IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: ЕС трябва да се превърне във федерация, за да се справи с кризата

Председателят на ЕК апелира за демократична федерация от национални държави, които да решават заедно общите си проблеми чрез споделяне на суверенитет

13:00 | 12.09.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Барозу: ЕС трябва да се превърне във федерация, за да се справи с кризата

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова Европейския съюз да се превърне във федерация от национални държави, събщава ВВС.

В обръщение пред Европейския парламент в Страсбург Барозу заяви, че подобна стъгпка е необходима за справяне с икономическата криза на Стария континент.

Той уточни, че не апелира за „супердържава“, а за „демократична федерация от национални държави, които могат да решават заедно общите си проблеми чрез споделяне на суверенитет“.

„Създаването на такава федерация в крайна сметка ще изисква нов договор“, посочи председателят на ЕК.

Неспособността на правителствата досега да отговорят по ефективен начин на икономическата ситуация, подклаждаше популизъм и екстремизъм не само в Европа, добави Барозу.

Ръководителят очерта също така план за единен надзорен механизъм за всички банки в еврозоната, определяйки го като качествено нова основа за банковия съюз в региона. Планът предвижда ЕЦБ да получи много по-големи регулаторни правомощия върху шестте хиляди европейски банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 6
dean.jordanov
преди 11 години
Другари и другарки, тежко ни и горко от такива управляващи. Време е за новото унифициране на континента. А именно, лапалите пак ще лапат, трудещите ще се трудят залудо. Връщаме се 60 години назад, като този път няма да е "Съюз на съветските социалистически републики", а Федерация на Европейските демократически (социалистически) държави". Следващата стъпка е обесването на кралицата в Англия, както и другите такива особи, затриване на интелигенцията(което вече стана в наща държава) и може да се каже, че Барозу е измислил машината на времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още