IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Praktiker е пред фалит?*

Българските магазини няма да бъдат засегнати от ситуацията, гарантира управителят на фирмата у нас Райнер Витка

08:15 | 11.07.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Praktiker може и да не оцелее. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Praktiker може и да не оцелее. Снимка: Ройтерс

Германската верига от типа „направи си сам“ Praktiker е изправена пред фалит. Освен свръхзадлъжнялост и несъстоятелност, сега компанията е изправена и пред неплатежоспособност, съобщиха от Praktiker AG в сряда вечер в Хамбург, цитирани от Handelsblatt.

Управителят на компанията за България Райнер Витка даде разяснения за ситуацията специално за Investor.bg. По неговите думи до часове ще има официално изявление от страна на кредиторите и инвеститорите на Praktiker кои подразделения ще обявят несъстоятелност. 

Българските магазини обаче са регистрирани като независимо дружество и от проблемите няма да засегнат дейността им. "Служители няма да бъдат съкращавани", каза още Витка. 

По-рано Welt и Hamburger Abendblatt  вече писаха в своите онлайн издания, че Надзорният съвет на компанията се е събрал на извънредна среща в Хамбург. В конферентен разговор с банките-кредитори е бил обсъден въпросът дали финансовите институции отново могат да кредитират компанията, която в продължение на години отчита загуби.

Банките и собствениците – преди всичко основният инвеститор Semper Constantia от Австрия, очевидно не са готови да повторят спасителната финансова акция. Говорител на Praktiker е потвърдил, че вече има недостиг в снабдяването със стоки, както и че подобна извънредна среща действително се е състояла. 

Praktiker се бори от известно време за оцеляването си. Очевидно обаче ситуацията около групата се е влошила още повече, пише и Wall Street Journal. Най-големият проблем е хроничната липса на ликвидност.

Според запознати компанията е изправена пред две възможности. Както твърдят двама запознати със случващото се източници, ръководството се опитва да наложи "подстригване" на дълга. Коментира се отписване на 50% от задълженията на компанията. В замяна на това кредиторите могат да получат акции в Praktiker чрез увеличение на капитала. В момента обаче акциите на групата струват „жълти стотинки“. В сряда те изтриха почти една пета от цената до 37 цента за брой на борсата във Франкфурт.

Още днес обаче банките са изразили нежелание да участват в ново финансиране. "Няма никакъв смисъл да се запълват повече дупки", заявил е участващ в срещата банкер. Австрийският основен акционер Ален Де Красни (Donau Invest) обаче е била готов отново да влее пари. Praktiker е имал нужда в краткосрочен план от между 30 до 35 млн. евро, за да оцелее, пише Handelsblatt.

Браншови портали пишат освен това, че доставчиците на веригата са започнали да прекратяват договорите си. Източници от индустрията твърдят, че някои доставчици вече правят доставки само срещу предварително заплащане. Това засяга преди всичко магазините от бранда Praktiker, а не тези на по-качествените магазини с марката Max Bahr. Твърде малко доставки са били платени, така че в някои магазини рафтовете са празни, пише още WSJ.

Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
И после питаме за държавност!Държава са банките! Голямо зло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
lazov77
преди 10 години
А пък на мен ми откраднаха 27 лв. от картата просто ей така! Това дори и джепчийките на женския пазар не го могат. Mtel са без конкуренция, ама в кражните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
kikik
преди 10 години
sagto taka CARREFOUR predi po4ti godina se ottegli ot GREECE , no prisastva na BG pazara. ofisa im e v BG
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
kikik
преди 10 години
zagto ne pishete, 4e i ALLATINI edna ot golemite GR firmi obqvi ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Tova s podstriegvaneto na dylaga ot Greece li go vzeha :))))))))))))))))))Zalki sa .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 3
deant
преди 10 години
"беше" подсъдно. Българското законодателство позволява да работиш на загуба. Не помня кога го промениха, но съм сигурен, че има такава промяна. Та затова работят на загуба - за да унищожат конкуренцията така е - след това излизат в паритет с Бриколаж и остават единствените на пазара. Тактиката е убиец ако можеш да си позволиш да работиш на един пазар години на загуба. на им сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 0
vivankata
преди 10 години
Ами то това е и връзката.Като работят на загуба няма как да не удушават каквато и да е конкуренция.Струва ми се че това е и подсъдно ама не съм експерт, така че ако някой има отговор да сподели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Надявам се това да е съдбата на такива огромни и тромави фирми, които освен че работят на загуба удушават дребния бизнес в сегмента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 10 години
Прав си ! Но и моите приятели устояха . Тук действа едно от най-успешните обединение на български търговци : http://deken.bg/for-us.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
Този фалит за мен не е изненада. На фона на всички вериги - и чужди, и български, "Практикер" са невероятна комбинация от високи цени, не чак толкова високо качество, странен асортимент, не твърде удобни локации и липса на гъвкавост. Аз при десетки хиляди, хвърлени за строителство, ремонти, обзавеждане, едва ли да съм направил и 200 лв. там, а обикалям всеки път по веригите. Един Практис въпреки, че са на ръба от години, имат доста по-смислена продуктова гама и ценова политика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още