IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия представи плана за банков съюз

Той предвижда ЕЦБ да получи надзорни функции върху всички банки в еврозоната, като държавите-членки се откажат от суверенитета си в това отношение

13:48 | 12.09.12 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жозе Мануел Барозу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жозе Мануел Барозу. Снимка: Ройтерс

Предоставянето на правомощията за надзор на ЕЦБ отключва и възможността за директна помощ за банките от постоянния спасителен фонд за еврозоната - Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), макар да остава неясно кога страните със сериозни проблеми ще успеят да се възползват.

Според условията на предложението ЕЦБ ще застане начело на настоящата разпокъсана система от национални регулаторни органи с правото да контролира, наказва и дори да затваря банки в страните от еврозоната. ЕЦБ получава правомощията за мониторинг върху ликвидността на банките и ще може да изисква от тях да задържат повече капитал, за да се предпазят от бъдещи загуби.

Постигането на споразумение за условията на банковия съюз може да се окаже трудно и да отложи влизането в действие на новите правила, планирано от лидерите на еврозоната за началото на следващата година, твърдят от Ройтерс. Например Германия, най-силната икономика в еврозоната, се противопоставя на предоставянето на надзорни функции на ЕЦБ върху всички кредитни институции от еврозоната.

От Берлин смятат, че банката ще бъде претоварена, ако ѝ се наложи да надзирава всички 6 000 банки в региона. Представители на ЕК пък подчертават, че дори малки банки са в състояние да предизвикат голяма криза, както се случи с британската  Northern Rock.

Макар че Великобритания, която не е член на еврозоната, няма да се присъедини към изложения план, много международни банки, базирани в Лондон оперират в еврозоната и ще бъдат засегнати от новите надзорни функции на ЕЦБ. Страната се опасява също, че насърчена от новите си правомощия, ЕЦБ ще въведе правила, които могат да подкопаят позициите на Лондон като финансова столица на Европа. Подобни опасения се споделят и от страни като Швеция.

Предложенията на ЕК предвиждат надзорът от страна на ЕЦБ да бъде въвеждан на етапи в рамките на една година, като мониторингът върху половината от банките в региона ще започне от средата на 2013 г.

Притеснени са и международните банки. От Асоциацията на финансовите пазари в Европа, която представя кредитни институции като Deutsche Bank и HSBC, предупреждават за „вбиване на клин“ между страните, включени в банковия съюз, и тези извън него.

„Ако например се появи и намек за ограничения за извършването на транзакции в евро в Лондон, това ще бъде притеснително“, заяви говорителят на асоциацията Андрю Гауърс. „Банките не желаят някой да им казва къде могат и къде не могат да правят бизнес“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
И аз това питам. Кой го е избрал него за този пост? И кои са били другите кандидати за да има легитимен избор? Как така той ще обедини суверенните държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Тоз` измисли федерация основана само и единствено на контрол върху националните банки. Как така отказ от суверенитет? Кой кого попита? Тия за какви се мислят. Ще въдворяват Новия ред ли вече? Много се запича работата като гледам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Дано да е за добро този път , и по-бързо да действат им пожелавам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Мащабна интеграция !Мащабна оптимизация ! Над 50% свиване на банковия сектор според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още