IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гръцките политици не успяха да се договорят за съкращаването на разходите

Гръцкото общество не може да поеме нов товар, а рецесията в страната се оказа много по-дълбока от предварителните изчисления, твърдят участници в преговорите

11:32 | 31.07.12 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерите на партиите в управляващата коалиция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на партиите в управляващата коалиция. Снимка: Ройтерс

Лидерите на гръцките партии, участващи в управляващата коалиция, признаха вчера, че не са успели да се договорят за съкращаването на разходите с 11,5 млрд. евро, изисквано от международните кредитори на страната в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, съобщи РИА Новости.

На срещата е присъствал и министърът на финансите Янис Стурнарас. „Търсим ги“, заяви Стурнарас след срещата, след като бе запитан дали вече са открити средствата за обещаните икономии.

По думите на лидера на Демократичната левица Фотис Кувелис преговорите ще продължат. „Проблемите пред нас са конкретни, но същевременно ние трябва да помислим и за гръцкото общество, което не може да поеме нов товар“, посочи Кувелис.

На свой ред лидерът на лявоцентристката партия ПАСОК Евангелос Венизелос каза, че новите мерки за икономии трябва да отчитат много по-дълбок от досега планирания икономически спад в страната. „При съкращаването на бюджетния дефицит трябва да се вземе под внимание фактът, че се намираме в рецесия, която за съжаление е много по-дълбока, отколкото изчислиха нашите институционални партньори“, подчерта Венизелос.

Никой от участниците в срещата не посочи краен срок за приключване на преговорите за намаляване на бюджетните разходи.

Гърция е заплашена от фалит още на 20 август, ако не получи поредния транш от кредитната подкрепа от „тройката“ или не успее да набере от пазарите над 3 млрд. евро от емисии на краткосрочни съкровищни бонове. Международните кредитори отказват да отпуснат средства, докато страната не намери източник на нови икономии на стойност 11,5 млрд. евро за периода 2013-2014 г.

Според информация от вчера проблемът е в последните 1,5 млрд. евро, които трябва да дойдат от орязване на пенсии и заплати на държавни служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Бе то е ясно, че трябва да си преосмислим политическите си възгледи, защото разделение между и ляво и дясно имаше миналия век. Дали демокрация, дали комунизъм винаги нещата са се направлявали от малко хора в името на личния им интерес. Да се на надяваме някой да постъпи, честно или морално значи да си признаем, че сме за лудница. А приритвам, защото нормалните хора винаги са прецакани. Ама то нали затова са нормални хора...Та затова се паля някой път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
"...Европа преоткри комунизма с тях...."Ама вие до кога няма да приемате факта, че социализмът и впоследствие комунизмът са естествен резултат от свободния пазар? Или пак ще трябва да чета оценки за политическите си възгледи от зелени кратуни? Много ви харесва да играете мача от второто полувреме, май... Всеки бизнес се стреми към разрастване и окрупняване. Колкото по-големи корпорации, толкова по-малко свободен пазар! Когато няколко големи завземат пазара, за да се защитят от посегателства, те посягат към политиката и си пишат закони. Те стават Държавата! Това имаме в момента и аз не виждам разлика от ЕС, САЩ и Китай.Или за да се почувствате в истинската предприемаческа среда, трябва големите корпорации да бъдат закрити и да се започне всичко пак от 19 век?Може и това да стане, като гледам накъде отиват нещата около Сирия и Иран... хаха! Даже по-рано може да ни върнат... до хранителния бульон...хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Тя тая работа с еврофондовете точно до такива глупости доведе. Европа преоткри комунизма с тях. Едно време точно така планово са се раздавали пари, и също така планово са се крали. Питай средностатистическия германец или англичанин дали иска да плаща на някой зърнопроизводител от Долно *** (България) субсидии за да може после той да продава по "борсови" цени продукта си. Ей там е целия проблем ЕС създава 75% от законите на държавите членки, не местните правителства. Изобщо не ги е еня за география, демография и особености на местностите. Тея правителства са задължени да приемат законите. Ако някой се опъне като Унгария и Румъния - биват обявявани за анархисти. В ЕС е или изпълняваш или биваш принуден да изпълниш. И защо тяхното мнение е меродавно? Белгия беше без бюджет и без правителство 6 месеца!!! Това ли е пример за нормално управление?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Виж , няма да споря с теб , прочети колко доменни производства са оцелели в Европа и САЩ , и защо електро-дъговите оцеляха и минаха само на скрап . Жокерче : Стомана Перник е с електро-дъгови пещи а Кремиковци основно с доменни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
TGV
преди 12 години
- да си вдигнат събераемостта на данъците, май гърците са рекордьори по укриване на данъци;- да проверят кои пенсионери са живи, тъй като само един пенсионен фонд в Гърция направи това и се оказа че има стотици хора, които са починали а някой получава тяхната пенсия;- има още много неща, но се изисква воля. Това се отнася и за нас българите. Май се поувлякох с писането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
TGV
преди 12 години
Не знам какво се оплакват гърците. По - голяма част от парите, които са взети от ЕС са в населението, а и то няма как щом задължително получаваш 14, 15 и не знам коя си поред заплата. Да не говорим и за смешните бонуси, които са има давани и им се дават. А и къде има всеки трети работещ да е държавен чиновник. Гърците може и да се спасят и сами, но има трябва воля:- да се въведе драхмата, чрез валутен борд възрзан към еврото и така да обезценят своята валута;- имат доста активи за приватизация, които ще има осигурят доста приходи - например имаше огромен интерес за едно старо летище, което да стана курорт, но няма никаква приватизация, а ставаше въпрос за няколко милиарда;- масово съкращаване на държаваната администрация, например чрез въвеждане на електронно правителство (това май трябва да стане и при нас) А освободените служители може да заменят българите, македонците, румънците и не знам още колко стотин хиляди имигранти, които работят в Гърция;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 12 години
Македонското Кремиковци с доменно производство ли е ? Защото според мен няма как да оцелее доменно производство в страна без собствени минни залежи, разположено на 500 км. от морско пристанище .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Хъм , това с обезценката и ние го пробвахме - знаем резултата , да оставим настрани факта че Гърция няма как да девалвира валутата си . Вътрешна девалвация и приватизация - друг изход няма . Няма безболезнено решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Има изход разбира се ама ГХЧ . Дълг / БВП на България през 1997 г. е 120 % . Днес е 16 % - всички знаем как се стигна до тези величини и какво ни струва на всички нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
Гърците им е бедна фантазията какво ги чака.Колкото повече свалят заплати и пенсии толкова пада БВП и толкова по голям % от него става дълга.Това на практика няма връщане.Жалко за хубавата страна.До 10 години ще заприлича на нашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още