IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Пазарите трябва да върнат доверието си в еврото

ЕЦБ ще действа в рамките на своята независимост и своя мандат, коментира канцлерът

13:34 | 08.09.12 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел: Нито една страна в ЕС не иска да причини нещо лошо на друга страна-членка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел: Нито една страна в ЕС не иска да причини нещо лошо на друга страна-членка. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че в битката с кризата на еврозоната на дневен ред са действията на политиците.

"Важно е, ние, политиците да направим домашните си", заяви предвид плановете на Европейската централна банка (ЕЦБ) да купува неограничени облигации на затруднени страни от еврозоната Меркел в Мадрид. 

След срещата си с испанския премиер Мариано Рахой Меркел заяви, че кризата може да бъде преодоляна само, ако пазарите възвърнат доверието си в еврото.

Меркел не коментира директно плановете на ЕЦБ. „Банката реагира независимо и в рамките на мандата си“, заяви канцлерът. „ЕЦБ ще действа в рамките на своята независимост и своя мандат и е отговорна за стабилността и стойността на валутата, както и за взимането на съответните решения”, коментира Меркел.

Правителството в Мадрид за пореден път призова ЕЦБ да придобие масивно испански облигации, за да понижи високите лихви, които в момента Испания трябва да плаща на финансовите пазари. Високите лихвени равнища докараха огромни финансови трудности на четвъртата по големина икономика в еврозоната.

ЕЦБ е готова за интервенция само в случай, че Испания официално подаде молба в спасителния фонд. В испанската преса от седмици се появяват спекулации за това, а вчера местните медии писаха, че Рахой е настоявал пред Меркел за възможно най-добри условия за Испания при евентуална помощ. Меркел обаче категорично отрече, че е дискутирала темат. „Не сме говорили за условията. Аз съм тук (в Мадрид), за да кажа какви реформи трябва да предприеме Испания“.

Същевременно германският канцлер подчерта, че спестовните мерки и реформите не са самоцел. „Нито една страна в ЕС не иска да причини нещо лошо на друга страна-членка“. Ставало дума за това, да се подсигури конкурентоспособността на цяла Европа. Само когато икономиката е конкурентоспособна, Европа би могла да запази своето благосъстояние и начин на живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
mavericos
преди 11 години
Винаги ще ти излиза по-евтино да изработиш обувки в Намибия, Зимбабве, Гватемала и т.н..... отколкото в Европа или САЩ (: това значи ли, че Европа и САЩ нямат конкурентоспособност....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
mavericos
преди 11 години
Китай е аномалия от този принцип... 800 милиона селско население бачка за под 5$ на ден... в Европа се цели да има конкурентоспособност измежду свободните пазарно ориентираните икономики.... (Китай не е сред тях). Поне така мисля аз....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
diado mrass
преди 11 години
...... Един човек ми каза, че конкурентоспособност означавало, когато примерно едни маратонки Адидас се изработят в Европа, да излизало по-евтино отколкото когато да се изработели в Китай ....... А?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още