IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна договори 33% по-евтин природен газ от Русия

Русия ще изкупи и 15 млрд. долара от дълга на Киев, договориха държавните глави на двете страни, но за Митническия съюз и дума не е отваряна

19:20 | 17.12.13 г. 24
Украйна договори 33% по-евтин природен газ от Русия

Украинският президент Виктор Янукович успя да договори понижение на цената на природния газ от Русия в рамките на 33%. Така страната ще купува суровината за 268 долара за хиляда кубични сетре, вместо сегашните 400 долара.

Руското правителство ще изкупи и 15 млрд. долара от украинските задължения, чрез изкупуване на ценни книжа, съобщава RT.com. Средствата ще дойдат от руския Национален фонд за благосъстояние, обяви президентът на Русия Владимир Путин след срещата си с украинския си колега.

Бюджетът на руския фонд е 88 млрд. долара. Основната му цел е да бъде буфер за руския бюджет. 

Разгледани са няколко споразумения, които ще облекчат търговията между двете страни, съобщава и CNN.

След четиричасовата среща Путин коментира пред журналисти, че не е бил повдиган въпросът за участие на Украйна в Митническия съюз. Въпреки тези уверения обаче постигнатите отстъпки в Москва обаче не са посрещнати еднозначно от украинците.

Опозицията коментира, че Украйна се продава на Русия и призовава за още по-силни протести в центъра на Киев. Няколко хиляди души вече са се събрали на площад „Независимост”. По-рано през деня коментарите бяха, че протестите ще продължат до провеждане на предсрочни избори.

В четвъртък договорките между Русия и Украйна ще бъдат обсъдени в Брюксел. В понеделник комисарят по разширяването Щефан Фюле съобщи в Twitter за края на работата с Киев за подписване на Споразумение за партньорство. 

През януари 2014 година ще бъде проведен и форум "ЕС - Русия". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
citizen_bg
преди 10 години
Абе не знам, ама навремето имаше една приказка, че любовта била измислена от комунистите щото не можели да си плащат. Хептен се обърках вече - кой може да си плаща, кой не може, кой се дава по любов, кой безплатно, кой комунист, кой капиталист...? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Ясно е какво дава русия в договорката. Какво обаче е предложил янукович насреща ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още