IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ ще продължи да осигурява ликвидност за кипърските банки

Кипърската централна банка ще установи временен контрол върху движението на капитали след отварянето на кредитните институции в страната

10:38 | 26.03.13 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кипърските банки ще получат ликвидност от ЕЦБ. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Кипърските банки ще получат ликвидност от ЕЦБ. Снимка: Getty Images News

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще осигури на кипърските банки достъп до спешно финансиране, след като страната постигна споразумение с международните си кредитори в лицето на Европейския съюз и Международния валутен фонд, се посочва в съобщение на финансовата институция, цитирано от руската агенция Прайм.

През миналата седмица от ЕЦБ бяха заплашили да спрат да осигуряват ликвидност за кипърските банки след 25 март, ако не бъде постигнато споразумение по спасителния финансов пакет за страната.

„В понеделник Управителният съвет взе решение да не отхвърля молбата за осигуряване на ликвидност за кипърската централна банка чрез програмата „Спешно ликвидно подпомагане“ в съответствие с действащите правила. ЕЦБ ще продължи да наблюдава внимателно ситуацията“, пише в съобщението.

Без подкрепата на ЕЦБ кипърските банки са застрашени от фалит заради набраните от тях депозити на стойност 68 млрд. евро, немалка част от които се очаква да бъдат изтеглени при отварянето на кредитните институции след 10-дневно прекратяване на работата им.

През нощта на неделя срещу понеделник Съветът на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) премахна заплахата от фалит на Кипър, постигайки споразумение за отпускане на страната на финансова помощ на стойност 10 млрд. евро.

Според условията на споразумението втората кипърска банка по пазарна капитализация Cyprus Popula Bank (позната и под местното си наименование Laiki) ще бъде ликвидирана, като всички нейни депозити до 100 000 евро и „добрите“ ѝ активи ще преминат в най-голямата местна кредитна институция Bank of Cyprus.

Междувременно президентът на средиземноморската държава Никос Анастасиадис, цитиран от РИА Новости, обяви, че централната банка ще установи контрол върху движението на капитала при отварянето на банките. „Централната банка ще приложи някои мерки върху финансовите транзакции. Искам да уверя, че това положение ще бъде временно“, каза Анастасиадис. Кипърските банки ще останат затворени до четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Виждам, че добре се забавляваш на чужд гръб, и подозирам, че ентропията ще се постарае да възстанови баланса в това отношение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
iivanoff
преди 11 години
Ха, там няма тръпка - тук доизглаждам моята ентропия спрямо очакванията и изискванията!Дето се казва във вица за самотния остров и супер красавицата - "там няма на кой да се похвалиш после" :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ventsislav.dyackov
преди 11 години
Баце, що не си те прибере Тангра да си хортувате на високо ниво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
iivanoff
преди 11 години
Ха, Ха .. :)))))))Цяла статия са "направили" за "тези" които така и не разбраха дали всички кипърци ще могат да си изтеглят парите наведнъж! - а сега дали ще разберат? - аз за всяко нещо което кажа преди да стане получаван над 10 минуса! - цяло щастие е да плуваш сред *** ! и да гледаш как такива подкрепят и насърчават други такива да пишат и анализират !:))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още