IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Peugeot-Citroen извади скелетите от гардероба

Френските компании скриха плановете си за съкращаване на работни места преди президентските избори, пише Handelsblatt

12:55 | 17.07.12 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служители на&nbsp;Peugeot-Citroen протестират срещу плановете за реорганизация. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служители на Peugeot-Citroen протестират срещу плановете за реорганизация. Снимка: Ройтерс

80 000 работни места в индустрията са застрашени от изчезване 

Правителството на Франция не може да си позволи баланс между двете. Остава въпросът дали Оланд и Еро ще заложат в бъдеще напълно на Галоа, който е всичко друго, но не и хладнокръвен оздравител на компании и има реноме на социално отговорен предприемач, или ще продължат да се вслушват в идеите на Монтебург.

Тази дилема е представителна за преходната фаза, в която се намира в момента Оланд. По време на предизборната си кампания той обяви за приоритет възстановяване на икономиката, включително чрез намаляване на дълга, но предложи същевременно европейски инициативи за растеж, отдалечаване от „лошия немски аскетизъм" и по-високи данъци за богатите.

Случаят с PSA обаче показва, че проблемите се коренят много по-дълбоко и че Оланд едва ли има време да настрои себе си и своите избиратели към реалността. Герхард Шрьодер в Германия имаше благодарение на новия бум на икономиката четири години, преди в началото на 2003 г. със своята Agenda 2010 да започне курса си към реформи.

Оланд обаче не разполага и с половин година. През следващите седмици има опасност от унищожаването на повече от 80 000 работни места в индустрията. И тук няма да помогне показването на грешките на старото правителство - всеки французин, който през следващите няколко седмици ще загуби работата си, ще стане безработен по времето на Оланд.

Също толкова безсмислено ще е, ако президентът вземе обратно решение и смъкне увеличения от Никола Саркози данък върху добавената стойност. Саркози искаше така да се намалят социалните разходи. Самият Оланд обаче не може да предложи никаква алтернатива.

Сега той трябва много бързо да намали разходите за труд, и ако не пожелае да намали самите заплати, ще му остане само вариантът за рефинансиране. Още по-сложна става задачата, като се има предвид, че през есента той ще трябва да се сблъска с мащабни съкращения на разходите в бюджета. В противен случай той няма да успее да постигне намаляване на дълга и ще бъде изправен пред сериозен риск от оттегляне на инвеститори и повишаване на лихвените проценти.

Изправената пред закриване фабрика Aulnay на PSA в близост до Париж може да се превърне в „гробище на много политикономически илюзии“, писа през уикенда Nouvel Observateur. Случващото се едва ли може да бъде описано по-точно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
blago72
преди 12 години
Интересно как човек може да съжалява за автомобил като Ситроен :)Дори и цените им не са особени ниски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
krasivata
преди 12 години
И Франция не върви на добре. Май само се бяха закрепили, докато минат изборите и сега вадят черните ризи. Съжалявам за автомобилчетата им, защото карах Ситроен и бях супер доволна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 12 години
Години наред никакъв технологичен , нито дизайнерски успех си има цена . Все пак новия дизайн на Citroen вдъхва някаква надежда макар и много закъснял и недостатъчен да компенсира технологичната изостаналост в сравнение с немските си конкуренти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
hristoc
преди 12 години
Френското автомобилостроене е приключен слуай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Франсетата винаги са били големи на приказки и дребни на дела. Това, че не знаят какво да направят, едва ли учудва някого. Прибягването до германския опит също не е за първи път и добре, че е то - иначе Франция отдавна нямаше да е голяма сила в световен мащаб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Ironhorse
преди 12 години
До #2Преди няколко дни Меркел в прав текст каза, че Германия може да понесе фалит на който и да е!Май еврото ще остане валута на северните нации !Ще има еврозона, но без Гърция, Италия, Франция, Испания.За мое учудване Португалия и Ирландия се справят чудесно и през 2013 ще са отново върнали се към растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
space-man
преди 12 години
Колко остава до началото на края на Еврозоната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Ironhorse
преди 12 години
Както по-рано съм твърдял:1. Сблъсъкът с реалността е болезнен за хора вяврващи на социалистически глупости.2. Французите си мислеха да накажат Саркози, обаче сега разбират че наказаха сбе си и то жестоко.3. Оланд не знае какво прави, не знае какво ще причини, обаче не му пука, той е цоциалсит.4. Мислех си че французите ще го гонят с камъни в началото на 2013, ама май ще е още тази година.5. Всеки опитал да се живее над възможностите си и да се въвежда система иземваща блага от способни и да ги дава на мързели, са обречени на неуспех. Сметката за социални експерименти винаги се заплаща от бедните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още