IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Меркел не е виновна за проблемите в Южна Европа

Всеки трябва да мете боклука пред вратата си, посочва председателят на Европейската комисия

11:00 | 05.05.13 г. 13
<p>
	Жозе Барозу, Снимка: БТА</p>

Жозе Барозу, Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу защити германския канцлер Ангела Меркел от критиките, отправени срещу нея от страни от Южна Европа заради нейната политика за мерки за строги икономии, предаде Франс прес.

"Това, което се случва във Франция или в Португалия не е по вина на госпожа Меркел или на Германия. Всеки трябва да мете боклука пред вратата си. Има достатъчно неща за вършене", заявява Барозу в интервю за германското списание Bild am Sonntag.

"Решенията в еврогрупата винаги се взимат единодушно. Напълно несправедливо е да се представят мерките за икономии като наложени от една страна или от една институция. Аз също съм жертва на подобни опити, но ме възприемат също и като изкупителна жертва", заяви Барозу.

"Тази криза и проблемите, които вървят с нея, не са резултат от политиката на Германия или пък са грешка на ЕС. Това е резултат от една прекомерна политиката на разходи, на липса на конкурентноспособност и на безотговорни действия на финансовите пазари", подчерта консервативният португалец.

Той посочи, че Меркел влага прекалено усилия, енергия и време в европейския проект и изрази надежда, че подобно нещо ще може да се каже и за останалите лидери.

Неотдавна обаче Барозу призна, че икономиите на всяка цена не са лек срещу бюджетните дефицити и че трябва цялата политика, допускаща такива дефицити, да бъде поставена под въпрос.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Той и Барозу не за този пост вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 11 години
Южна Европа трябва да прояви малко търпение само до наесен, когато самите германци ще посочат вратата на Меркел. Все пак партията на Меркел беше тотално съкрушена на всички местни нива, включително и в родната и провинция, следователно тя вече е загубила изборите и в момента е просто на изживяване. За съжаление тя бъде заменена от някой ляв популист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
"Това е резултат от една прекомерна политика на разходи,.........."И за да стане резултата още по убедителен , продължавайте в същия дух .Иначе ситуацията може да остане неразбрана и някой да си направи грешни изводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още