IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокризата се завръща

Правителството в Португалия се разпада, Гърция призовава за нова „подстрижка“ на дълга, а на борсите цари разпродажба

08:20 | 04.07.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Завръща ли се еврокризата? <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Завръща ли се еврокризата? Снимка: Getty Images News

Еврокризата пламва пак. Гърция отново призовава за подстригване на дълга. Правителството в Португалия е изправено пред разпад. Силно задлъжнелите страни очевидно достигат границите на възможностите си и не могат да понасят повече строгите икономии. Всичко това донесе само едно на финансовите пазари - нервност.

Инвеститорите изпадат в стария модел - те продават облигации на задълъжнелите страни и банкови акции. Сега става ясно, че защитниците на единната валута са усмирили пожара в рамките на валутния съюз само временно, но не са успели да го потушат окончателно, пише в свой анализ германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Курсът на десетгодишните португалски облигации се сви с почти дванадесет процента. В замяна на това възвращаемостта временно нарасна в сряда до 8,195% спрямо 6,519% във вторник. Фондовите пазари в Европа отчетоха силен спад. Основният португалски борсов индекс PSI 20 потъна с 5,31% до 5 236,49 пункта и се намира на най-ниската си стойност от ноември 2012 година насам. Euro Stoxx 50 се сви с 1,8%. Списъкът на губещите акции включва книжата на Unicredit, Banco Santander и Societe Generale. Европейският банков индекс се сви с 3,6%. Във Франкфурт DAX 30 загуби 1,03% до 7 829,32 пункта. Сред най-големите губещи тук са Commerzbank и Deutsche Bank.

В Португалия в понеделник министърът на финансите Витор Гашпар подаде оставка заради намаляващата подкрепа на населението за запазването на мерките за строги икономии. Ден по-късно министърът на външните работи Пауло Порташ обяви оставката си, но премиерът Педро Пасос Коелю не я прие. Според медийни публикации двама други министри искат да подадат оставка в идните дни.

"Управляващата коалиция в Португалия се разпадна. Коелю казва, че не иска да подава оставка, но аз давам на правителството не повече от 48 часа ", казва Стийн Якобсен, главен икономист на Saxo Bank. "Всред настроението за последващи кръга на строги икономии ще станем свидетели на нови избори", заяви още Якобсен. Това е точно онова, което Ангела Меркел не желае да види преди изборите в Германия. "Предстоящите парламентарни избори ще гарантират, че ЕС ще направи всичко възможно да държи Португалия на повърхността", казва Якобсен. Губещите тук ще са, както винаги, когато политиците печелят време, икономиката и гражданите.

И в Гърция кризата отново забушува. Желанието за по-нататъшни мерки за строги икономии достига своя лимит. Гръцкият министър на икономиката Костис Хадзидакис напоследък спекулира за ново преструктуриране на дълга. Това от своя страна води до липса на разбиране сред донорите.

"Постоянно връщащите се дискусии за подстригване на дълга не са полезни, защото те отклоняват вниманието от необходимите усилия за реформи в Гърция," каза членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Йорг Асмусен пред всекидневника Die Welt. Второ преструктуриране на дълга ще доведе до загуба на милиарди евро - и за германския данъкоплатец.

Опасността е в това, искрата да не прескочи към страни като Италия или Испания. Налице са първите признаци на заразни ефекти при испанските и италианските облигации, заяви анализаторът на Commerzbank Улрих Лойхтман. Втората по големина банка в Италия  Mediobanca наскоро предупреди своите клиенти в поверителна бележка: „Италия трябва да бъде спасявана през следващите шест месеца, ако цената на заемите не бъде намалена". "Времето изтича бързо", пише анализаторът на Mediobanca Антонио Гулиелми.

В крайна сметка вероятно отново всички ще отправят погледи към Марио Драги. Преди почти една година, по-точно на 26-и юли, директорът на ЕЦБ попадна в светлината на медийните прожектори. Той обяви, че ЕЦБ ще направи всичко възможно, за да спаси еврото. Драги добави, че е готов да закупува в случай на криза толкова облигации, колкото е необходимо, за да бъдат подкрепени държавите. След това ситуацията се успокои, без да е нужно Драги действително да се намесва. Сега обаче има данни, че пазарите ще го изпитат - и той вероятно ще трябва да се намеси сериозно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 11 години
Ето тук малко по въпроса:http://***.voltairenet.org/IMG/pdf/Sutton_Wall_Street_and_the_bolshevik_revolution-4.pdfЧетивото не се препоръчва за капиталисти под 50 г. :LOL:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
мда... в куфари! Не идеологията, а парите за революцията!"Нa 3 aприл 1917 г. шестимa мъже сa зaдържaни нa aмерикaнско-кaнaдскaтa грaницa. Те сa Никитa Мухин, Лейбa Фишелев, Констaнтин Ромaнченко, Грегор Теходновски, Гершон Мелинчaнски и Леон Бронщaйн-Троцки. Описaнието нa зaдържaните фигурирa във формa LB-1 със сериен номер 1098 нa кaнaдскaтa aрмия от 1917 г. У Троцки сa нaмерени $10 000. След серия от телегрaми между Отaвa и контролните офицери нa грaничния пункт Хaлифaкс Троцки и другaрите му сa пуснaти.През 1918 г. полковник Джон Мaклейн, кaнaдски издaтел и публицист, бивш сътрудник нa военното рaзузнaвaне, пише зa своето списaние стaтия, озaглaвенa: "Зaщо пуснaхме Троцки? Кaк Кaнaдa зaгуби добрaтa възможност дa съкрaти войнaтa". В стaтиятa Мaклейн пише дословно: "Троцки беше освободен (от кaнaдскaтa грaницa, б.a. ) по искaне нa бритaнското посолство във Вaшингтон, предизвикaно от искaне нa Държaвния депaртaмент нa САЩ, който пък беше aктивирaн от някого другиго. Кaнaдските влaсти сa били инструктирaни дa съобщaвaт зa пресaтa, че Троцки е aмерикaнски грaждaнин с aмерикaнски пaспорт, a неговото безпрепятствено минaвaне нa грaницaтa беше по изричното изисквaне нa Държaвния депaртaмент нa САЩ."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 11 години
куфари...следващото да не се смята за скрит местен шовинизъм(не че ми липсва шовинизмът, просто не се проявява по тоя начин): вестник Рабочий се издава на място, не знам с колко куфара Димитър Благоев(което не е същото, като Благой Георгиев) пристига в Петербург, ама не е домъкнал хартията с него:) А той е преписвал от Любен Каравелов, Христо Ботев, Бенковски и Левски, а на всичките по-горе изброени идеите почиват на идеите на Гарибалди и Маркс...и на масонството, а дали това се харесва на хората - това е друга бира. От това следват и парите(според мен). Иначе - за пореден път си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 11 години
И най ми е смешно като гледам как тук некакви капиталист-петлета се репчат и говорят за социализма като някаква отживелица, измислена в Москва. Някакъв сибирски вятър... хехе! Те са толкова образовани от телевизията и вестниците със сини шарки, толкова вторачени в обезкосмения си капиталистически пъп, че даже не знаят кой, как и откъде е донесъл буквално в няколко куфара социализма в Русия! И че тези, които са го направили все още държат света (банките) в ръцете си точно както и тогава!И за чий, ще попита някой, им е на тези чичковци да правят тези неща в Русия? Е, па помислете малко, нищо не е така, както изглежда! Хехе! Кинтите са за зоб за бройлери! Властта, недосегаемата, безконтролна и повсеместна власт е целта, а парите са само барута в патрона... хехе..Винаги е по-добре,ако нещо е неизбежно, да го предизвикаш по-рано, за да го контролираш ти, а не да следваш събитията.Абе, вие си инвестирайте , лошо нема... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
balkando
преди 11 години
Истината е най-неприятна на най-заблудените. Това е естествено ;) Все пак е притеснителна комбинацията социалист - инвеститор :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
SSIW
преди 11 години
Струва ми се, все по-малко вероятно, Човечеството да оцелее с тази материалистично-консуматорска нагласа на индивида. А "капитализма" от своя страна е безпредметен, ако тази нагласа липсва изводите всеки може да си ги направи ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
По-лошото е, че, поне в историята, официалното начало на такива крупни промени в обществените отношения настъпват след някакви очистваши или катализиращи катаклизми, обикновено войни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
"Следователно днешната система е система на плановете и обещанията. При това основно с чужди пари. Е как при това положение, да наречеш нещо подобно "капитализъм"?! :)) ""Капитализмът" не отрича кредитирането, въпроса е другаде: системата (в днешния й вид) не е в състояние да се справи с поддържането на относително равномерно разпределение и оборот на паричните потоци, от там следва, че само безграничното кредитиране може да крепи "конструкцията".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 11 години
Рико, разбира се, че вече не е капитализъм! Това е преходен период от капитализъм към... айде де...? Ако е прав чичко Маркс, знаем към какво, за ужасТ на капиталистите тук... хихих! Ама като знам, че Маркс е бил поне 1000 пъти по-умен от днешните български капиталисти, пишещи тук, кво да ти кажа... хихиСпоред мен истинският капитализъм, първо в Европа, после и в Щатите започва да умира още през 70-те години на м.в. под натиска на все по-силните синдикални движения, но най-вече като мярка срещу радикализацията на работническата класа, имаща подкрепата на доста мощния по онова време соц-лагер. Реално Западът се спаси от комунизма чрез отстъпки и социални галимации в посока евросоциализъм. Щатите са малко по-назад, но и те вървят в тази посока. Затова и Европа първа ще тръгне по новия път.Това разбира се са десетилетни процеси, може и век да отнеме, но то всъщност половината вече мина... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
balkando
преди 11 години
Историята е по-друга - през средновековието най-богати и многолюдни са Китай и Индия. Науката тогава е била развивана най-много в ислямските земи, Индия и Китай. В Европа след Античността настъпват тъмните векове на безпросветност и изостаналост, въведена от Римската църква. Има запазени доста писма от различни църковни служители, които забраняват да се изучават каквито и да било други науки освен светото писание и библия. В западна Европа, под влиянието на Рим, това е продължило приблизително от 4 век до 15-16. Повече от хиляда години. Едва след като конкистадорите завземат обратно Испания, а Османската империя навлиза дълбоко в югоизточна Европа, се осъществява някакъв обмен на знания и научни книги, които всъщност предизвикват началото на Ренесанса. Това е описано в трудовете на доста съвременни историци, включително европейски. Може да намериш имената им в томове 1 и 2 на "Български хроники" от Стефан Цанев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още