IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия няма да участва в "Турски поток"

Строителството на газопровода на територията на Сърбия е невъзможно, коментира президентът на страната Томислав Николич

12:28 | 08.05.15 г. 19
Сърбия няма да участва в "Турски поток"

В Белград смятат, че строителството на продължението на „Турски поток“ през територията на Сърбия е невъзможно, пише руската агенция „Интерфакс“. Тя цитира думите на сръбския президент Томислав Николич, според когото Сърбия не може да получава газ по новото направление.

От агенцията припомнят, че в началото на април сръбският посланик в Москва Славенко Терзич каза, че страната му е заинтересувана от участие в „Турски поток“, но този въпрос не е на дневен ред. Решението на Русия да се откаже от „Южен поток“ постави Сърбия в сложна ситуация в енергийната сфера, коментира още той.

Припомняме, че Сърбия беше многократно сочена като поддръжник на проекта „Турски поток“. Представители на страната бяха поканени на срещата в унгарската столица Будапеща, където беше обсъдена ситуацията около новите планове на Русия. На тези разговори България не беше поканена, но по-късно стана ясно, че представители на Европейската комисия са присъствали като наблюдатели.

В Будапеща пет държави – Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Унгария, заявиха готовността си да строят „Турски поток“, коментираха в началото на април руските медии. Малко по-късно и от „Газпром“ бяха категорични, че ще преговарят именно с тези държави за удължението на новия газопровод, прибавяйки към сметките си и Австрия.

Изненадващо сега Николич обаче не вижда начин за реализацията на проекта. Нещо повече – в интервюто си за „Интерфакс“ той посочва още, че когато страната стане член на ЕС, ще изпълни своите задължения и ще се присъедини към санкциите срещу Русия.

„Изложили сме на всички европейски официални лица нашата позиция, че в момента не сме съгласни с въведените против Русия санкции“, каза той и допълва, че на този етап отношенията с Москва не са спънка по европейския път на Сърбия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 10
dakl
преди 9 години
Обективно Южна и Централна Европа няма друг равностоен шанс. Е, който е мераклия и богат като България , то той може да си позволи и други алтернативи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Тоя поток май само Путин си го мисли :) Сърбите не искат, на Гърците и Унгарците няма да им дадат, пък и Ципрас май поохладня към Масква, Ердоган не го бърза, а и с признатия геноцид над Арменците може и още по-малко да почне да го бърза.. изобщо др. Путин ще разбере май този път, че не става с рогата напред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още