IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният долар помете и европейските пазари

Инвеститорите очакват по-скорошно увеличение на лихвите в САЩ

19:24 | 10.03.15 г. 20
Силният долар помете и европейските пазари

С резки спадове на индексите приключи сесията на всички пазари в Европа.

Регионалният Stoxx Europe 600 се понижи с приблизително процент до 389,66 пункта в края на търговията, въпреки че по-рано през деня отбелязваше ръст от 0,2%.

Всички 19 индустриални групи в състава на индекса приключиха сесията със спадове, като акциите на енергийните компании претърпяха най-големи загуби заради срива в цената на петрола, предава Bloomberg.

Цената на сорта брент падна под 57 долара за барел на борсата в Лондон, а лекият американски суров петрол поевтиня под 49 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк.

Пазарните оценки на Royal Dutch Shell Plc, BG Group Plc и BP Plc отчетоха понижение от по над 3 на сто на фона на петия пореден ден на спад на цената на черното злато и продължаващия срив на единната валута, която достигна 12-годишно дъно срещу долара под ниво от 1,07 долара за 1 евро.

В Германия Dax 30 изтри 0,71% до 11 500 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с 2,52% до 6 703 пункта, а във Франция CAC 40 отписа 1,12% до 4 882 пункта.

“Задава се период на силна волатилност, това е сигурно”, коментира пред информационната агенция Алесандро Бее, стратег в Bank J Safra Sarasin AG в Цюрих. “С тези нива на акциите след подобно рали основният риск е свързан с по-скорошно увеличение на лихвените нива в САЩ. Трудно е да си представим, че ще започне възстановяване на цените на петрола. Това е политическа игра и презапасяването ще е фактор още дълго време”, допълва анализаторът.

Друг фактор, който оказва натиск върху европейските пазари, са продължаващите преговори с Гърция около реформите и дълга.

Междувременно министърът на икономиката на Италия Пиеркарло Падоан съобщи, че страната му води технически дискусии с Европейската комисия по повод на плановете за създаване на механизъм, който да подпомогне банките в страната за прочистването им от проблемните кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 21 rate down comment 5
data
преди 9 години
Централните банки си подават топката а форумните разбирачи пишат коментари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
Tyrista
преди 9 години
pazar:) Shte sme svideteli priqtel :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 23
michaelis
преди 9 години
такам сега да се изясним за тоя мит "вдигането на лихвите" на тоалетната хартия гущера ... Не могат да си позволят да ги вдигнат тъй, като тряяя да плащат тройно повече лхви на 4 трилиона. Второ ако лихвите са високи долара като стане 2 евро и абсолютно никой няма да си купи АйСифоня на 3 бонбона, даже и пушките ше им бъдат мега скъпи, а те са най-големия износител на пушки, на царевица, жито ала бала и приключваме с износа. И като само внасят в един прекрасен момент не мое вече да си платат и сметката камо ли да си примерат военните кораби и до там приключва филма с Империята на Хаоса ..... падението ше бъде голямо и от високо... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
Всъщност количествените улеснения за Европа са нещо като помощите за Гърция, но в по-голям мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 4
nobel
преди 9 години
Там е проблема, че не знам какво да очаквам. Доларът все пак е световна валута и е възможно тези 4 трилиона някак да са били абсорбирани от световната икономика. За Европа не знам. Знам само, че инфлацията не може да се контролира, както мнозина от нас си мислят. Предполагам, че мнозина са доста притеснени, включително и инвеститорите, както се вижда от статията. Появи ли се страх от проблеми, загуби ли се веднъж доверието нещата биха могли да приключат и много зле. Можем само да се молим да не започнат разпродажби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
влези шорт на еврака да вземеш некой лев .... :)) да те издранчат по кратуната както ходи една година на долу .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
stanislavr
преди 9 години
4 трилиона количествени улеснения в САЩ - всичко за бамките. Ти какво очакваш в Европа? А в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
Tyrista
преди 9 години
paritet :) neeee EURO 1 - USD -0,85 e taka go vijdam, a si e otvorila ystata mis Yellen za interest rates
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 4
nobel
преди 9 години
Ама дайте да се разберем. Силният долар, или слабото евро. Между другото аз с огромно притеснение сладя програмата за количествени улеснения на Марио Драги. Програмата едва е започнала, и резултатите ВЕЧЕ са негативни. Очакваше се поне в началото, поне мъничко нещата да потръгнат. Нали, ако не друго сега поне е сигурно, че пари ще има. Ако сега инвеститорите са недоверчиви, то кога? Кога ги чакаме да започнат да купуват. Направо съм ужасен. Работата върви, към закона на Мърфи, който гласи, че ако едно нещо започне добре, обикновено завършва зле. Но започне ли зле - завършва още по-зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още