IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария се раздели заради имиграцията

Разликата между привържениците и противниците на квотите за имигранти е около 30 хил. гласа при преброени 56 на сто от гласовете на референдума

18:59 | 09.02.14 г. 14
<p>
	Правителството и бизнесът се опасяват, че ограниченията пред имиграцията ще са пагубни за икономиката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Правителството и бизнесът се опасяват, че ограниченията пред имиграцията ще са пагубни за икономиката. Снимка: Ройтерс

Швейцарските граждани се разделиха по въпроса за имиграцията. Малко над 50 на сто от гласоподавателите подкрепиха връщането на квотите за имигранти от западноевропейските държави на днешния референдум. Против са гласували 49,7 на сто при преброени около 56 на сто от гласовете, предаде АП.

Засега разликата между подкрепящите и противниците на ограниченията пред имиграцията е около 30 хил. гласа, съобщава телевизията SRF.

Ако окончателните резултати покажат, че болшинството швейцарци подкрепят въвеждането на рестрикции пред свободното движение на граждани от Западна Европа, това може да обтегне взаимоотношенията с Европейския съюз (ЕС). Берн и Брюксел са подписали европейските договори за свободно движение на хора, ограничения в алпийската страната се прилагат единствено за 8-те държави от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към ЕС след 2004 г.

Швейцарското правителство предупреди преди дни, че евентуалната подкрепа за ограничаване на свободното движение на граждани от ЕС може сериозно да навреди на икономиката, която все повече разчита на кадри отвън. Може да се окаже обаче, че властите ще бъдат принудени да направят опит да предоговорят споразуменията за свободно движение на хора с Брюксел.

Досега гражданите на държавите от Стара Европа можеха да живеят и работят в Швейцария с много малко формалности. Преди две години страната въведе квоти за имигранти единствено за новите държави-членки в ЕС.

В навечерието на референдума организациите на бизнеса в Швейцария за пореден път предупредиха, че много от имигрантите са от огромно значение за икономиката. Според бизнесът ограничаването на имиграцията ще доведе до ръст на безработицата, включително и сред швейцарците.

“Винаги сме мислели, че аргументът с работните места ще спечели хората. Явно това не е достатъчно”, коментира Урс Швалер, депутат от центристката Християнска народна партия. По думите му правителството ще трябва да сформира дипломатическа офанзива и да обясни на европейските власти, че ръцете му са вързани заради референдума.

Около една четвърт от населението са чужденците, които живеят и работят в Швейцария. Заради рестриктивните закони по отношение придобиването на швейцарско гражданство обаче много швейцарци, които са родени в други държави, също не притежават швейцарски паспорти. Това значително разширява групата, която би била засегната от трудовите ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Ще си имат проблеми швейцарците, но ще го разберат по късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Но понеже "по-добри условия" не може да има, именно поради "подставенността на "пазарящите" се с ЕС" и поради ненужността им за в бъдеще (липсва мотив за не-еднаквост в условията, даващи предимство на 1 пред другите, и съответно позволявайки ми да ги управлява или да им налага правила/регулации - защото това ще става ЦЕНТРАЛНО, след като няма да има свободна-пазарност която да определя каквото и да е в бъдеще) и изхождайки от екстраполационните очаквания изобщо за глобализацията на целия свят, то следва, че причината да се демонстрира недоволството на "болшинството швейцарци", особенно след прилична катализация е съвсем друга - а именно - да им се посмаже жиизнения стандарт и на тях, та да станат по-пригодни за, и желаещи бъдещо членство в съюза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
iivanoff
преди 10 години
"това може да обтегне взаимоотношенията с ЕС" - те /взаимоотношенията на Швейцария с ЕС/ ако се обтегнат поради местните маймуни /невъзможно, поради абсолютната неопределимост от тях -> определимостта им се контролира!/, тези от които зависят ще ги разтегнат незабавно, което пак ще доведе до необтягане на отношенията!==> се търси повод за по-добри условия (извън общите за ЕС) за там - определя се местна богопомазаност!А иначе, понеже трябва да си поне нормален ***, за да приемаш условията на ЕС за каквото и да е, то следва, че "пазарящите" се с ЕС, са пак подставени/скрити лица на ЕС, ИЛИ на тези над тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още