IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България, Дания и Швеция от ЕС изпълняват техническите критерии за eврозоната

Това показват данните на Европейската централна банка за май, публикувани от Министерството на финансите

13:55 | 19.06.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България, Дания и Швеция от ЕС изпълняват техническите критерии за eврозоната

България изпълнява всички критерии за членство в eврозоната, показват данните на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщават от Министерството на финансите.

ЕЦБ е публикувала дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на сближаване на страната ни, като стойността му за май 2012 г. е 5,11% (без изменение спрямо предходния отчетен период - април 2012 г.). Показателят е под референтната стойност от 5,8% и е по-нисък от този на 12 държави-членки на Европейския съюз (ЕС), от които седем са част от валутния съюз.

Данните на ЕЦБ потвърждават и публикувания в края май 2012 г. Доклад за конвергенцията, в който този показател е бил средно 5,3% за периода април 2011 – март 2012 година. Така страната ни е една от трите в ЕС, заедно с Дания и Швеция, които изпълняват критериите от Маастрихт за членство в еврозоната.

Данните показват, че годишната инфлация в България към март 2012 г. е била 2,7%, което е под референтната стойност от 3,1% в страните членки на ЕС.

Бюджетният ни дефицит е 2,1% от БВП (реф. стойност 3%), поради което в края на май 2012 г. Европейската комисия препоръча да бъде прекратена и процедурата по свръхдефицит за България.

Съотношението брутен държавен дълг към БВП е 16,3%, значително под референтната стойност от 60%. По този показател България се нарежда на второ място в Европейския съюз след Естония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
watergateory
преди 12 години
дори да приемем, че майтапът стане реалност, един такъв съюз без контролни механизми е вреден за дисциплинираните му членове! Това е съпоставимо с едно богато и социално общество, което издържа на свой гръб нежелаещите и асоциалните, но онези, които работят биват наказани! Ето защо няма как не само ЕЗ, но и ЕС и т.н. да функционират добре! Чудя се ако имаше един общ Съд-Прокуратура-Финансово министерство, дали ние- работливите българи, мачкани с години наред щяхме да просперираме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Споко, веднъж да влезем, пък като се разпищолим, гърците ще ни завидят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 12 години
Ха-ха, май така излиза.Що не вземем да си направим една наша обща валута, например "Кродабъл" или "Дакролев" и да поканим ЕЗ да се присъединят но само ако спазват желязна дисциплина. Иначе ще им налагаме глоби по около 2-3 от БВП на нарушител за всяко нарушение :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
IMRO
преди 12 години
Така като гледам, единствените държави, изпълняващи критериите за членство, са държави нечленки?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още