IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Порошенко предложи газов хъб за нуждите на Централна Европа

По този начин газовият въпрос ще се превърне от средство за натиск в пазарен механизъм, смята украинският президент

12:25 | 17.11.14 г. 14
Порошенко предложи газов хъб за нуждите на Централна Европа

Украинският президент Петро Порошенко предложи създаването на газов хъб на територията на Украйна, но с участието на Словакия, Полша и Унгария. Това е станало по време на среща на лидерите на държавите, която се проведе късно снощи в Братислава.

По време на разговорите е бил повдигнат въпросът за обезпечаване на доставките на природен газ, както и изграждането на система от интерконекторни връзки, отбелязва РИА Новости.

Създаването на газов хъб с подкрепата на трите централноевропейски държави ще помогне за превръщането на газовия въпрос не в средство за натиск, а в пазарен механизъм, коментират още от пресслужбата на Порошенко.

По време на разговорите със словашкия президент Андрей Киска Порошенко получи гаранции, че Словакия ще продължи да доставя природен газ през реверсивните връзки с Украйна.

На среща с външния министър на Словакия Мирослав Лайчак пък украинският лидер е постигнал съгласие, че строителството на „Южен поток“ не е в интерес нито на Украйна, нито на Словакия, заключава още РИА Новости.

Припомняме, че Украйна предложи идеята за създаване на газов хъб на своя територия, който да бъде част от единния газов пазар в ЕС. От енергийното министерство в страната посочиха, че наличната система от газови хранилища по границата с ЕС, чийто обем в момента е над 30 млрд. куб. метра газ, може да помогне за изглаждането на сезонните колебания на цената на природния газ.

Има възможност и за увеличаване на обема на украинските газови хранилища до 50-55 млрд. куб. метра.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
"Дълги години, десетки години всичките ни съседи нощем светеха с български ток..."Ооо-да. Съседите светеха с български ток, а в България го пускаха само когато трябваше да чуем от Тодор Живков че сме много добре, въпреки режима на тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Ние БЯХМЕ енергиен център на Балканите, ако не знаеш! Дълги години, десетки години всичките ни съседи нощем светеха с български ток и получваха природен газ от нашия газопровод - казвам "нашия", защото едно време го строиха и доста българи и целта беше да доставя газ до България. Рафинерията също беше най-голямото подобно предприятие на Балканите до едно време. Получавахме огромни количества суперкачествени донбаски въглища и уралски нефт, в пъти над необходимото ни и съответно го преразпределяхме сред нуждаещите се, не безвъзмездно, supposingly... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Rumen_
преди 9 години
Това ми звучи малко като нашата идея да сме "енергиен център на балканите". Хубави думи, но до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Супер идея! Направо гениална! Как никой не беше се сетил преди това?!!! Сега остава Порошенко да се сети и от къде ще взимат газ, за да пълнят този хъб, щото нали целта е да се елиминира Русия от схемата...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още