IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО предупреди, че руски военни самолети изпълняват рискови полети

Руските пилоти понякога не включват транспондерите си и не дават полетни планове, каза генералният секретар на организацията

18:27 | 16.11.14 г. 19
НАТО предупреди, че руски военни самолети изпълняват рискови полети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че руските военни самолети, които извършват полети в международното въздушно пространство близо до границите на европейски страни, застрашават гражданската авиация, предаде БТА, като се позова на руската агенция ТАСС.

В интервю за британски медии Столтенберг посочи, че руските пилоти понякога не си включват транспондерите (устройствата за приемане и предаване на радиосигнали), не дават полетни планове и не се свързват с авиодиспечерите.

Това създава риск за гражданското въздухоплаване, поради което е проблем, особено при зачестяване на руските полети, отбеляза той.

Главният секретар на НАТО добави, че през тази година са нараснали полетите на руски военни самолети близо до въздушното пространство на страни от алианса.

Случаите, когато членове на НАТО са пращали изтребители за прехващане и съпровождане на руски самолети тази година са 100, а през 2013 г. е имало само 30 такива случая, каза той.

Столтенберг същевременно отбеляза, че полетите на военни самолети в международното въздушно пространство не са незаконни.

"Обаче извършването на такива полети без поддържане на връзка с гражданските авиодиспечери не отговаря на нормите", заяви генералният секретар на НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 22 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
"Случаите, когато членове на НАТО са пращали изтребители за прехващане и съпровождане на руски самолети тази година са 100, а през 2013 г. е имало само 30 такива случая, каза той."Е през 2013 нямаше струпване на Натовски войски на Прибалтика в Полша, нямаше санкции и глупости сега тея решили малко да се разпростят и те и джабала да има. Те ако решат да нападат, което е много малко вероятно от тяхна страна, то НАТО докъто се събуди и отиде. На САЩа обаче дюшеш ше им дойде ако Русията нападне първа, направо се молят тва да стане и да изчакат да се изпотрепат европейците и те да дойдат като спасители и лапнат пак квот има и да обявят демокрация forever. А на тоя Путин свещи сигурно му палят там у Пентагона .. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 20
Дръзновенн
преди 9 години
Ха, та нали Ви написах по долу, че сте ненужни пречите и сте с мислене от 19 век?Ето само си доказвате, себе си. Каква връзка има с Косово...????Чие творение е 'ЮГОСЛАВИЯ И ВИЕ ЧИЕ ТВОРЕНИЕ СТЕ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 9
nobel
преди 9 години
Да свалят, ама те не искат да свалят, те искат сама да приказват. Така, че приказването е целта. Иначе, както Солтенберг отбелязва полетите не са незаконни. Те може да не са незаконни, но са добре дошли за пропагандната машина. Иначе и над наша територия съвсем законно прелитаха едни самолети, които хвърляха бомби с обеднен уран над Сърбия, но това бяха едни правилни и хубави бомби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 18
kurta007
преди 9 години
Да свалят 5,6 от тея антики и да видим пак дали ще продължават с провокациите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 37
Дръзновенн
преди 9 години
ах МРЪСНИ, МАЗНИ И СУПЕР *** РУСКИ ***..... КАКВИ, ТОЧНО СЪЗДАНИЯ СТЕ ТАКИВА СЪЩЕСТВА???Та Вие имате мислене от 19 век... няма смисъл... от Вас......Това е само една част от агресията на ПУТИН.... *** ми русофили продажници, мазни кога ли ще Ви разследват?????Какво прави Путин имате ли представа????? Извива ръце ли какво??Смешна, *** и *** история е постановка с анексирането на КРИМ...и ще остане като такава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 13
eng.Garin
преди 9 години
Няма военен самолет, изпълняващ мисия, които да дава маршрута или полетния си план на този, поради които изпълнява мисията. Нито американските самолети дават отчет на руското РВД, нито някой друг го прави по отношение на обекта на интерес. Разбира се , отговорността за движението на самолета си е на военните. Те използват нужната техника за да локализират всички самолети в зоната на мисията и съответно да се пазят от сблъсъци във въздуха. Думите на шефа на НАТО са естествено продължение на тенденцията да се внушава колко агресивна е Русия. Така се манипулират масите с два крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 13
v_tin
преди 9 години
Въздухоплавателно средство намиращо се на ............ тук е боен самолет на Русия, отстранете се от маршрута ми. По такъв начин се поддържа връзка боен граждански самолет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още