IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът не показва желание да защити независима Украйна от Русия

Приближените на Путин затягат хватката си върху украинските провинции Луганск и Донецк

20:38 | 06.06.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Първата среща между новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко и Барак Обама. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Първата среща между новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко и Барак Обама. Снимка: Ройтерс

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко получи в сряда във Варшава от президента Барак Обама обещание за подкрепа. Но в борбата за бъдещето на Украйна Владимир Путин изглежда засега като победител.

Докато Обама произнасяше във Варшава поредната си реч в защита на свободата, подкрепяни от Русия сили предприеха голяма офанзива в източната украинска провинция Луганск, където превзеха граничен командно-контролен център и база на националната гвардия. Според главнокомандващия на НАТО ген. Филип Брийдлав бунтовниците са били "много добре ръководени, много добре финансирани и много добре организирани" от Русия.

Приближените на Путин затягат хватката си върху Луганск и съседната провинция Донецк чрез сражения, които постоянно ескалират след избирането на Порошенко, посочва в свой анализ Washington Post.

Засега Путин не само че не е платил никаква цена за своята агресия, но в сряда потегли към тържествата за Деня Д във Франция, където бе поканен за срещи с ръководителите на Великобритания, Германия и Франция. Обама също говореше за "важността от запазването на добри отношения с Русия" и за "възстановяването на част от доверието" с Москва през следващите месеци.

Така че Путин е стъпил здраво в Източна Украйна и има твърд контрол над Крим. Голям брой руски войници все още лагеруват край границите на Украйна, а през тях проникват нередовни бойци и оръжия. Но руският лидер е отново ухажван от западните лидери, които карат Порошенко да намери начин да удовлетвори претенциите на Кремъл.  

И каква е тази защита на свободата, за която Обама говори на варшавския Кралски площад? Президентът и неговите европейски партньори стигат само дотам, докъдето усещат, че няма да притеснят Путин. Обама обяви инициатива от 1 млрд. долара за допълнителни маневри с поляците и други централноевропейски страни и за предислоциране на оборудване. Но това остана встрани от искането на Полша за постоянни бази на САЩ или НАТО на нейна територия. 

Миналата седмица Порошенко каза, че се надява на мащабна "наемно-лизингова" програма, по която САЩ да доставят на отслабената украинска армия оръжия и обучение, необходими за победата над проруските сили. Той получи обещанието на Обама за 5 млн. долара несмъртоносно оборудване, вкл. радиостанции и оптически уреди. По-малко обидно щеше да е да не се дава нищо. 

Обама и германският канцлер Ангела Меркел обявиха миналия месец, че ако Русия попречи на изборите в Украйна, ще ѝ бъдат наложени санкции в ключови сектори на нейната икономика. После, когато подкрепяните от Русия сили осуетиха гласуването в по-голямата част от Луганск и Донецк, където живеят 15 на сто от украинския електорат, западните лидери решиха, че тяхната червена линия все още не е прекрачена.

В сряда Обама и Меркел предложиха нов тест. Путин трябва да признае и да преговаря с правителството на Порошенко, да спре да вкарва оръжие от Русия в Украйна и да убеди бунтовниците да сложат оръжие. Те предупредиха, че в противен случай ще бъдат наложени санкции. 

Няма съмнение, че Путин ще прецени последната заплаха според строгостта, с която бе осъществена предишната. Той не се е отказал от своята стратегия чрез сила да подкопава стабилността на Украйна и да оспорва нейната независимост. Но като гледаме колебливата реакция на Запада, защо да не го прави?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
И какво става със САЩ тогава? Оня ден едно куче си "маркираше" територията и стопанинът му , седнал на един камък, дълбоко мислено вика!И моето куче като Обама!Разширява си териториите..............Та докога империята на кредита, ще се разширява според теб? Виждам, разбираш от ИмПеРии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
:)) Няма вечни империи,така е! По неписан закон, една империя започва да умира в момента в който спре да се разширява. В съвременния свят, ако може да се говори за империи изобщо, за разширяване можем да приемем влиянието на съответната държава на световната сцена. В поста си обаче, където възхвалявам Путин, не визирам държавата на която принадлежи. Визирам него като роден лидер. Не виждам нищо нередно, хората да се възхищават на добрите лидери. Тук няма нищо недемократично. Нали в това е смисъла на изборите, на демокрацията. Да се изберат най добрите които да водят държавата към успехи!! Специално за Путин, лесно можеш да проследиш успехите му, въпреки сложността на проблемите в Русия и не само, които е решил повече или по малко успешно. Вкл. на редовия избирател там. :)Що касае Русия, да съгласен съм, че ще има сътресения след него. Проблема там е, че организацията на обществото им, на този етап поне, НЕ гарантира издигането на високи постове в държавата способни лидери като него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
?????? Велико непознаване на историята:)А що това да не е края на Европейската империя или на Американската империя???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 10 години
STRAHO, вместо да кибичиш във форума можеш да вземеш руски паспорт и да почувстваш в първо лице колко е "велик " ***. Аз лично не владея истината и не мога да кажа "велик" ли е или не. Но ти гарантирам, че след разпада на СССР това е началото на разпад и на Русия. Трябва да си ***, за да не знаеш че няма вечни империи. Руската такава е възникнала доста късно и затова ще се разпадне малко по-бавно от Османската например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
я дай линкове(или аргументи, подкрепени с линкове-нали ти беше радетеля на аргументите) да видим дали наистина на 100% от територията на Сирия се води война и моля те-аргументи или линкове, че 80% от населението в Украйна е могло да гласува. Нали ти обичаше аргументите и доказателствата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 9
STRAHO
преди 10 години
Лидери като Путин не се раждат често. Блазе им на руснаците че го имат. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 5
STRAHO
преди 10 години
Така е то. Още при първите призиви на САЩ за санкции се знаеше до къде ще доведат и кой ще е "победителя". При толкова много примери от историята, само наивници биха повярвали че ще съборят Русия по този начин. Колко смешно и наивно звучи да се откажеш от ресурсите на близо 1/6 част от сушата!!?? Всъщност предприетата от запада стратегия показва недвусмислено военното превъзходство на Русия над НАТО към момента .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 9
MZ/X
преди 10 години
Има голяма рализлика между Сирия и Украйна. В Сирия на 100% от територията на държавата има гражданска война и опозицията бойкотира изборите, докато в Украйна 80% от избирателите имаха възможност свободно да гласуват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 4
Ку-Ку
преди 10 години
Имам усещането, че авторите на тая статийка са някакви пишлемета дето си мислят, че това в Украйна е някаква компютърна игра. Не съм срещал толкова войнствени послания и в текстовете на най-чукундурестите републикански ястреби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 5
albobo76
преди 10 години
САЩ предлагат на Европа да им бъде евтина ***, както до сега. Русия й предлага взаимоизгоден бизнес. Твърде много "***" обаче има "по високите етажи" в Европа и у нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още