IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия: Еврото ще бъде валутата на 25 държави до няколко години

„Еврото е най-стабилна валута, която всяка европейска страна е виждала през цялата си история", твърди министърът по европейските въпроси Александър Стуб

11:02 | 06.05.13 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стуб:&nbsp;&bdquo;Кризисното управление на Европа се превърна &quot;във въпрос на оцеляване&quot;. Снимка: Ройтерс</p>

Стуб: „Кризисното управление на Европа се превърна "във въпрос на оцеляване". Снимка: Ройтерс

Отвъд подкопаването на доверието в еврото дълговата криза подчерта трайността на единната валута, твърди финландският министър по външната търговия и европейските въпроси  Александър Стуб.

Политиците са направили правни корекции, необходими, за да се помогне на еврото да оцелее след сътресенията от последните три години и валутният блок вече е готов да поеме още осем страни, казва Стуб в интервю за Bloomberg.

"Еврото е необратимо, в смисъл, че това е най-стабилната валута, която Европа някога е виждала", заяви 45-годишният Стуб, в интервю, дадено на 3-и май. "Аз дори не обмислям възможността за разпадане на еврото в моя живот. Смятам, че до няколко години еврото ще е прието в 24-25 страни-членки“. 

От раждането си през 1999 г. еврото се разпростря от 11-те си страни – основателки, до 17 членки. Най-новият член - Естония, се присъедини към зоната в средата на световната финансова криза, докато балтийският съсед Латвия се готви за присъединяване през следващата година. Въпреки че архитектите не успяха да създадат правна рамка, която да предвижда характера на дълговата криза, законодателите са направи необходимото, за да се гарантира оцеляването на еврото, каза Стуб.

"По отношение на законодателството, се приближаваме към лимита", казва той. "Ние направихме онова, което бе необходимо: двойният пакет, шесторният пакет, фискалният пакт, банковият съюз. Ние създадохме Европейския механизъм за стабилност, а преди това и временния механизъм“.

Посланието към инвеститорите е, че докато законите може да се променят, политическата визия за един постоянен еврорегион няма да се промени, казва Стуб. Неговият израз на финландския ангажимент към еврозоната следвал усилията на нацията да се защити в случай на загуби, произтичащи от спасяване. Финландия е единствената нация, която поиска обезпечение в замяна на своя принос за втория спасителен заем на Гърция и за помощта за Испания. Най-северната държава от еврозоната също така последователно оспорва съвместното емитиране на облигации.

Според финландския министър сега пътят за излизане от кризата зависи от това дали националните правителства ще спазят бюджетните обещания и ще генерират растеж в икономиките си.

„Кризисното управление на Европа се превърна "във въпрос на оцеляване", каза още Стуб. "Цената не би могла да бъде постигната без тези спасителни пакети“.

След три години на фискална криза Финландия ще бъде една от едва четири страни от еврозоната, които се съобразяват с правилото за държавен дълг в размер на до 60% от БВП през тази година, показват оценките на Европейската комисия, публикувани в петък. Дългът на Германия ще достигне 81,1% от брутния вътрешен продукт, а средното равнище на националния дълг на страните от еврозоната ще набъбне до 95,5% от БВП. Пет еврочленки разчитат на международни спасявания, за да не изпаднат във фалит.

Финландия е и единственият останал член на еврозоната със стабилен AAA кредитен рейтинг при трите основни рейтингови компании. Moody’s Investors Services оцени Германия с топ рейтинг на Германия, но с негативна перспектива, а Fitch Ratings потвърди стабилната перспектива на Финландия на 3 май, като се позова на силното управление и "безупречното обслужване на дълга".

Нещо повече - Финландия  запазил своя бюджетен дефицит в рамките на границата от три процента – акт, с който дори Германия не е в състояние да се похвали.

„Ако кризата се състои от, да речем, 100 стъпки, то ние сме извървели между 60 и 70 стъпки. Все още трябва да изграждаме доверието“, заяви още Стуб.

„Еврото е най-стабилна валута, която всяка европейска страна е виждала през цялата си история", каза още министърът. "Човешкият ум има свойството да забравя, но вижте девалвациите, преоценките, колебанията на златото, темповете на инфлацията и паричната нестабилност, на която бяхме свидетели през последните години“, поясни още министърът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ние от тази гледна точка сме го приели вече... остана с другите подробности да го доприемем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 15
studioaa
преди 11 години
Ние никога не бива да приемаме еврото, защото по този начин ще загубим напълно своята независимост. Ще бъде унищожено напълно и малкото останало местно производство, заменено от скъп еко/био *** от Германия/Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
iivanoff
преди 11 години
Това е просто инструментА... а колко е силен или слаб, няма значка, важното е да си върши работата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 13
albobo76
преди 11 години
Щом евро-*** започнаха да ни убеждават, колко е стабилно еврото, работата е наистина сериозна. A смехотворното твърдение, че еврото е най-стабилната валута, някога в Европа е толкова глупаво, че дори няма да си губя времето да го коментирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
iivanoff
преди 11 години
Важното е "служещите" да ни съобщават! Предполага се че ще има "припяващи"... ХинтелЕгенти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
studioaa
преди 11 години
Блажени се вЕрващите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
iivanoff
преди 11 години
Имах си х'аз!Да живей - умрял - да става... щом казват ==> така е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още