IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще може ли САЩ да отнемат руското газово господство в Европа?

Шистовата революция направи Щатите лидер в производството на газ, но липсва инфраструктура за износа му

11:17 | 07.03.14 г. 35
Ще може ли САЩ да отнемат руското газово господство в Европа?

От месеци САЩ обмислят планове как да изнасят втечнен природен газ, подкрепени от шистовата революция в страната. Сега, покрай кризата в Украйна, тези действия могат да получат силен тласък.

В американския Конгрес вече се чуват призиви САЩ да ускорят процедурата за одобрение на плановете за износ на втечнен природен газ, съобщи Bloomberg. Русия доставя 30% от нуждите от природен газ на Стария континент и в ситуация като днешната САЩ имат отличната позиция да завладее част от руския дял, обясняват конгресмени.

Въпросът е там обаче, че преносът трябва да бъде извършван с танкери, съответно и да бъдат изградени терминали за втечнен газ и инсталации за втечняване на газа, а самата дейност да получи одобрение от властите в страната.

Прогнозите на Bloomberg са, че това ще отнеме поне три години, а много от компаниите, които имат желание да изнасят суровина, така и няма да успеят да приключат цялата процедура и да се справят с изискванията. 

Един от най-напредналите проекти е този на компанията Cheniere. Тя изгради терминал на стойност 10 млрд. долара и в момента е депозирала документацията в енергийното министерство в САЩ. Очакванията са процедурата да приключи и първите количества газ да бъдат изнесени през съоръженията към края на 2015 година.

Добивът на шистов газ всъщност превърна Щатите в най-големия производител на природен газ в световен мащаб. Затова и се появиха апетитите на добиващите компании да продават суровината на световните пазари. В момента те успяват да изнасят природен газ в Канада и Мексико, но чрез газопроводи.

Износът на природен газ за Европа трябва да бъде осъществен през инфраструктура, която все още не съществува – инсталации за втечняване на газа. В САЩ има само една такава мощност – собственост на ConocoPhilips в Аляска. Заводът обаче не работи от 2012 година насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 15 rate down comment 10
Satana
преди 10 години
Значи скоро Съединените щати ще се превърнат в пустиня. Там където се добива шистов газ, трева вече не никне. Не съм вярвал, че американците са толкова ***, но явно интересите на еврейските олигарси са надделели. САЩ няма да нарушат интересите на Русия, защото втечненият газ е с пъти по-скъп от доставяният чрез газопровод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 1
d333
преди 10 години
Има и една малка пшодробност, че през определени там колко стотин километра трябва да има подкачващи компресорни станции по пътя на газта. В океана де да ги турат?... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Защото "Южен поток" е до Австрия и Италия. Колега, фактът, че варианта тръба през Атлантика никой не е предложил, освен теб, показва, че или ти си най-големия гений от двете страни на Океана или идеята ти е нереална. Можеш да пишеш на г-н Барак Хюсейн и ще разбереш, кое от двете е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
Защо до Австрия да се прави тръба? Достатъчно е до Франция или Великобритания. Най-близката част на американския континент е на около 4000 километра при дълбочина около 3000 метра. Всичко е въпрос на количество. Ако могат да продадат голямо количество газ си струва да се прави газопровод. При по малки количества е по изгодно с кораб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Колега, виждам, че си много "навърте" в добива на Руснаци и Араби, аз признавам не съм, но зная това-онова за полагането на тръби в океана. Ето ти няколко цифри: От целия "Южен поток" около 2000 км само 800 са по дъното на Черно море - дълбочина до 2000 м. Тръба от да речем Ню Йорк до Австрия ще е дълга над 7000 км, от които 5600 км под вода на дълбочина над 5000 м. Виждаш ли "малката" разлика. Смятам няма нужда да споменавам, че да положиш тръба на сушата е много пъти по-евтино отколкото на дълбочина 5 км. Второ такава, изключително скъпа тръба ще позволи САЩ да изнасят газ само за Европа, а танкерите могат да го изнасят в целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 6
2000st
преди 10 години
Защо си мислите как янките ще извозват втечнение газ до европа, те просто ще завладеят украйна и ще я надупчат за да изсмукват шистовия газ, а украинците кучета ги яли..... Отваряйте украинци, ("деморацията" )пардон, ШЕВРОН идва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 6
crammer
преди 10 години
сигурно имаш предвид "в пъти по-евтин" от конвенционалния газ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 7
MZ/X
преди 10 години
Южен поток без пари ли е? Как на руснаците им се връзва сметката да правят инвестиция за милиарди долари и тръбопровод от хиляди километри?Залежите от шистов газ са огромни и по голямото търсене няма да увеличи цената, а цената на добива е важна само, ако продажната цена падне близо до нея.Руската криза през 1998-*** година беше предизвикана от падането на цената на нефта до 10 долара. Толкова са разходите на руснаците за добива на един барел, но арабите добиват нефта за 1 долар!В момента руснаците нямат никакъв проблем, че тяхната цена за добив на нефта е 10 пъти по висока прямо тази в Саудитска Арабия и т.н., защото цената на нефта е над 100 долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Тръба по дъното на океана е прекрасна идея, но е само това - идея. Единствения начин за износ на газ от САЩ е с кораби газовози - адски скъпо - не самия транспорт, а втечняването на милиони кубици газ. Самият шистов газ е в пъти по-скъп от всеки конвенционално добит газ. Към цената му трябва да се добавят и разходите за запушване устите на еколозите и възстановяване на еко-поразиите. Трето, ако САЩ все пак изградят инфраструктурата за милиарди долари - хиляди километри тръпопроводи от вътрешността на страната до океана, централи за втечняване на газ и карго терминали, каквито те нямат и започнат да изнасят газ, новото предлагане ще намали цените на газа на международните пазари и повиши тези в САЩ, т.е. енергията в САЩ ще повиши цената си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 9
michaelis
преди 10 години
Стоянчо хои си пийни вода във Филаделфия ли къде я вадеха тая смрад не знам точно, че даже от чешмата можеш и колата да си заредиш :))) Шистака само щи отрови водата КУХЕЛ и печалбата ще отиде в Шеврон а ти тъй или иначе па ше си гладуваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още