IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Великобритания – заедно срещу имиграцията

Аргументите са еднакви, но тонът на кампаниите срещу българите и румънците се различава съществено

09:49 | 25.01.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия и Великобритания – заедно срещу имиграцията

Германия и Великобритания се оказаха съмишленици в дебатите срещу новата имигранстка вълна от Източна Европа, отбелязва германското издание The local. В основата са опасенията за развитието на социалния туризъм от страна на българи и румънци.

„Европа не може да ни блокира, ако искаме да въведем национална регулация върху миграцията, породена от бедността. Да си затваря очите за този проблем е грешно поведение от страна на Брюксел“, коментират от германския Християнсоциален съюз, който е част от управляващата коалиция на Германия.

Подобни са настроенията и във Великобритания. И макар медиите в Германия да са доста критични, статиите на британските им колеги са убийствени. „Спрете имигрантската вълна, преди да залее Великобритания“ често  може да бъде прочетено на първите страници на водещите британски медии.

Подобна истерия в Германия обаче няма, коментира Нора Хесе от мозъчния тръст Open Europe в Берлин. Призивите на Християнсоциалния съюз за връщането на имигрантите в родните им страни веднага са определяни като популистки в страната.

Тонът е различен, но пък опасенията са едни и същи – социален туризъм и идеята как имигрантите от България и Румъния ще се възползват от нашата социална система, привлечени от нашето благосъстояние, обяснява още Хесе.

Ограниченията се критикуват от ЕС с мотива, че те нарушават една от основните свободи – на придвижване в рамките на общността. Допитване на ЕС през декември показва, че за германците тази свобода съвсем не е за пренебрегване – 55% от тях я обявяват за „нещо добро“. На същото мнение са едва 26% от британците.

Канцлерът Ангела Меркел има и още едно преимущество пред своя британски колега – в Германия липсва националистическото говорене на Найджъл Фарадж. Така Меркел спокойно може да прехвърли решение на проблема на работна група към кабинета, а не да стои на „огневата линия“ каквато е съдбата на Камерън.

Все пак преди седмица се появи идея за взимане на пръстови отпечатъци от българите и румънците в Германия, което да ограничи злоупотребите със социалните помощи. Предложението е на Елмар Брок, което обаче моментално беше отхвърлено от опозицията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
понеже си умен човек и ми е съвестно да те оставя заблуден, специално на теб ще ти кажа - > това е манипулация! Управляват Ви чрез ВИНАТА, като Ви обвиняват за "неща", които са извън полето Ви на избор!!!Ще ти дам 2 примера:1.) ако те завържа и заключа "на тавана" - ти би ли носил вината, че жена ти не знае къде си?2.) имам удоволствието да ти покажа нагледно практически - както се казва в ТВ-реалността "на-живо" постановката - ТУК можеш да гледаш ТЕАТЪР изигран изцяло от МеВеРе артисти (3хДС) -> с ЦЕЛ -> Вменяване на ВИНА:http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=6780Приятно гледане и дано разбереш, че не може да носиш вина за избор, който не зависи от теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Абсолютно! 10+
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Аз съм ок Великобритания и Германия да ограничат правото на български граждани да получават социални помощи, но нека тогава и те да дават 50% от данъците на работещите при тях висококвалифицирани служители от Източна Европа!Не е справедливо най-бедните държави в ЕС безплатно да обучават висококвалифицирани кадри за най-богатите държави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 9
SS-23
преди 10 години
Европа не може да ни блокира, ако искаме да въведем национална регулация върху миграцията, породена от бедността===========================================От кога чакам ... да ни блокират, да не ни дават да работим "на запад"! Така нашите крадци и езедници на народа и народната парА, или ше вдигат тук заплатите до европейски нива (без да мърдат цените, т.е. ше имат нормална печалба, а не българска), или вече глави ше падат.... няма на къде повече !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
от маймуните нищо не зависи - не се притеснявай! - те даже си нямат представа нито какво става, та да екстраполират какво ги очаква, нито къде се намират в реалността, защото живеят в изцяло манипулиран частен случай на битието - ТВ-реалност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
Dimat
преди 10 години
Тъпий,тъпий,народе,защо не си остана в ...Османската империя.От т.н "освобождение",страната ни(по-точно управляващата върхушка),непрекъснато ни е пришивала към някаква империя и резултатът винаги е бил плачевен и е рушал българската държавност,Такова разрушаване и обезличаване,на което "се радваме" сега,надминава и най-песимистичните мисли.Тотално разрушаване на всичко,което е национално и особено,духовността на хората.Цялостно и безпардонно погазване от "великия запад",на всякакви норми и даже договори,подписани от самите тях.В същото време,абсолютна задължителност,за безпрекословно изпълнение на всички директиви от Брюксел,от страна на България.Резултатът: разрушена икономика,безпрепятствено вършеещи на свобода западни банки,корпорации,монополи,търговски вериги.Избирателно приемане на запад необходимите им роби и връщане на други.Това направиха,обаче,не "нашите" политици.ТОВА НАПРАВИХМЕ НИЕ,ЦЕЛОКУПНИЯТ "НАРОД" - ЕДНА СБИРЩИНА ОТ ПРОСТОТИЯ,НАИВИТЕТ И СМЕТКАДЖИЙСТВО.ТОВА НАПРАВИХМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"ЕС е рай за ***" - твоя пример е част от друг частен алгоритъм, целящ съвсем друг частен резултат. Тезата ти не е валидна за ЕС... а това което написах АЗ е за ЕС -> Ето ти друг пример - Франция:Започваме от 2010г:http://***.vesti.bg/sviat/evropa/franciia-goni-700-bylgarski-i-rumynski-romi-31905912011г:http://***.segabg.com/article.php?issueid=10676&sectionid=4&id=00006032012г:http://***.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2012/08/14/1887546_mond_tihomulkom_otnovo_goniat_romi_ot_franciia/2013г:http://***.segabg.com/article.php?id=633665http://***.bnews.bg/article-86916
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Ще дойде, няк`ъв подобен. Споко. Но няма да е само за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
supertrader
преди 10 години
ЕС е рай за ***, Великобритания насърчава фиктивни разводи с подпомагането на самотни майки, а *** ги източват с детски.Като се тупнат там с по 10 деца направо забогатяват от социалките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 10 години
Германците си мечтаят сега за Хитлер, и си викат: каде го сега да ги направи всички емигранти на Ariel препарат за идеално почистване ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още