IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Много възможна е нова глобална криза през следващите години

Бившият български финансов министър дава унищожителна оценка за кризисния мениджмънт на ЕС пред австрийски медии

11:22 | 01.07.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дянков: Бавното вземане на решения е оскъпило потушаването на кризата в Европа. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Дянков: Бавното вземане на решения е оскъпило потушаването на кризата в Европа. Снимка: архив Ройтерс

Бившият български финансов министър Симеон Дянков смята, че избухването на нова глобална криза през следващите години е много вероятно. Китай разчита прекалено много на екстензивен растеж и вкара твърде много работна сила от полетата във фабриките, твърди той. „Този процес може да продължи само определен период от време, тъй като изисква висок прираст на населението. Но в момента населението на Китай се свива“, заявява Дянков в интервю за австрийския Wiener Zeitung.

Ако кризата се завърне и в Европа, то според Дянков Европейският съюз има готови всички съставки за европейски валутен фонд. „Все пак това бе обсъдено вече през 2009/10. Но Ангела Меркел бе сдържана по темата, както почти винаги“, пояснява Дянков пред местния вестник Kurier. 

Същевременно финансистът критикува европейската политика по отношение на кризисните решения през изминалите няколко години. По думите му срещите на финансовите министри на ЕС са били действително непродуктивни, поне по отношение на кризисния мениджмънт. Бавните взимания на решения са били много болезнени. „Между 2009 и 2011 г. Европа загуби три години в дискусии, въпреки че решенията отдавна бяха на масата“, казва той. 

„Финансовите кризи не са нещо ново, техническите аспекти лесно можеше да бъдат изчислени, но загубихме три години, защото трябваше да се изчакат изборите във Франция, Финландия и още някъде“.

Всичко това е оскъпило спасителните решения. „При всяка криза са необходими бързи решения, в противен случай те ще се оскъпят. Без забавяне пакетът от помощи за Гърция би бил максимум една трета от отпуснатите пари. Португалия трябваше да бъде спасена само защото Саркози и Меркел обявиха през октомври 2010 г., че и частните кредитори ще трябва да участват в разходите за спасяване. Това беше напълно непрофесионално и обърка пазарите. Така и Испания за първи път попадна под обстрела“, казва Дянков.

По думите му Европа е изпитвала липса на лидери, които да могат да вземат решения. Ако гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги не е поел през юли 2012 г. нещата в свои ръце, положението вероятно би се влошило още повече, смята Дянков. „Става дума за политически въпроси като спасителните пакети или използването на пари от данъци за други страни. Това можеше да се изясни само от Екофин (Съвета на финансовите министри на ЕС), а не от ЕЦБ."

Дянков очаква номинираният за председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер да бъде активен президент. „Той беше един от малкото централни, действащи личности. Юнкер бе полезен не само като ръководител на групата на еврозоната, но също така и в контекста на много неформални дискусии и държавни посещения“, пояснява финансистът. И очаква Юнкер да е силен президент въпреки британската съпротива. „Желанието му за по-силно сплотяване на Европа е правилно, въпреки че не съм напълно съгласен с него за скоростта и степента на интеграция. Той е личност с опит и не се притеснява от конфронтациите“, казва още Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 18 rate down comment 1
raul_castro
преди 10 години
Да, ще започне нова криза. И тя ще бъде по-мощна от предходната. Всъщност истинската криза едва тепърва предстои. Достатъчно е само борсовият ентусиазъм да продължи и същевременно на пазара да се изсипят стотиците милиарди, напечатани от ФЕД през последните години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
bgMan
преди 10 години
Щом масон го казва задължително ще има, защото те я предизвикват. Момента на започване никой друг освен тях не го знае но ще е тогава, когато повечето немасонски инвеститори не мислят че е настъпил и са поели достатъчно рискови инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
Internet
преди 10 години
Бравос на Дянковза първ път нещо смислено от него, макар че прилича на онези гадатели отвъд океана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
Людени
преди 10 години
За по-еФтино .... направо няма да обявявате край на предходната криза .... тъй де, да се мине с един масРаф !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
Бравус Монка, прав си.Верно ли че ВТБ ще се прекръства на ЕксБгМинФин? Как е там с Миуенчо?Що не поканите и бай Стоян Александров, па може и Орешарски да вземете след месец-два
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 5
lyusien
преди 10 години
Абсолютно прав е Дянков Решителността и бързото вземане на решение са най важните неща една икономическа зона да преодолее бързо кризата и отново да излезе на пътя на растежа За времето за което говори Дянков имахме една бавна мудна и нерешителна Е Ц Б под ръководството на Ж К Трише Срещите на ръководителите на държавите бяха главно да си стискат ръцете без да се вземат никакви решения Не става въпрос за бързи Те просто не вземаха никакви решения Германците прекарваха решенията главно през дали това е добро за Германия или не а не дали това е добро за Е С или не Само че Германия Франция Холандия и Финландия спечелиха най много от свободното пространство на Е С Германските хонландските и френските стоки заляха Европа и рязко вдигнаха стандарта на живот на техните граждани Абсолютно прав е Дянков Прочетете му книгата Много е интересна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
V.At.
преди 10 години
И политиците са хора. И повече ги интересува какъв им е дохода през следващата година, а не какво е благосъстоянието на ЕС. А то се определя от местния избирател - Фриц, Жан, Хуан и т.н., който пък си мисли от нивото на своето село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
По думите му срещите на финансовите министри на ЕС са били действително непродуктивни ...--------------------------Ами какъв друг резултата могат да дадат усилията на една сюрия държави, с диаметрално противоположни и взаимоизключващи се краткосрочни и средно-срочни интереси и нужди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още