IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания настоява за либерализиране на ГМО режима в ЕС

Ако ЕС остане на сегашната си позиция, трябва да върнем лицензионния режим за ГМО продуктите на националните правителства, коментира дипломат

12:02 | 09.03.13 г. 62
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания настоява за либерализиране на пазара на генно модифицирани организми (ГМО) в Европа в опит да преодолее съпротивата на много европейски страни, включително Австрия и Франция, съобщава Financial Times.

Секретарят по околната среда към кабинета в Лондон Оуен Патерсън ще направи предложението за либерализиране на режима с твърдата подкрепа от страна на премиера Дейвид Камерън и финансовия министър Джордж Озбърн.

До този момент Брюксел е одобрил само два ГМО продукта за употреба като храна в сравнение със САЩ и други страни по света, където ГМО продуктите са широко разпространени.

ЕС е подложен на натиск да либерализира ГМО сектора поради увеличаващите се цени на земеделската продукция. Британски фермери предупреждават, че от май няма да са в състояние да  гарантират, че пилетата, които отглеждат, ще са хранени единствено с незамърсен от ГМО фураж.

Съпротивата срещу ГМО продуктите произтича не само то Брюксел. Мнозинството европейци са твърдо против употребата на така наречените „Франкенщайн храни“ още повече, след като скандалът с откритото в търговската мрежа конско месо повиши чувствителността към безопасността на храните.

„Ако Европейският съюз (ЕС) остане на сегашната си позиция, ние трябва да се опитаме да дерегулираме режима на лицензиране на ГМО продуктите като върнем това правомощие на националните правителства“, коментира Джордж Фриман, депутат от Консервативната партия и привърженик на инициативата.

Защитниците на ГМО технологията следят отблизо предстоящите търговски преговори между ЕС и САЩ за създаването на Трансатлантически съюз. Американски политици също настояват за либерализация на ГМО пазара в ЕС като част от по-широка сделка.

Миналия месец президентът на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу предупреди, че ЕС няма намерение да прави компромиси по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 21
Черкезов
преди 11 години
Аз съм най-наясно с ГМО, няма нужда да ме обеждавате в абсурдни твърдения!!!!!!!!1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 27
deant
преди 11 години
Това е само началото на разделението в ЕС. Първо, ще е само Англия, след нея и други ще започнат да се бунтуват срещу авторитарното поведение и управление на Брюксел. Не си мислете, че ако Англия напусне ЕС, той ще стане по-добър. ПО-скоро ще стане много по-зле. Не всички държави са като нас - със скапани управници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 32
Стоян Петров
преди 11 години
до Big Stan. На нацията и е достатъчно, че има интелект като тебе. Всички останали сме без значение. Но между другото искам да ви кажа, че преди 25 години учих молекулярна биология и генетика. Още тогава всички микроорганизми за производството на антибиотици бяха ГМО. Само,че ги наричахме РЕКОМБИНАНТНИ. В момента около 50% от всички лекарства са добити от ГМО организми. Пишете срещу лекарствата. Не смеете. Що така? Учил съм и екология. Специално за нея мога да твърдя, че 80% от материята и е измислица. И ако ти можеш да си позволиш да се храниш с биологично произведени храни ДВА МИЛИОНА БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕРА гладуват. Имайте поне малко милост към тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 2
Biso
преди 11 години
Въпросната жена може всичко да ви е казала, но много се съмнявам да е прочела информацията в следните сайтове:http://***.alternet.org/story/153737/how_genetically_modified_foods_could_affect_our_health_in_unexpected_wayshttp://***.globalresearch.ca/potential-health-hazards-of-genetically-engineered-foods/8148http://enhs.umn.edu/current/5103/gm/harmful.htmlhttp://***.actionbioscience.org/biotech/pusztai.htmlhttp://***.organicconsumers.org/articles/article_11361.cfmhttp://***.owenfoundation.com/Health_Science/Pusztai/GM/GMHumanHealth.htmlhttp://foodmatters.tv/articles-1/the-truth-is-out-on-genetically-modified-foods-and-its-not-pretty
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 1
GoldBear
преди 11 години
Ужас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 22
data
преди 11 години
А и на всички пишештио п въпроса : навремето така се е говорило о за изкуственото торене . А и да не забравя да задам въпроса си към разбиращите тематиката : Защо според Вас до момента света успява да опровергае теорията на Томас Роберт Маутус ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 20
data
преди 11 години
Модифицирани семена произвеждат ВСИЧКИ : Включително института по Пшеницата в Генерал Тошево
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 34 rate down comment 1
Big Stan
преди 11 години
Стоянчо, верно си много заблудена личност. Турски чушки си купуваш ти, но не всички сме безхаберни към здравето си. Ръсиш остроумия, но ти куца четенето. Намали малко Фейса и ще се получат нещата. И не забравяй, че тук има и производители на храни, така че изказваният са ти на ниво от предучилищна. Употребата на пестициди при ГМО е в пъти по-голяма от тази при нормалните растения. Ти ако искаш яж такава храна, но моля те не не наричай глупци тези, които не искат. Избора си е твой. Като не ти харесва емигрирай при тези от бордеите. Така ще се повиши и качеството на генетичния материал в страната. Мисли за Родината, защото друга нямаш ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 24
data
преди 11 години
Верно ли добивите не са по големи ? Що не вземеш да сравниш добива на сортовете пшеница преди 20 г и тези в момента който се сеят ? Жокерче - ГМО намаляват разходите за производство : върху това не си ли се замислял ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 32
data
преди 11 години
Много глупости изписани все от хора дето нямат идея за какво говорят . 1. ГМО - няка как да бъде контролирано : ако някоя страна иска да има 100 % чисти храни от ГМО това на практика означава да забрани вноса на 100 % от храните и да мине само на вътрешна консумация 2.Контрола е невъзможен - спомнете си случая с конското : това в рамките на общноста в която има най-строгите регулации за храните в света 3.ГМО отдавна са минали на друго ниво - и в момента се сеят сортове устойчиви на хербициди 4.Престанете с това Монсанто - модифицирани хербициди се произвеждат от всички големи и не толкова големи 5.И в момента се произвеждат сортове устойчиви на вредители - само че вече не са ГМО ???? Ха-ха-ха-ха 6 .7 милярда души няма как да се изхранят без съвременната химия , биология и т.н. - ПРИМИРЕТЕ СЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още