IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Озбърн: ЕС трябва да се промени, за да остане Великобритания в него

Нашите граждани се питат може ли наистина Брюксел да реши най-належащите им проблеми, посочва британският финансов министър

12:31 | 12.01.13 г. 62
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джордж Озбърн: ЕС трябва да се промени, за да остане Великобритания в него

Британският финансов министър Джордж Озбърн заяви, че Европейският съюз трябва да се промени, за да остане Великобритания в него, макар че той се надява на това, съобщава Wall Street Journal.

„Британците са много разочаровани от ЕС, като имат усещането, че твърде много решения се вземат него. Нашите граждани се питат може ли наистина Брюксел да реши най-належащите им проблеми и да създаде заетост и просперитет”, изтъква той. 

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън повтаря, че страната му е по-добре като част от ЕС, към когото се присъедини през 1973 г., за да си осигури достъп до единния европейски пазар, който е жизненоважен за британската икономика, и за да има глас в управлението на съюза.

Камерън обаче иска да отвоюва обратно част от делегирания на Брюксел национален суверенитет на фона на настъпилите промени в европейските институции заради кризата в региона.

Международното безпокойство за потенциалното излизане на Великобритания се засили напоследък, като редица водещи политици и бизнесмени се изказаха срещу него.

Европейският икономически и валутен комисар Оли Рен бе последният, който изрази опасенията си, посочвайки, че за страната ще е по-добре да участва във вземането на решения от ЕС на най-високо ниво.

Изказването му следва подобни коментари на германски законодатели, официални лица от САЩ, ирландския премиер Енда Кени, както и отворено писмо от група британски бизнесмени. В края на миналата година немският канцлер Меркел обяви, че ще направи всичко по силите си, за да задържи Велкобритания в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 2
pecan
преди 11 години
не е важно нивото на дълга е важна способноста да го изплащаш.изкупуването на ДЦК става на свободния пазар и там инвеститорите оценяват риска с съответния лихвен процент.никой не те спира да купуваш ДЦК на лихвите на немските.стига да имаш пари разбира се.е струва ли си риска ще разбереш по късно/някой вече го разбраха/.БГ по добре да не коментираме защото положението никак не е розово въпреки ниския лихвен процент понеже и ние като гърците нямаме икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 11 години
Бвп на Испания - 1980 - 226 млрд. , 2011 - 1.49 трилн. . може да си проверите и темпа им на ръст - как се променя до 80-та и след това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 11 години
А и да не забравя - това с огъня и топлата вода не е вярно - справка : Испания , Португалия , дори Гърция - постигат благосъстоянието и развитие именно заради ЕС . Сега ще кажете да ама на теса *** на сега са в криза - да в криза са , но от 80-те години до днес БВП / човек се е повишило с пъти , както и на Гърция . Да може да върне - и 10 и !5 % но резултата накрая пак ще е в полза на членството в ЕС . За българия добре да е в клуба на богатите - поне според мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
няма нужда да сориш , то фактите са очеизваждащи - сравнимите страни с нашата извън ЕС, се справят по зле от страните в ЕС . Справка - сърбия , албания , украйна , молдова . И вобще - дайте малко факти в подкрепа на твърденията си !п.п. Спестете си Турция и Русия като примери - страни с големи вътрешни пазари не са удачен пример .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Не мисля да споря с тебе, че вината за дереджето на което сме си е лично нашата. Влизането ни в ЕС също беше част от тази грешка, както тяхна така и наша. Не можеш да вземеш едни неандерталци и да им дадеш мозък и цивилизация. Не става така. До това се стига с бавна еволюция и иска време. Да не откриваме топлата вода? Напротив ние трябваше да започнем с колелото, огъня, топлата вода и така нататък. Хората гледат САЩ, гледат запада и си викат: Защо не сме като тях? Ми ще станем след 500 години, които ни липсва развитието им, като психика манталитет и технолгия. Защото през тези 500 години ние сме се крили в дупки и пещери, а те са завладявали света. Друг е въпроса, че за да ни споходят тези 500 години ни е виновна пак българската "задружност".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
supertrader
преди 11 години
Ти къде ги видя тия гладуващи гърци ? Това са глупости, правото да се емитират държавни ДЦК прави ЕС фиктивен. В самия съюз има държави , които лежат на гърба на другите и се ползват с ниски лихви незаслужено, понеже привличат пари от застрашените и финансово нестабилни.Не мисля че сме по надежни и заслужаваме по ниски лихви, риска никак не е малък при толкова драстично свила се икономика, като нашия случай и какво и е надеждното. А наглостта на швабите не коментирам , ниски лихви при толкова голям дълг - това вече е абсурд. Северните държави са задлъжняли фантастично, как са натрупали такъв дълг при положение, че бюджетните им дефицити са почти ниски ? Докато не се спре с лъжите ЕС , ще е в това състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Точно от еднаквите лихви най-много ме е страх. Лихвата е една много сложна съвкупност, но колкото и да е сложна е ясно на всички, че тя съдържа и рискова премия, която няма как да е еднаква, когато държавите са различни. Пазарът с всичките си недъзи дава някаква насока за това, кой се развива добре и кой не. Лихвите по българските ДЦК в евро паднаха драстично, но българите с финансовата си дисциплина буквално си ги изгладуваха тези ниски лихви. Няма как гърците, които от години преяждат от ниските лихвите на кредитите само защото са членове на валутния съюз, сега да искат ниски лихви. Няма. Изядаха ги. Сега ще гладуват. С нищо не са повече от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Проблем на ЕС са ДЦК на отделните държави , не трябва да има такива облигации - държавни и лихвите трябва да са едни и същи на цялата територия на ЕС.Германия , ще каже обаче че за това са необходими 500 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
data
преди 11 години
Ти си грамотен човек . Чета с интерес повечето ти постове . Но това което пишеш не е коректно . Да има затруднения в определени сектори от регулацията от членството ни ЕС , но България сама , със стартова позиция от 5000 еур / БВП на човек е обречена . Нима ЕС е виновен за отчайващата ни инфраструктура , образование и здравеопазване ? Когато сме в ЕС поне имане шанс аз подобрение на тези сектори а и контрол върху нашите политици .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
data
преди 11 години
Грамотния ! Я дай сценарии за Развитие на България извън ЕС ? Та с какво ЕС спира развитието на България ? Кое от ЕС пречи на България да се развива самостоятелно и да постига САМА своите приоритети ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още