IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговото бреме в еврозоната продължава да расте

Мерките за икономии и затегнатото кредитиране пречат на растежа

13:02 | 17.11.12 г. 18
Дълговото бреме в еврозоната продължава да расте

Дълговата криза в еврозоната продължава да е бреме за пазарите и това няма да приключи, докато икономиката на региона не се върне към растеж, пише АП.

Икономиката на еврозоната пак се върна към рецесия, а анализаторите прогнозират малък или никакъв растеж до 2014 г.

Същевременно без този растеж държавите в най-лошо финансово състояние няма как да разчитат на повече постъпления в хазната. Това влошава и дълговете на тези държави.

Комбинираните дълговете на държавите от еврозоната възлизат на около 93% от брутния вътрешен продукт (БВП) на региона през тази година и се очаква да нараснат до 94,5% през следващата година. За сравнение, през 2009 г. съотношението дълг/БВП на еврозоната беше 80 на сто.

“Тревожно е, че дълговете на страните от европейската валутна общност продължават да нарастват”, коментира Раул Рупарел от института Open Europe.

Той подчертава, че паниката на пазарите като че ли отмина заради агресивните действия на Европейската централна банка (ЕЦБ), която съобщи, че е готова на неограничено изкупуване на облигации на финансово затруднени държави от региона. Това бързо понижи лихвите по дълга на Италия и Испания и те избегнаха искането на спасителна помощ, каквато се наложи да получат Ирландия, Гърция и Португалия.

Икономическият растеж в еврозоната буксува по няколко причини, но основният са  мерките за икономии. Всички държави се опитват по един и същи начин да се справят с дълговете си и да увеличат постъпленията в хазната – с увеличаване на данъците и намаляване на публичните разходи.

Пример е Италия, която успя да свие дефицита си под 3%, но пък икономиката й се очаква да отбележи спад от 1,5 на сто. По-малкото държавни разходи доведоха до свиването и на разходите на потребителите, което сложи спирачка на италианската икономика.

Нестабилната банкова система също е фактор, който спъва растежа. Банките затрудниха максимално кредитополучателите, като затегнаха условията за получаване на заеми. Това доведе до срив на инвестициите.

Намаленията на заплатите и в публичния, и в частния сектор пък доведе до силно свиване на потребителските разходи. Хората спестяват повече, за да са подготвени за нови икономически шокове.

От друга страна силните регулации на пазара на труда в някои държави се оказват пречка пред бизнеса да наема работна ръка. Заради бюрокрацията е сложно и започването на нов бизнес или се възпрепятства износа на стоки. В Гърция например законодателството е толкова утежнено, че за незначителни грешки в документацията се налагат тежки санкции. Затова и ЕС поиска реформи в тази посока.

Европейските правителства бавно се опитват да направят своите икономики по-конкурентноспособни. Но резултатите от проучване на глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум показват, че Гърция, Португалия, Испания и Италия се класират в дъното на подреждането заради недостатъчния достъп до финансиране за бизнеса и недостатъчно гъвкавите пазари на труда.

Без икономически растеж обаче е невъзможно да се свие високата безработица, която задушава еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Повечето държави место да съкратят администрацията си и нейните разходи качиха данъците или цените на държавно регулираните си монополи. Така сами се закопават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
на "имплантанти в мрежа на МТЕЛ" ме загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
citizen_bg
преди 11 години
И всичко това започва от тарикатлъка - неравностойна с вложения труд размяна. Обществената енергия във вид на пари непрекъснато потъва в джобовете на тарикатите и се замразява, АКО НЕ СЕ ВРЪЩА обратно. Колелото спира да се върти. Има решение, но то хич не се харесва на тарикатите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Людени
преди 11 години
Нищо лично!Разликата между лекарството и отровата е .... в дозата (основно)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Тези несъвършенства са далеч от идеалната отправна точка при изчисляването на състезателните показатели на отделните страни по отношение на платежоспособност .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Абсолютно верно! Обаче това няма как да очакваш да се дискутира официално и на глас от основните играчи в пиесата, защото решението на проблема предполага промяна на статуквото. Никой няма да посегне на системата, която го е издигнала и го храни презадоволително! Тези, от които очакваме решенията са обикновени хора и си искат придобивките!Ето защо периодично се случват и неща като преврати и революции - няма как създателите и крепителите на отживяла и неработеща система да я реформират. Рано или късно прецаканите правят опит да вземат нещата в ръцете си и понякога успяват. Тогава "...последните станаха първи..." хахахаха! lol
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Възелът се затяга от брътвежите за растеж. Добра новина ще е, ако няма свиване с повече от 1% на година. Фискалните ограничения задържат сриването в пропасти, подобни на американската фискална пропаст и така дават временна стабилност и надежда. Свободния край на възела са дълговете на гражданите и фирмите. Когато тяхното ниво спадне под 50% от сегашното, ще може да се говори за възстановяване на потреблението, по-нататък за балансиране на бюджетите и накрая отново за растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
И като добавим и заложените несъвършенства на БВП като измерител, картинката се размива още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
И се навират още повече. Привлечени от светлината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Не го осъзнавате това. Не е криза. Не е икономия. Нарича се "насищане на пазара". Първо се насища пазара на кредити, защото човек не може да взема кредити безгранично за да потребява, след това идва стоково насищане на пазара - по голямата част от потребителите вече има 1-2 жилища, 1-2 коли, персоналено компютър, лаптоп,таблет,смартфон,фотоапарат,халдилник и т.н. Кризата идва от нереалистичното очакване да се продава безгранично продукт, който няма как да се продава безгранично. Само храните са такава стока която никога не стига. Консуматорското мислене ще затрие не само икономиката ами и планетата - народа го е казал - г*з глава затрива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още