш президент и като такъв при такива коментари трябва и нас да ни сравни с фалиралите гърци, нали? А не да се изживява като евроатлантически натовоориентиран президент на държава от Марс. Требе да си има некаква връзка с действителността. Щото тези които нямат връзка с действителността обикновено живеят на 4-ти километиър в клиниката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 5
Arr
преди 9 години
е как да си го плати като цяла Гърция като актив струва по малко от стойноста на дълга и !!! В наи перфектият ценарий за нея дорри днес ако им се аннулира дълга от страна на тройкара утре пак ще е над масата проблема че Гръцката икономика работейки произвежда загуби с друга дума валутен недостатък!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 21
rover
преди 9 години
Може да наричате Плевнелиев всякак, но той е президент, а вие - незнайни безименни хейтъри.Прочетете онова отдолу. Имате много поздрави от Иван Костов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
rover
преди 9 години
http://***.grreporter.info/bez-plnoto-sebeotritsanie-na-politicheskata-klasa-sporazumenie-s-kreditorite-ne-mozhe-da-bde-postignato/17240?page=2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
rover
преди 9 години
http://***.grreporter.info/bez-plnoto-sebeotritsanie-na-politicheskata-klasa-sporazumenie-s-kreditorite-ne-mozhe-da-bde-postignato/17240?page=2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 12
vankata89
преди 9 години
Когато стигнем стандарта на Гърците тагава Путюо да дава акъл. Стига подмазвания не вършат никаква работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
И да цъкате и да не цъкате минуси, реалността е, че Гърция не може да си върне дълга, без значение какво казва търнокопа за да се хареса на плебеите. От тук нататък има 3 пътя- Девалвиране на дълга- Отписване на дълга- Фалит на страната Точка. Това е. Какви ги сипе търнокопа е все едно, само се излага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 13
misanthrope
преди 9 години
Кой те пита па тебе бе, търнокоп? Трай да те обичам. Вие с Баце ако ходите заедно някъде, ще сте като пътуващ цирк. Срам ме е от тези двамата че са президент и премиер на родината ми. Ще емигирам, ще си сменя гражданството и пола от срам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още