IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България се е увеличила до 12,4% през януари

Младежката безработица у нас е нараснала до 28,3% през месеца, отчита Евростат

12:36 | 01.03.13 г. 14
Безработицата в България се е увеличила до 12,4% през януари

Безработицата ва България се е увеличила до 12,4% през януари от 12,3% през декември при средно ниво за еврозоната и Европейския съюз (ЕС) от съответно 11,9% и 10,8%, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Наскоро Агенцията по заетостта у нас също отчете ръст на безработицата през януари до 11,9%, но на базата на регистрираните в бюрата по труда в страната, докато европейската статистика прави изчисленията на базата на икономически активното население.

Продължава да расте и безработицата сред младежите до 25 години. През януари тя е достигнала 28,3% от 27,6% през декември 2012 г. при средно за ЕС ниво от 23,6%, като страната ни се нарежда сред държавите в общността с най-изострен проблем с младежката безработица.

Според оценките на Евростат общо над 26,2 млн. души от държавите-членки са били без работа през януари, от които близо 19 млн. са граждани на държавите от еврозоната. Над 5,7 млн. са били безработните младежи, от които над 3,6 млн. са в държавите от еврозоната.

Най-ниска остава безработицата в Австрия (4,9%), Германия и Люксембург (по 5,3%) и в Холандия (6%), а най-висока – в Гърция (27%, но данните, с които Евростат разполага, са от ноември 2012 г.), Испания (26,2%) и Португалия (17,6%).

Най-сериозно понижение на безработицата отново е отчетено в Естония, Латвия, Румъния и Великобритания, а най-големи повишения – в Гърция, Кипър, Португалия и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Стимулиране на безработицата ще доведе до какво още по-вече безработица, стимулиране на производството до какво ще доведе - до повече производителност а от там до по-високи доходи. За да се случи това, трябва солидна чистка в администрацията, бюрокрацията и корупцията. Колкото повече по-вече помощи се дават толкова по зле ще става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
Има такива, които не искат да работят, има ги да. Такива хора обаче има навсякъде. Не смятам, че заради тях трябва да страдат и другите, които са работели честно, плащали са си данъците, осигуровките и т.н., и накрая да взимат някакви си смешни пари. Не е честно, не е редно. А и аз мисля, че българите могат да работят много повече от всички останали. Стига да има къде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
bgMan
преди 11 години
Из някакъв чужд учебник по история: Българите били свободолюбив народ. Понякога попадали под чуждо робство но и тогава не работели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Vesko94
преди 11 години
И със смешните помощи, които получават хората, за къде да са тези пари??? За тока ли, за парното, за лекарствата? Определено има нужда от спешно вдигане на най-ниските пенсии и помощите при безработица. Това са двете неща, които не трябва да търпят отлагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още