IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Еврозоната ще плати „ужасна цена“ за натрупаните дългове

Обявената от ЕЦБ програма за изкупуване на ДЦК ще има положителен ефект върху пазара за около месец, коментира инвеститорът

14:31 | 10.09.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джим Роджърс, съосновател на Quantum Fund. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джим Роджърс, съосновател на Quantum Fund. Снимка: Ройтерс

Еврозоната ще плати „ужасна цена“ за кризата, независимо дали Европейската централна банка (ЕЦБ) започне масово изкупуване на ДЦК, или не, коментира Джим Роджърс, съосновател на Quantum Fund, цитиран от CNBC.

„Европейските политици повтарят едни и същи глупости от дълго време. Това не променя играта – програмата ще има положителен ефект върху пазара за около месец. Дълговете стават все по-големи и накрая всички ние ще платим ужасна цена“, предупреждава инвеститорът.

Той прогнозира, че зелената вълна на фондовите пазари, която може би изглежда като добра възможност за завръщане към рисковите активи, ще е съвсем краткотрайна.

„За мен това не е възможност за правене на пари. Това не е добре за пазарите и няма да продължи дълго. На всеки три или четири месеца политиците от еврозоната се събират и казват: ОК момчета, вече всичко е наред. За известно време индексите остават на зелено. Започваме обаче да се изморяваме от тази история и пазарът също започва да се изморява“, изтъква Роджърс.

Роджърс, който от край време е оптимист за цените на суровините, коментира, че няма причина да променя позицията си по този въпрос. „Бичият пазар при суровините някой ден ще приключи – но този ден е много, много далеч“, подчертава той.

„Наблюдаваме известна корекция при суровините. Виждате, че инжектират пари във финансовата система и историята ни учи, че когато го правят, начинът да се защитите е да притежавате някакви реални активи - без значение дали злато или ориз“, посочва той.

„Ако световната икономика се съвземе, това че притежавам суровини ще е добре, защото възстановяването ще доведе до търсене. Ако това не се случи, всички централни банки ще започнат да печатат пари. Това е грешно, но е единственото, което те знаят да правят“, изтъква Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Джим Роджърс: Еврозоната ще плати ужасна цена за натрупаните дългове Обявената от ЕЦБ програма за изкупуване на ДЦК ще има положителен ефект върху пазара за около месец, коментира инвеститорътДжим Роджърс ПАК СИ Е СЕДНАЛ НА ГЪРНЕТО,ЗАТВОРИЛ Е ФОНДОВАТА БОРСА, ЗА ДА ПОЛЗВА БОРСОВИ ОБЛИГАЦИИ ВЪВ WC/ВЪНКАШНАТА ЦЕНЗУРА НА РУПЪРТ МЪРДОК, СЛЕД КАТО СИ Е ПЛАТИЛ НА ФИФТИ ЦЕНТ ЗА ЦЕЗУРАТА НА ЗАТВОРА, ЗА ДА МУ ПУСНЕ РАП ПЕСЕНТА НА SNN "КОЛКО Е СКЪПА ТОАЛЕТНАТА НА ЗАТВОРА" ДОКАТО ПОЛЗВА БОРСОВИТЕ СИ ОБЛИГАЦИИ!Джим Роджърс ГО КРЪЩАВАТ, ПЪК ТОЙ ПЪРДИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Ще доведе ли печатането на пари до хиперинфлация? Тъй като нямат повече фундаментална стойност от жетончета за игра на Монопол, хартиените пари остават ценни единствени заради доверието, пише анализатор на RBSЛихвата в Банковото Дело е последният, а не първият финансов инструмент, към който да се посяга. Всички себестойности в миналото бяха подписвани от нормировчик и технолог и служеха като база за изчисляване на Основен Лихвен Процент изработван от БНБ, така че да означава правилни и навременни управленски решения. По принцип неписано правило в Банковото дело е, че Лихвата се използва за Военновременно Възстановяване и Възстановяване от Природни бедствия, базирана на правилно изчислен инвестиционен риск, при разрешаването на кредит или допускането на депозит. Преди години, когато Цялата тази Банкова Система в Европа беше неформално, но фактически под Котрола на Френският Президент Франсоа Митеран, количеството пари в обръщение в Системата от Външнотърговски Банки беше толкова, че никога да не се използва Компенсационната Функция на Лихвата, освен при формирането на точното съотношение на Основните Лихвени Проценти на Националаните Банки в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Мърдок трябва да преглътне милиардна загуба News Corp. отчита загуба от 1,6 млрд. долара за четвъртото тримесечие спрямо печалба от 683 млн. долара преди годинаbtv e телевизията, която дойде на власт с хвърляне на камъни и там е пълно с репортери изнудвачи, които знаят само първите два реда от всичко написано, защото са все са по-прости и по-умни от другите. В последно време съсипаха повече, отколкото са създали, защото в живота си по една WC/Вънкашна Цензура/ не са построили, а рушат това, което е клона на който са седнали, т.е btv цял живот режат клона, на който са седнали и почти го отрязаха. Да оставим btv, да се довършат сами и да си отидат заедно с тормоза и отживелиците си завинаги, най-много до Нова Година, а след това никой да не им дава пари, за да се нучат кое в живота не се купува, и дали не са се родили с подкуп. Да забравим btv, завинаги след като сами си сложат край на глупостите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Имотите на все по-малко американци са под водата Жилищата на половината от собствениците в САЩ под 40-годишна възраст обаче все още струват по-малко, отколкото са ипотеките имФедералния резерв е 100% частна банка. Федералния резерв се използва за финансиране на война, за да може САЩ да сложи ръка на енергийните ресурси в Целия Свят. Сега правят същото в Русия както през 2008 в Африка по време на Световното Първенство по Футбол. Умишлено предизвикват рецесия, за да си угодят на суетата и робския комплекс от миналото, сваляйки цените на основните неща от които зависи животът на нормалния човек, доказвайки че Планетата работи за тях. Чудя се докога Планетата може да работи за САЩ, може би докато настроят Природата срещу себе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Берлин след стената - инвестиционен рай за строители и търговски вериги Възстановяването на града след събарянето на Берлинската стена върви по-бавно, отколкото се очаквашеБерлинската Стена беше едно от най-здравите места в Целият Свят и предстраляваше своеобразен Край на Света за всички, които са научили толкова във Висшето Образование,че да решат да отмъщават на следващите поколения заради грешките на своите деди. Имаше по едно КПП от двете страни на Берлинската Стена, и тези които за подчертали нещо във Висшето Образование бяха пропускани през тези КПП-та да направят Околосветско Пътешествие и да гръмнат пак по Берлинската Стена, но от Другата Страна, като по Своеобразен Край на Света, но на преклонна възраст и когато са помъдрели толкова, че да я направят по-здрава от преди. Погрешното разбиране на някои основни положения не позволи на Берлинската Стена да си падне сама, а я разрушиха преждевременно и сега Борсовите Питони не хапят Берлинската Стена, а хапят главите на тези, които може би са надцакали Цялата Система за един Човешки Живот и сега тиранстват над тях, а те не могат да Съдят на тяхно място като влечуги или като Мешерето Кадафи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Тропическата буря Айзък вдигна цената на петрола Новата седмица започна с ново поскъпване на черното златоФедералния резерв е 100% частна банка. Федералния резерв се използва за финансиране на война, за да може САЩ да сложи ръка на енергийните ресурси в Целия Свят. Сега правят същото в Русия както през 2008 в Африка по време на Световното Първенство по Футбол. Умишлено предизвикват рецесия, за да си угодят на суетата и робския комплекс от миналото, сваляйки цените на основните неща от които зависи животът на нормалния човек, доказвайки че Планетата работи за тях. Чудя се докога Планетата може да работи за САЩ, може би докато настроят Природата срещу себе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Предвижда се "амнистия" за сградите, строени незаконно преди 2001 година Тя обаче няма да важи за незаконните постройки в чашките на язовирите, както и за строежите, които са в процедура по премахванеОТ ТУК НАТАТЪК, ВИ ОБЕЩАВАМ ДА ВИДИТЕ КАКВО ЗНАЧИ СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ, ПРАВЕДНО ТАКА ЧЕ НИКОЙ ДА НЕ МОЖЕ ДА МИ ГО ОСПОРИ И НИКОЙ ДА НЕ МОЖЕ ДА МИ ГО ОБОРИ! МЕДИЙНИТЕ БОКЛУКЧИИ ИЗЛЕЗНАЛИ ОТ СКАТ И ИЗРАСНАЛИ ДО ДРУГА БОКЛУКЧИЙСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ЩЕ ГО ОТНЕСАТ ЗАЕДНО С ТЕЗИ, ЧИЙТО ИНТЕРЕС ОБСЛУЖВАТ, ЗА ДА СЪЗДАВАТ ТОРМОЗ, НЯМАЙКИ ДЪРЖАВА НИТО ТУК В БЪЛГАРИЯ НИТО НА ЗАПАД!ОТ ТУК НАТАТЪК ТЕЖКО ВИ НА ТОЗИ И НА ОНЗИ СВЯТ, ТАКА ЧЕ ДА ВИ СЕ ВИДИ ТЯСНА ГАЛАКТИКАТА, ПРОКЛИНАМ ВИ ТАКА ЧЕ ДА СЕ НУЧИТЕ КОЕ НЕ СЕ КУПУВА И ДА РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ НЕ СТЕ СЕ РОДИЛИ С ПОДКУП, НЯМАТЕ ТОЛКОВА СРЕДСТВА, ЧЕ ДА СИ ПОЗВОЛИТЕ ДА СЪЗДАВАТЕ ТОРМОЗ, БЪДЕТЕ ПРОКЛЕТИ ОТ МЕН НА ТОЗИ И НА ОНЗИ СВЯТ ПРАВЕДНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Няма какво да повтарят едно и също - като папагали .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Всъщност има значение дали е злато или ориз. След тази лоша година ще се вземат мерки за увеличение на добива догодина. Ако няма катаклизми, цените на земеделските стоки вероятно ще се задържат или дори ще спаднат, стига печатарките да не се развихрят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
Същото е в сила и за САЩ , понеже им предстоят президентски избори и се напъват да закърпят картинката. Истината е че тяхната икономика също не отлепя. Докато Европа и САЩ не си изравнят данъците с тези на Китай , ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още