IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцарците казаха „Не“ на най-високата минимална заплата в света

Около 77% от участвалите в референдума се обявиха срещу въвеждането на минимална заплата в размер на 18,50 евро на час

18:40 | 18.05.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реклами на противниците на сделката с Gripen за 3,1 млрд. франка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реклами на противниците на сделката с Gripen за 3,1 млрд. франка. Снимка: Ройтерс

Гражданите на Швейцария отхвърлиха в рамките на референдум въвеждането на минимална работна заплата в размер на 4000 франка  (3274 евро, б. ред.). Минималната заплата от около 3300 евро на месец или 18,50 евро на час би била най-високата минимална заплата в света, отбелязва Ройтерс.

Според предварителните резултати, цитирани от швейцарската телевизия SF, с около 77 на сто от гласовете се очертава ясно отхвърляне на предложението. 

Според Клод Лоншам от социологическия институт GSF едва 23% от гласувалите на референдума са подкрепили искането на Обединението на швейцарските профсъюзи. Синдикатите искаха гарантирано почасово заплащане от не по-малко от 22 швейцарски франка на час. Досега в Швейцария изобщо не съществува понятието "минимална заплата" и въпреки това доходите на служителите там са сред най-високите в света. Сега синдикатите и левите партии обаче настояваха най-после това да бъде променено заради много високите цени преди всичко в Женева и Цюрих. 

Месечен доход от 4000 франка представлява около две трети от средната заплата на швейцарците и би станало най-високата минимална гарантирана заплата в света. По мнението на профсъюзите това ще защити хората, заети на нископлатени работни места, каквито в Швейцария според тях са около 9% от наетите, или около 330 000 души. В страната по-ниски заплати се получават от хотелския персонал, продавачите в сектора на търговията на дребно и в сектора на услугите. 

Противници на идеята са професионални организации, както и частният и дребният бизнес, осигуряващ около две трети от работните места в конфедерацията.

Инициативата за минимална работна заплата докара швейцарците за трети път за малко повече от година пред урните с една и съща тема – заплащането. През 2013 г. избирателите подкрепиха инициатива, според която акционерите ще имат решаваща роля при определянето на заплащането на висшите мениджъри. Преди няколко месеца пък отново синдикатите предизвикаха референдум с искането шефовете да не могат да получават повече от 12 пъти заплатата на най-ниско платения служител в компанията. Тогава обаче избирателите отхвърлиха предложението.

Ако сегашната инициатива за минималната работна заплата се бе увенчала с успех, швейцарците щяха да получават почти половината над това, което сега се счита за най-високото почасово заплащане - в Австралия. С 16,37 австралийски долара (11,21 евро) в Даун Ундър се плаща най-високата минимална заплата в света. Швейцарското заплащане би било значително повече от два пъти над онова, което Барак Обама иска да заложи като минимално гарантирано заплащане в САЩ (10,10 долара, или 7,36 евро). И също би било повече от двойно на онова, което голямата коалиция под егидата на Ангела Меркел планира за Германия от 2015 г. - поне 8,50 евро на час.

По отношение на друг въпрос в референдума от неделя обаче резултатът не е така категоричен.  На въпроса дали Швейцария да придобие 22 изтребителя на шведския концерн Gripen за 3,1 милиарда франка (2,6 млрд. евро) според SF 53,4% от гласуващите са дали отрицателен отговор. 

Швейцарските избиратели, свикнали с редовните допитвания, в по-голямата си част гласуваха предварително по пощата или интернет, но въпреки това изборните секции днес бяха отворени за два часа между 10.00 и 12.00 часа местно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

14
rate up comment 11 rate down comment 1
balkando
преди 10 години
Две неща се набиват в очи: Първо - швейцарците не искат социализъм )) Второ - гласуват през интернет и по ел.поща, което означава че въобще не се притесняват за тайна на вота. Тоест не ги е страх, че някой ще разбере какво мислят )) Направо друга планета !п.п. Между другото, тайната на вота е основна предпоставка за фалшифициране на гласове при преброяване, пренасяне на бюлетини, писане и предаване на протоколи, защото никой не може да докаже каква бюлетина е пуснал и никой не може да провери как е отчетен гласът му ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 1
Sakamano
преди 10 години
Аз също не вярвам, че швейцарците са по-умни и образовани от българите, но те проявяват повече здрав разум като не позволяват на политиците и синдикалистите да вземат важни решения вместо тях. Тези хора знаят, че демокрацията е отговорност, докато ние разбираме демокрацията като бягство от отговорност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
с две думи-тия са толкова лицемерни душмани, колкото са били и другите. Даже и възстанията си ги потушават по същият начин-е погледни какво се случва със стачките по Европа-само демократична България ги остави да си развяват байряка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
Лисабонският договор(т.е. Конституцията на ЕС) и да ми постнеш тук коя от всичките им декларации не е демократична-сиреч, по принцип ЕС би трябвало да отрича диктатурата. И ако приемем, че ти си прав във #9 - е искам тук да се напънеш и да ми обясниш каква е разликата между СССР(или даже СИВ) и ЕС-под разлика разбирам не нюансите-например колко езика се говорят, а фундаменталните разлики-общ пазар, квоти за продукция(разпределение на пазарите и разпределение на производствените посоки на държавите, ограничаване на растежа на икономиките на държавите в редица сектори-все резултати от квотите), централна власт. Ми, че ако перестройката беше по-успешна и бяхме се направили като Китай сега щяхме да сме на същият хал, само че в другият блок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
е ние не сме по-слабо образовани(средният българин, а не подрастващите такива) от средният европеец. И така погледнато-САЩ са диктатура(мога да се обоснова, обаче ще отнеме много писане), но все още имат едно от най-ефективните висши образования. Аз нещо пак ти губя логиката.И само да знаеш-няма значение как се усвояват от икономиката средства. Т.е. дори единственият начин да вкарваме пари в икономиката да бяха кражбите, то нямаше да има значение, докато тия пари седят вътре в тая икономика. Крадците ще ги харчат по кръчми и за вили, от там барманите и строителите ще стават по-богати, те пък ще си купуват по-скъп хляб и *** и т.н. А ако погледнеш отношенията ЕС-България ще видиш, че сме горе долу на кантар-колкото ни дават, толкова и ние им даваме. Да-нашето производство има по-лесен достъп до пазарите, но пък самото то се задушава(щото е скъпо, заради бордът, от там и заплатите са малки, за да се компенсира и щото го няма по принцип). А искам сега да си извадиш...примерно Лисабонск
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Факт е, че много често държави в които населението е слабо образовано живеят по добре в диктатура от колкото в демокрация! Най-добре обаче хората живеят в държавите, където населението е високо образовано и има демокрация!България е на границата. Има доста образовани хора, но мнозинството все още по скоро е склонно да вярва на популистки обещания от колкото да мисли рационално! Не само, че не трябва да излизаме от ЕС, а напротив, трябва да се интегрираме възможно най-много, защото ЕС е един вид диктатура, която коригира глупостта на българските избиратели! Българите например може да си избират корумпирани политици, но Европейската служба с борба с измамите (ОЛАФ) не позволява на нашите политици да крадат безразборно и с това спасява българските избиратели от собствената си глупост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
не се сещам в определението за демокрация да има подобен постулат. Но ако е правилен-то тогава ние не сме за демокрация, а за диктатура. Т.е. трябва да излезем от ЕС по твоята логика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
MZ/X
преди 10 години
Истинска демокрация може да има само в държави, където избирателите не се подвеждат от евтини популистки лозунги!Браво на швейцарците! Заслужават да живеят в демокрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
SSIW
преди 10 години
Ами за мен не е убедителен лЕберализЪма им по отношение Имиграцията, не по отношение напускането на територията ;)) Там искам да ме убедят , че са лЕберали ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
Sh00tHer
преди 10 години
Прислугите и чистачките, като не ги устройвата ниските швейцарски заплати, да се връщат в третия свят, от където са дошли.Швейцария е достатъчно либерална, за да не държи никой на сила, за разлика от много други соц-отличници, чието население започна да се изнася веднага след падане на желязната завеса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още