IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1 млн. души излязоха в Париж на поход срещу тероризма

Участниците в похода на солидарността защитиха свободата и демократичните ценности след последните терористични атаки във Франция

19:46 | 11.01.15 г. 14
<p>
	&nbsp;Многохилядно множество на площада на Републиката в центъра на френската столица. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Многохилядно множество на площада на Републиката в центъра на френската столица. Снимка: Ройтерс

Над 1 млн. души участваха днес в поход на солидарността в Париж, с който Франция се противопостави на страха и терора, съобщи bTV.

С шествието хиляди французи и чуждестранни граждани защитиха свободата и демократичните ценности и изразиха съпричастност към съдбата на 17-те загинали тази седмица при няколко терористични атаки, първата от които беше срещу френското издание Charlie Hebdo. 

Първоначално многохилядно множество изпълни площада на Републиката в центъра на френската столица, а по-късно хората започнаха да се придвижват на отдалечения на около 3 км Площад на нацията. Заради големия брой участници в шествието бяха определени няколко маршрута. 

За провеждането на инициативата бяха взети безпрецедентни мерки за сигурност. Френският президент Франсоа и петдесетината чужди лидери, участващи в шествието срещу тероризма в Париж, бяха аплодирани от събралите се десетки хиляди хора, предаде БТА. 

Чуждите лидери, между които германският канцлер Ангела Меркел, украинският президент Петро Порошенко, палестинският президент Махмуд Абас, израелският премиер Бенямин Нетаняху, президентът на Мали Ибрахим Абубакар Кейта, преминаха редом с Франсоа Оланд, хванати за ръце. Те почетоха с минута мълчание паметта на жертвите от терористичните атаки. Сред присъстващите на шествието беше и премиерът Бойко Борисов.

Оланд прегърна всеки от чуждите лидери и високопоставените френски политици, след което чуждите лидери се оттеглиха, а Оланд разговаря със семействата и близките на жертвите от джихадистките нападения.

Стотици хора носеха лозунги "Аз съм Шарли" или вдигаха моливи и химикалки като знак за свободата на словото.

Демонстрации се проведоха и в цяла Франция. По информация на световните агенции шествията в провинцията са събрали над един милион души. Между 150 и 200 хиляди души са участвали в шествие в Лион, 115 хиляди - в Рен, най-малко 100 хиляди са излезли по улиците на Бордо. 60 хиляди се събраха в Марсилия и 40 хиляди в Перпинян.

Поне 15 хиляди души заляха днес и централните улици на Брюксел в спонтанно шествие в памет на жертвите от атентатите в  Париж и в защита на свободата на словото, предаде БТА.

Днес Париж е столицата на света, коментира френският президент Франсоа Оланд преди да започне шествието.

Вижте още снимки от шествието в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
А за хилядите изкормени мирни жители в източна Украйна чиито органи са продадени на запад никой и дума не споменава!? Никой не отразява разкопаването на пресни масови гробове в напуснатите от хората на хунтата райони на Украйна!!! Или това е хуманно тъй като се спасяват животи на западняци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
OMG
преди 9 години
А по данни на МВР на площада в Париж се била събрала малка групичка от около 7-8 хиляди човека ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
Откога на убийства от омраза се противодейства с хуманни митинги и доколко е успешен тоя *** метод в превенцията на верската омраза, жестокостта и убийствата? Да протестират колкото си искат. На някой ислямски проповедник на джихада да не би случайно да му пука от подобни шествия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
Сините камъни
преди 9 години
Наистина ли бяха един милион??????????????????????????????????????????????????????????????????А сега, по-трудно е да преброиш питанките, отколкото да сравниш на око, че хората, които бяха показани, не бяха повече от хората, събрали преди 25 години на Цариградско шосе!Нямаха повече от 70/ 80 000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още