IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Асмусен: Има добри причини за членство в еврозоната

Членът на УС на ЕЦБ посочи, че "в момента еврозоната не е най-добрата реклама на стабилността", но призова "да не задълбаваме в тази ситуация"

20:32 | 29.04.13 г. 12
Асмусен: Има добри причини за членство в еврозоната

Все още държавите от Европейския съюз имат добри причини да влязат в еврозоната, въпреки трудностите напоследък, коментира членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йорг Асмусен, цитиран от Ройтерс.

Развиващите се държави от Централна и Източна Европа са сред потенциалните кандидат-членки в еврозоната, отбелязва информационната агенция.

Асмусен, който говори по време на годишната среща на банковите директори от Централна и Източна Европа, посочи, че тези държави ще се възползват от по-ниските разходи за трансакции, както и ще премахнат рисковете от валутните курсове като се има предвид, че еврозоната е техен основен партньор.

“Осъзнавам, че в момента еврозоната не е най-добрата реклама на стабилността, като се имат предвид трудностите, пред които се изправят някои от членовете й”, каза Йорг Асмусен. “Аз обаче мисля, че е важно да не задълбаваме в тази ситуация”, допълни той.

Икономиката на еврозоната преминава през втората си рецесия от 2007-2008 г. насам. Кипър стана петата държава от европейския паричен съюз, която поиска спасителна помощ от партньорите си, след което се засилиха опасенията за бъдещето и оцеляването на общността.

Асмусен обаче коментира, че много от централно- и източноевропейските компании вече са се интегрирали успешно във веригата на доставки в еврозоната, което е още една причина те да се възползват от по-добри условия в случай на членство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Да, не е мое твърдение, но така заблуждават по-малко заинтересованата част от обществото. За мен е ясно каква е схемата и затова предложих вариант за солидарност, който изключва цялата бюрократична *** живуркаща в брюксел относно събирането и преразпределянето на средствата "солидарно".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
alligator_29
преди 11 години
Здравейте. Относно твърдението ви (или Левончо), че кредити са свързани със получените депозити - да, но не съвсем. Раздадените кредитите превишават 7-8 пъти депозитите, намиращи се в дадени банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Но това е солидарност, която никога няма да се получи, защото Европа не е солидарна, тя е експанзивна и модела работи добре за определена, малка част от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Много съм съгласен. Дори може да се каже, че вместо да дават на развиващи се като нас безбожно скъпи кредити, трябва да е обратното. Трябват евтини кредити за да се инвестира. Със скъпи кредити няма изгодна и рентабилна, да не говорим конкурентноспосбна инвестиция. И обратно на развитите региони в европа (защото те не са държави вече) кредити трябва малко да се оскъпят за да дотират, тези на недоразвитите. Всякакви глупости като европейски фондове само изкривяват пазара и потъват в корупция. Докато пазара на кредити е истински пазар на търсене и предлагане. Идеята е малко радикална, но мисля че би била много по плодотворна отколкото да се дават пари от чужди данъкоплатци на сенчест бизнес тук и всичко регулирано от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Ами не, не говорим за различни неща. Говорим за същото, но това, което казвам, не го пише в учебниците и затова е (по-)трудно да се схване. Аз казвам, че по-високата лихва, независимо дали е заради по-висок риск или заради по-нисък рейтинг, на свой ред влияе и увеличава риска (съответно създава условия за по-нисък рейтинг). Т.е. аз казвам, че както може да се твърди, че причина за високата лихва (или ниския рейтинг) е високия риск, така може да се твърди и че високата лихва (или ниския рейтинг) са причина за високия риск. Защото икономиката е кръг без начало и без край. А по-конкретно - нищо не пречи немските банки да дадат на нашите кредити на същата лихва (като у тях), но с по-високо обезпечение (рейтинга не е задължителен, а е само за справка, нали?!). Но това не им е изгодно - защо да не одрусат аборигените с по-високи лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Аз пък си мислех, че кредитите у нас са свързани с депозитите у нас??? Нали имало страшен ръст на депозитите. Защо лихвения процент е толкова висок ако лихвения процент на депозита е толкова нисък. Абе банкерите трябва да се разберат, къде какво лъжат. Ако не друго поне да си оправдаят високите заплати. Това за връзка депозит-кредит съм го чувал от Левончо, който за мен е човек за затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
alligator_29
преди 11 години
Точно затова съществува кредитен рейтинг на държавите ( ако сте чували). който има по висок рейтинг има достъп до кредитен ресурс при по ниски лихви, и обратното. В случая Германия - ААА, Бълагария - BBB, Украйна - B negative. Затова и лихвите при крайния потребител са различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
alligator_29
преди 11 години
Здравейте. Мисля, че говорим за различни неща. Аз ви говоря за междубанков капиталов пазар. повечето родни банки оперират с чуждестранен капитал ( който раздават във вид на кредити на нас краен потребител). Примерно една немска банка да даде кредит на българската банка иска по висока лихва отколкото ще даде този кредит на немската банка, понеже риска от това че кредита няма да бъде върнат при нас е по висок. А БГ банка си слага допълннително още 2-3 % отгоре, което печалбата за нашата банка. Така че няма как да се понижат нашите лихви, ако в европа остават същите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
"Това е рискът който банката поема и във всяка една държава той е различен."---------------------Хубаво е да се четат книжки, но е добре да се отива и отвъд прочетеното. В случая следва да се отбележи, че когато една банка работи с високи лихви (защото такъв бил риска), то тя автоматично увеличава същия този риск защото по-високите лихви затрудняват връщането на кредитите. Така че високите банкови лихви са не само следствие от високия риск, но са и причина за същия. В същност, ако банките обезпечават кредитите си по-добре, те ще носят по-малък риск и ще могат да свалят риска и в системата. Но така биха си ограничили експанзията и затова предпочитат да дават по-малко обезпечени кредити с по-високи лихви. И ако така печелят не ги интересува, че колкото по-високи са лихвите толкова повече хора фалират (а някои, по-чувствителни се и самоубиват). Но така е то с банките, кредитите и лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
alligator_29
преди 11 години
Да ви кажа честно въобще не ми звучите като някой с финансово образование. Лихвата не се определя само от БНБ, а от финансовите (междубанковите) пазари като цяло. Затова няма как в БГ(5%) лихвата да е същата както в Германия(1%), или както в Украйна(15%). Това е рискът който банката поема и във всяка една държава той е различен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още